• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mart ayı, İzmir’de festivaller zamanı... BÜLENT GÜRLÜK

Mart ayı, İzmir'de festivaller zamanı...

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.02.2013, 00:00
Mart gelip çattı... Doğanın uyanışı anlamına gelen baharın yavaş yavaş yüzünü göstereceği günleri iple çekiyoruz. Ama İzmir için farklı çılgınlıklara davet çıkaran özel bir yeri var bu ayın. Ne de olsa yüreğimizin tatlı bir telaş ve heyecan dalgasına kapılacağı saatler yakın.
Neden mi bahsediyorum? Mart kapıya dayandığında, İzmir'de çanlar festival coşkusuyla çalar, unuttunuz mu? Merak etmeyin, ben hepsini tek tek hatırlatmak ve yeri geldikçe gösterilerin coşkusunu sizlerle paylaşmak için buradayım.
***
Önce İzmir-Avrupa Caz Festivali'yle gözümüzü açacağız. 4 ve 20 Mart tarihleri arasında, kışkırtıcı ritimlerin peşi sıra tüm kıtayı turlayacağız. Cazın konuklarına ve programa geçen yazımda yer vermiştim. En azından açılışı tekrarlamakta fayda var.
Festival 4 Mart'ta, Kerem Görsev'in 'Therapy' albümünü yorumlayacağı konseriyle başlayacak. Ahmed Adnan Saygun'daki etkinlikte, Görsev'e efsanevi saksafoncu Ernie Watts, basçı Kağan Yıldız, davulcu Ferit Odman ve Avrupa cazının ünlü şefi Alan Broadbent yönetimindeki 31 enstrümandan oluşan yaylılar grubu eşlik edecek.
***
Hemen ardından, 7 Mart'ta ise bu yıl 7'ncisi düzenlenecek 'İzmir Uluslararası Kukla Günleri'ni karşılayacağız. Bir ay boyunca açık ve kapalı mekanlarda oynatılacak kuklalar, 7'den 70'e tüm İzmirlileri birbirinden renkli düşlerin yolculuğuna sürükleyecek.
Selçuk Dinçer'in, dünyanın en büyük ikinci kukla şenliği etiketini yapıştırdığı organizasyon, İzmir'in bu alanda 'marka değeri' kazanması adına her yıl daha büyük bir yol kat ediyor. Bu yıl da 7 Mart ile 6 Nisan arasında 23 ülke, 41 kukla tiyatrosu, 200'ü aşkın 45 farklı oyun, toplam 28 salonda yüzlerce temsil, workshoplar, sergiler ve ilköğretim okulları arası kukla oyunu yarışması, kentte tam bir şölen havası estirecek.
***
Son iki yılda patlama yaparak, dünyanın en gözde kukla festivallerini düzenleyen direktörlerin İzmir ve Türkiye'yi tanımasını sağlayan 'Uluslararası Kukla Günleri', yine şöhretli topluluklarla ülkemizde ilklere imza atmaya hazırlanıyor.
Uluslararası kukla camiasının en prestijli gruplarından Amerikalı 'Sandglass Theatre', Peru'dan 'Hugo&Ines', İtalya'dan 'Teatro Gioco Vita', Almanya'dan da 'Theater Waidspeicher' ve 'Familie Flöz', ilk kez ülkemizde farklı teknikler içeren gösterileriyle izleyicilerin hayal gücünü zorlayacaklar.
***
Sanat takvimi 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü işaret ettiğinde, bu kez 'Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri' perdelerini açacak.
Geçen yıl, altı üstü İspanyol bir Flamenko dans topluluğunun açılışa davet edilmesiyle 'uluslararası' payesi verilen Tiyatro Günleri, umarım bu sefer yurtdışından gelecek kaliteli tiyatrolarla gerçek bir dünya organizasyonu kimliğine bürünür. Bu konudaki çalışmalarının hangi aşamaya ulaştığını bilmediğim İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 27 Mart'ta 'perde' diyecek tiyatro festivalinde bizlere nasıl bir program sunacağını merakla bekliyorum.
Sanat serüvenini yüreğinizin doruklarında hissedeceğiniz gösterilerde buluşmak umuduyla.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI