• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Varoşlardaki on binlerce çocuğa tiyatro izlettiler BÜLENT GÜRLÜK

Varoşlardaki on binlerce çocuğa tiyatro izlettiler

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.05.2010, 00:00
Bundan iki yıl önce, Atakalp&Emot Hastaneleri kurucusu ve başhekimi ortopedist Prof. Dr. Sait Ada bir hayal kurar. İsteği, sanat etkinliklerine katılma fırsatı bulamayan yoksul çocukların da tiyatro oyunlarını izleyebilmeleridir. Özellikle varoşlarda yaşayan ve kent merkezindeki salonlara gitme imkanı olmayan çocukların tek şansı vardır. Onlar tiyatroya gidemiyorlarsa, tiyatro onların ayağına götürülmelidir...
İşte, toplumun ancak sanatın ışığında gelişebileceğini düşünen Sait hocanın bu fikri; diğer doktor, hemşire ve hastane çalışanlarının da sahiplenmesiyle, iki yılda çığ gibi büyüyen bir sosyal sorumluluk projesini ortaya çıkardı.
***
Nasıl mı? Hikayesini, tiyatrocu arkadaşım Erçin Sıçakkan'dan dinlediğim kadarıyla kısaca anlatayım. Prof. Dr. Sait Ada, yoksul çocukların da oyunlarla tanışabilmesi için öncelikle hastane bünyesinde bir tiyatro kurmaya karar vermiş.
Bunun üzerine 'çocuk tiyatrosu' denilince akla gelen Sıcakkan Sanat Merkezi'nin kurucusu Erçin Sıcakkan'a ulaşarak teklifini iletmiş. Erçin de kendi ekibindeki oyuncu arkadaşlarıyla birlikte, tiyatroyu kenar mahallelere taşımayı amaçlayan projede yer almayı gözünü kırpmadan kabul etmiş. Ve fizyoterapist Firdevs Kul'un koordinasyonuyla, 'Atakalp&Emot Hastaneleri Çocuk Tiyatrosu' kurulmuş.
***
Dediğimiz gibi, tüm hastane personelinin de katkılarını esirgemediği tiyatro, gerek İzmir'in çeşitli salonlarında, gerekse varoşların oyun sahnelemeye uygun hale getirilen değişik mekanlarında minik izleyicileriyle buluşmaya başlamış. Kimi zaman bir düğün salonu, kimi zaman bir spor sahası olmuş 'Atakalp&Emot Hastaneleri Çocuk Tiyatrosu'nun kapağı attığı yerler. Yeter ki hayatında tiyatro nedir bilmeyen garibim çocuklar oyun izleyebilsin...
Bu konuda Büyükşehir, Karşıyaka, Konak, Bornova ve Bayraklı belediyeleri de tüm imkanlarını seferber ederek çocuk tiyatrosuna arka çıkmışlar. Salonlarını açmışlar, otobüsler tahsis ederek grubun bir yerden diğerine ulaşımını sağlamışlar...
***
Bu arada Erçin Sıcakkan, anlatırken adından hiç bahsetmiyor ama çıkardığı çocuk oyunlarının büyük ilgi görmesinde kendi maharetinin büyük payı var. Nitekim geçen yıl tam 10 bin çocuğa ulaşmayı başarmışlar. Bu yıl da dört farklı çocuk oyunu sahneleyen Atakalp&Emot Hastaneleri Çocuk Tiyatrosu, yukarıda saydığım belediyeler ile Ege Üniversitesi SKS Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla, beş sahnede 15 bin izleyiciye doğru yol alıyor.
***
Tiyatro, 14 Mayıs Cuma günü Güzelyalı Kültür Merkezi'nde trafik kurallarının anlatıldığı "Trafiğe Dikkat", 17 Mayıs 2010 Pazartesi günü İhsan Alyanak Kültür Merkezi'nde ve 22 Mayıs 2010 Cumartesi günü Gültepe Kültür Merkezi'nde enerji tasarrufunu ve enerjinin doğru kullanımını anlatan "Rüzgar Gülü" ile sahnede olacak. 02 Haziran 2010 Çarşamba Günü Güzelyalı Kültür Merkezi'nde "Ormanda Hayat" adlı oyunlarını sergileyecek tiyatro, 10 Haziran 2010 Perşembe günü İsmail Cem Kültür Merkezi'nde yine "Rüzgar Gülü" oyunla sezonu kapatacak.
Sezon oyunları ile ilgili bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için 0232 381 36 57 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Oyunların tümü ücretsiz, benden söylemesi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA