• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’deki okullara ’hareket’ geldi... BÜLENT GÜRLÜK

İzmir'deki okullara 'hareket' geldi...

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.05.2010, 00:00
Milli Eğitim Bakanlığı ile Algida Max, çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını tehdit eden en önemli soruna karşı birleşerek, 'Okulda Hareket Var' adlı projeyi hayata geçirdi. Çocukların dengeli beslenmesini ve daha çok hareket etmesini amaçlayan proje kapsamında, İstanbul ile Bursa'yı pilot bölge ilan eden Algida Max, geçen yıl 38 okulda 30 bin öğrenciye ulaştı.
Bu yıl da uygulamayı İzmir'e taşıyan Algida Max, 11 Haziran'a kadar 69 okulda 50 bin çocuğa 'hareket getirmek' hedefiyle ziyaretlerini sürdürüyor. Peki nedir ve neleri içeriyor bakanlığın da desteklediği 'Okulda Hareket Var' projesi?
***
İnsan organizması hareket etmeye programlanmıştır. Ancak modern toplumlarda teknolojinin gelişimiyle birlikte, günlük hayatımızdaki fiziksel aksiyonlar iyice azaldı. Televizyonu oturduğumuz yerden kumanda ile açıp kapamak, arayanlara telsiz telefon ile yerimizden kalkmadan cevap vermek, merdiven çıkmak yerine asansöre binmek, okula yürüyerek gitmek yerine servis kullanmak, çağımızda yaşamı kolaylaştırırken bireyi tembelleştiren etmenlere örnek gösterilebilir.
***
Ama herkes için önem taşıyan dengeli beslenme ve fiziksel hareketlilik, çocuk gelişimi açısından çok daha özen gösterilmesi gereken bir konudur. Bu gerçeklerden yola çıkan Milli Eğitim Bakanlığı ve Algida Max, "Okulda Hareket Var" projesiyle çocukların bedensel, ruhsal ve düşünsel yönden daha sağlıklı bir gelişim göstermelerine katkıda bulunmak için, hem yeterli-dengeli beslenmelerine hem de daha fazla hareket etmelerine destek çıkıyor. Bu sayede öğrencilerin geleceği için en büyük tehdidi oluşturan 'obezite' ve 'hareketsizlik' gibi kronikleşen hastalıklara yakalanma riski azaltılıyor.
***
Projede, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler ile Çocuk Gelişimi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Pınar Bayhan'ın hazırladığı 'oyunlarla hareket' programı, etkili iletişim, uyum, odaklanma ve denge gibi temel fonksiyonları geliştirmeyi amaçlıyor. Uzmanlar bu faydalı programın çocuklarda kalıcı davranış değişikliği yaratabilmesi için, okulların ve ailelerin desteğinin şart olduğunu belirtiyor.
***
2009'da pilot il seçilen İstanbul ve Bursa'da başlatılan çalışmalar, bu yıl İzmir'deki ilköğretim okullarında kapsamı artırılarak, ayrıca çocukların yaş grupları göz önüne alınarak hazırlanan farklı programlarla uygulanıyor. Buna göre uzman eğitmenler okullara gidiyor ve bir sınıftaki öğrencilerle yaklaşık 2 ders saati boyunca etkinliğe katılıyor. Program, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini Aslan Max diliyle çocuklara anlatmakla başlıyor. Daha sonra hep birlikte okulun bahçesine çıkılıyor ve eğlenceli oyunlar eşliğinde çocuklara tek tek hareketler öğretiliyor, oyunlar oynatılıyor.
***
Bu çalışmaların sonunda, uzman eğitimcilerin öğrettikleri hareketlerin bulunduğu defterler çocuklara dağıtılıyor. Defterlerde üç haftalık etkinlik programları yar alıyor. Üç hafta boyunca öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle hareketleri tamamlayan çocuklar, başarı belgesi ile ödüllendiriliyorlar. Böylece öğretilen 'oyun ve hareket programları', çocuklarda eğlenceli bir alışkanlığa dönüşüyor.

Kışın da dondurma yemek gerekiyor
'Okulda Hareket Var' projesiyle ulaşılan öğrencilere, yeterli ve dengeli beslenme bilinci de aşılanıyor. Uzmanlar, beyinde enerji oluşması için kahvaltıda bir bardak süt, bir adet portakal, domates ve salatalık tüketilmesi gerektiği üzerinde duruyorlar.
Ana maddesini sütün oluşturduğu dondurmada kalsiyum, fosfor, protein, B2 ve A vitaminlerinin bulunduğuna dikkat çeken eğitimciler, dondurmanın sadece yazın değil, kışın da tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA