• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Erkeğin kabusu: jinekomasti FİLİZ İÇKE ÖNAL

Erkeğin kabusu: jinekomasti

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.07.2010, 00:00
Yunanca'da 'kadın tipi meme' anlamına gelen jinekomasti, erkekte meme ve yağ dokusunun normalin üzerinde olması demek. Denize havuza giremeyen, durumu bol kıyafetlerle idare etmeye çalışan hastalar için ameliyat "kurtuluş" anlamına geliyor

"Erkek önce bunun ne olduğunu anlayamıyor. Neden benim başıma geldi, bu bir hastalık mıdır, ben buna sebep olabilecek bir hata mı yaptım, ileride başıma iş açar mı gibi sorgulamalar yaşıyor. Ardından çözüm arayışına giriyor..." Bunlar, Op. Dr. Cemil Tugay'ın kelimeleriyle bir jinekomasti hastasının başlangıçtan itibaren yaşadığı süreci anlatan kelimeler. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cemil Tugay, genç yaşlardan itibaren erkeğin hayatını karartan jinekomastiyi ve tedavide altın standart olarak kabul edilen ameliyatını anlattı.
-Erkekte jinekomasti problemi nedir?
Jinekomasti dediğimiz problem; erkekte meme dokusunun normalden büyük olmasıdır. Normalde erkeklerde de meme bölgesinde bir miktar kabartı vardır. Bu göğüs kabartısının içinde, çok küçük miktarda kadınlardaki meme dokusunun aynısı ve çevresinde de yağ dokusu bulunur. Bazı erkeklerde ise göğüs bayağı belirgin haldedir. Bu durum içerideki ya meme dokusunun büyüklüğünden ya çevresindeki yağ dokusundaki artıştan, ya da hem meme dokusunun büyük, hem de yağ dokusunun fazla oluşundan kaynaklanır. Bu durumda normal fit görünümlü bir erkekte bile karşıdan baktığınız zaman kadınsı bir görünüm sağlayacak derecede meme büyüklüğü ortaya çıkıyor.
-Tam da 'iri meme problemi' daha çok şişman erkeklerde mi görülür diye soracaktım...
Zayıf erkeklerde de görülebiliyor. En dramatik olanlar da bu gruptakiler zaten. Genç yaşta, fit, sportmen görünüme sahip bir vücutta kadınsı bir göğüse sahip olan erkekler... Bu sorun gerçekten çok kötü hissettiriyor insanlara. Problemin ortaya çıktığı yaşlar zaten genç erişkin yaşlar. 16-17 yaşlarında ortaya çıkıyor.
-Hemen bu yaşlarda çözüm için doktora başvuruluyor mu peki?
Önceleri bunun geçici bir şey olduğu düşünülüyor. 20'li yaşlarda bunu spor yaparak ya da belki bazı bitkisel ilaçları deneyerek eritmeye çalışıyor insanlar. En büyük hatalardan birisi de göğsü eritmek için göğüs bölgesine yönelik egzersizler yapmak. Bu göğüs kaslarını daha da şişirdiği için daha da belirgin hale gelmesine neden oluyor. Neden sonra araştırmaya başlayınca bu durumun tedavi ile düzelme olasılığının olduğunu öğreniyorlar ve estetik cerrahlara başvuruyorlar.
-Bir de 'yalancı jinekomasti' var dediniz. Bu nasıl oluyor?
Yalancı jinekomastide göğsün içindeki biriken doku meme dokusu değil de yağ dokusu oluyor. Bu daha çok kişinin kilo almasına paralel olarak gelişen bir durum. Vücut kilo alırken göğüste de yağ birikimi olabilir biliyorsunuz. Bazı erkeklerde de göğüs daha yoğun olarak yağ depolar.
-Yalancı jinekomastinin çözümü nedir?
Eğer yağ birikimine bağlı bir göğüs büyümesi varsa tabii ki hastaya öncelikle diyet yaparak zayıflaması öneriliyor. Kilo verildiği zaman mutlaka göğüste de bir miktar küçülme yaşanıyor. Ama kadınlarda basenlerde olduğu gibi ilginç bir şekilde erkeklerde de göğüste yağ birikimi genellikle zayıflamaya karşı direnç gösteriyor. Bu yüzden vücudun diğer bölgelerinde daha hızlı erimeler olsa da genellikle göğüsteki yağ erimeyebiliyor bu durumda da mutlaka cerrahi yapmak gerekiyor. Yalancı jinekomastide doğrudan liposuction uyguluyoruz. Meme bölgesinde açtığımız küçük deliklerden deri altına kanül dediğimiz metal borular sokuyoruz. Bu kanüller bir vakum aletine bağlı oluyor. Vakumla içerideki yağı düzenli bir şekilde dışarıya aldığımızda sorun da çözülmüş oluyor.
-Gerçek jinekomasti ameliyatları nasıl yapılıyor?
Gerçek jinekomastide daha farklı bir ameliyat gerekiyor. Gerçek jinekomastide göğsün içinde meme dokusu büyümesi var. Avuç içini dolduracak kadar bir meme dokusunun orada olduğunu düşünün. Bu meme dokusu yağ dokusu gibi değildir, daha serttir. Bunu insanlar kendileri de hissedebilirler. Kadınlar da göğüslerine dokundukları zaman nerede meme dokusu, nerede yağ dokusu var fark edebilirler. Çünkü meme dokusu daha serttir ve kitleler halinde hissedilir. Bu sert doku liposuction gibi bir yöntemle dışarıya alınamıyor. Çünkü vakumla parçalanarak dışarıya alınacak kadar yumuşak bir doku değil. O nedenle içeriye girip büyümüş meme dokusun keserek almak gerekiyor.
-Kadınlar meme estetiği ameliyatından sonra izleri bikini içerisine saklayabilirken, erkekler iz problemini nasıl çözüyor?
Ameliyatı mümkün olan en az izle bitirmek bu yüzden önemli. Bunun için meme başının yuvarlak olan koyu renkli kısmının normal deri ile birleştiği yerden yarım daire şeklinde bir yer açılır ve oradan içeriye girip büyümüş meme dokusu çevre dokudan serbestleştirilerek dışarı alınır. Erkeklerde bu teknikle yapılan ameliyatlarda belirgin ve kötü bir iz kalmıyor. Kesinin yapıldığı yer, iyileşme açısından iyi bir bölge. Ayrıca erkeklerin çoğunda var olan göğüs kılı da kapatıcı oluyor.
Ama çok büyük bir çoğunlukta kıllar olmasa da çok yakından baktığınız zaman ancak fark edilecek, toplam 2-3 santimlik incecik bir iz kalıyor.
-Ameliyatta erkeklerden ne büyüklükte meme dokusu çıkarılıyor?
Ortalama her bir göğüsten 200-250 gram meme dokusu çıkarılıyor. Yağ miktarı ise çok değişken.
-Ameliyat ne kadar sürer?
Ameliyat, hasta uyutularak, yani genel anestezi ile yapılıyor.
Önce ameliyat bölgesine özel bir solüsyon verilerek kanama durduruluyor. Ardından liposuctionla meme dokusu çevresindeki yağ dokuları çıkarılıyor. Son olarak da liposictionla sınırları çizilen meme dokusu dikkatlice çıkarılıyor. Sargı ile ameliyat tamamlanıyor. Bu sargı üç gün açılmıyor. Açıldığında da iyileşme neredeyse tamamlanmış oluyor.
Jinekomasti, yapılan estetik ameliyatları içinde en hafif ameliyatlardan birisi. Ameliyat alanı sınırlı ve çabuk iyileşen bir bölge, hastalar genellikle genç ve sağlıklı insanlar. Bu nedenle iyileşme bir hafta gibi kısa bir sürede gerçekleşiyor.
-Ameliyat sonrası özel bir korse takılıyor mu?
Geçmiş yıllarda ameliyattan sonraki üç hafta boyunca hastalardan göğsü saran kuşak tarzında bir korse takmalarını isterdik. Bugün bu süre hastaların da talebiyle üç güne kadar indi. Çünkü "İyiyiz, niye bunu takmak zorundayız ki" diyorlar.
-Jinekomasti hastaları ağırlıklı olarak hangi yaş grubundan ve bu sorunun toplumda görülme sıklığı nedir?
Jinekomasti hastalarının çoğu 18-25 yaş arası erkekler. Ama 60 yaşında da bu ameliyatı yaptıran insanlar var. 25 üstü ve orta yaşlarda da bu ameliyatı yaptıran çok erkek var.
Jinekomasti ameliyatları son zamanlarda bilinmeye başladı. Daha önce bunu bilen hasta ve yapan doktor çok yoktu. Hastalar bunun düzeltilebilecek bir durum olduğunu bilmiyordu. O yüzden tam olarak yüzdesini bilmiyoruz. Ama Amerika'da yapılan bir çalışmada gerçek jinekomastinin yüzde 15 olduğunu, yalancı jinekomasti ile birlikte bu oranın yüzde 40-50'lere çıktığını biliyoruz. Bizde de aşağı yukarı bu oranlar var.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA