• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’de ilk kez oryantiring coşkusu BÜLENT GÜRLÜK

İzmir'de ilk kez oryantiring coşkusu

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.04.2012, 00:00
Eğitim hayatını ev ile okul arasında mekik dokuyarak geçirmek bizim çocukluğumuza mahsusmuş. Zira ilköğretim çağımızda en büyük sıra dışılık tarihi ya da turistik bir yere düzenlenecek okul gezilerinden ibaretti. O da yılda bir yapılsa öpüp başınıza koyun.
Günümüzde teknoloji ve bilgisayar dünyasının yarattığı 'asosyalleşme' riskinin yanı sıra, bilinçli ailelerin desteklediği çocukların evrensel kimlik kazanmasını, kişisel gelişimini sağlıklı bir çizgiye oturtmasını sağlayacak birçok etkinlik var önlerinde.
Çünkü bilim, sanat ve kültürü toprak parçalarına ayıran sınırların kalktığı bir dünyanın insanı olmak için, ders sıralarının yetmeyeceği biliniyor artık.
***
Geçtiğimiz günlerde, hala irtibatı koparmadığımız ilkokul arkadaşlarımdan Yeşim Tağıl Özaker'den öğrendim. 11 yaşındaki kızı Delfin, Ekin Koleji'nin 'Ekinoks' ismini verdikleri takımıyla diyar diyar yarışmalara katılan oryantiring kulübündeymiş...
Meğer son yıllarda iyice merak salınan, spor, bilim, mantık gibi farklı disiplinlerin aynı potada buluştuğu fiziksel bir aktiviteymiş oryantiring.
Ne yalan söyleyeyim, ben duymuş ama yaygınlığının bu noktaya vardığını hiç fark etmemiştim...
***
Türkiye'de federasyonu da bulunan oryantiring 'koşarak', 'bisikletle', kayakla' ve 'engelli' kategorilerinde, yaş gruplarına ayrılarak yapılan bir dayanıklılık sporu.
Öğrenciler ve çocuklar için en uygun olanı koşarak oryantiring. Belli bir arazide yapılan oryantiringde, bulundukları sahanın fiziksel koşullarının yer aldığı ayrıntılı bir harita veriliyor yarışmacılara. Ayrıca bir de yön belirlemelerini sağlayan pusula...
Herkesin bireysel olarak katıldığı oryantiringde, yarışmacılar arazi içindeki saklı hedefleri ellerindeki harita ve pusuladan faydalanarak en hızlı biçimde bulmaya çalışıyor. Hedeflerin tümüne ulaşamayan yarışa veda ediyor.
***
Herkes birbiriyle mücadele ettiği için dereceye girmenin ölçüsü sadece saklı hedeflerin yerlerini tespit etmekle kalmıyor. Zaman da çok önemli...
Oryantiring sporu, iyi bir matematik egzersizi, ani muhakeme gücü, fiziksel dayanıklılık, harita okuma ve pusula kullanma bilgisi gerektiren bir uğraş. Üstelik iyi koşmak, özgüven ve sağlam bir motivasyon da şart.
Yeşim, bizim Delfin'in oryantiringe başladığından bu yana yaşadığı fiziksel ve düşünsel değişimi yüzünde güller açarak anlatıyor.
***
Çünkü ailesinin yanından ayrılmayan, tek başına sokağa çıkmaktan bile çekinen çocuk, bu spor sayesinde korkusuzca şehir şehir gezer olmuş...
Şimdiye kadar Ekin Koleji'nin 'Ekinoks' takımıyla birlikte Menderes Cumaovası, Balıkesir Burhaniye, Antalya Manavgat ve Kapadokya'daki yarışmalara giden Delfin'in üzerinde çok olumlu gelişmeler yaratmış oryantiring...
Özgüven kazanması, yer yön tayini, aileden bağımsız seyahat etmesi, doğayla mücadeleyi öğrenmesi, kendi kararlarını verme duygusu ve korkularını yenmesinde aldığı yol Yeşim'i çok sevindirmiş.
***
İşin güzel tarafıysa, İzmir'in ilk kez 11-13 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 'Oryantiring Günleri'ne ev sahipliğine soyunması. Türkiye Oryantiring Federasyonu, Konak Belediyesi ve Ekin Koleji işbirliğinde yapılacak organizasyon, 11 Mayıs'ta Selahattin Akçiçek'teki "Oryantiringin Akademik, Sosyal ve Sportif Yaşamımızdaki Yeri" başlıklı bir sempozyum ile başlayacak.
Ertesi gün Ekin Koleji ve Seyrek beldesini içine alan bir arazide koşu oryantiringi, gece ise İzmir Fuar Alanı'nda gece oryantiringi heyecanı yaşanacak. Ama etkinliğin en zevkli kısmı ise 13 Mayıs Pazar günü tüm Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı kapsayacak şehir oryantiringi.
Konak Belediyesi, tarihi çarşının ilk kez oryantiringde kullanılması için bölge planlarını çıkarmaya başlamış bile... 7'den 70'e herkesin katılabileceği yarışlara başvuru için bir kulübe ya da takıma bağlı kalma zorunluluğu da yok.
Cesaretine güvenenler, bu coşkuyu kaçırmasın!



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA