250 g ıspanak
2 kase lor peyniri veya tuzsuz beyaz peynir
1 su bardağı un
1 yumurta
1 yumurta sarısı
2 su bardağı kaşar rendesi
Tuz, karabiber
Sos için:
1 kase doğranmış domates
3,5 çorba kaşığı Orkide margarin
1 adet soğan, tuz
Ispanaklı peynir köftesi için ilk olarak ıspanakları hafif tuzlu kaynar suda birkaç dakika haşlayalım ve süzelim. Soğuduktan sonra iri iri doğrayalım. Peynir, yumurta, yumurta sarısı, tuz, karabiber, doğranmış ıspanak ve kaşar peyniri rendesinin yarısını bir kasede karıştıralım. Daha sonra üzerine azar azar un ilave edip hamur kıvamında bir karışım hazırlayalım. Homojen bir hale geldikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler yapalım ve köfteleri unlanmış zemine bırakalım. Kıyılmış soğanı 2 kaşık margarinde kavuralım. Doğranmış domates, tuz ve karabiber ekleyip 10 dakika pişirelim. Dilerseniz bu sosa domates koymayabilirsiniz. Sosu hazırladıktan sonra bir tencerede, tuz ilave ettiğimiz suyu kaynatalım. Köfteleri, kaynamakta olan suya atıp haşlayalım. Ardından kevgirle süzerek sudan alalım. Hazırladığımız domates sosunu fırın kalıbına alıp içine köfteleri dizelim. Kalan margarini eritip, kaşar rendesi ile birlikte köftelerin üzerine gezdirelim. 160 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirip, servis yapalım. Afiyet olsun.
Güllaç
10 yaprak hazır güllaç
2.5 litre süt
2.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı Hindistan cevizi
Yarım çay bardağı gülsuyu
Yeşil fıstık
File fındık
Süslemek için:
Kiraz şekerlemesi
Toz yeşil fıstık
Güllaç için ilk olarak oldukça geniş bir tencereyi ocağa koyun. Tencerenin içine 2 buçuk litre sütü koyun ve ılıtın. Daha sonra üzerine 2 buçuk su bardağı toz şekeri ekleyin ve üzerine gülsuyunu da ilave edin. Yuvarlak bir kaba ilk önce sütten bir kepçe dökün. Daha sonra birinci güllacı parlak kısmı üstte kalacak şekilde tepsiye alın. Üzerine sütten dökün ve bu şekilde 5 adet güllacı hazırlayın. Güllacın yarısına gelince üzerine pudra şekerinin yarısını, hindistancevizinin yarısını, yeşil fıstık ve file fındığı ilave edin. Tekrar kalan 5 adet güllacı aralarına süt dökerek hazırlayın. Kalan pudra şekerini ve hindistancevizini de ilave edin. Tüm malzemeyi kullandıktan sonra, güllaçların en üstüne tekrardan süt ilave edin. Son olarak da güllacın üzerini toz yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ile süsleyin ve bir süre buzdolabından beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
