• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
’Fast Food’ mönülerde küçük değişiklikler BÜYÜK farklar yaratıyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

'Fast Food' mönülerde küçük değişiklikler BÜYÜK farklar yaratıyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.08.2010, 00:00
Kola yerine ayran içmek, büyük boy yerine küçük boy patates yemek, pizzada ince hamur seçmek gibi küçük oynamalar, kalori miktarında ciddi düşüşler sağlıyor

Yüksek kalorili ve sağlıksız kabul edilmesine karşılık giderek yaygınlaşan ayaküstü yeme alışkanlıkları, uzmanları da bu konuda yeni uzlaşma yolları aramaya itiyor. Uzmanlar, "Patatesin küçük boyunu tercih etmek veya kola yerine ayran içmek bile önemli bir fark yaratır" diyor.
Hamburger, pizza, patates kızartması, kola, yağda kızartılmış tavuk parçaları... Bu yiyecekler günümüzde pek çok insanın, özellikle de gençlerin öncelikli tercihi haline gelirken, uzmanlar doğru seçim için ilk koşulun seçilen restoranın kalitesi olduğunun altını çiziyor. Diyetisyen Elif Çakırcaya göre, seçtiğiniz mekanda etin iyi pişirildiğinden, yiyeceklerin sağlıklı koşullarda hazırlandığından emin olmanız gerekiyor. Ayrıca bu tür yerler, seçeneklerinin bolluğu nedeniyle de farklı mönüler yaratabilmenize olanak sunuyor. İşte bur fast food restoranda sağlıklı beslenmek için dikkat etmeniz gerekenler;
* Boyut seçeneklerine dikkat edin
Pek çok fast food restoran, birden fazla boyut seçeneğine sahip. Tercihiniz en büyük veya büyük boy yerine normal veya küçük boy olursa aldığınız kalori miktarını önemli ölçüde kısıtlamış olursunuz. Örneğin bir lahmacun alıp, yanına ayran ve bol yeşillik tercih edebilirsiniz. İlla ki yiyecekseniz kızarmış patatesin ya da içmekte ısrarlıysanız kolanın küçük boyunu tercih etmek de işe yarayacaktır.
* Yeşil seçenekleri değerlendirin
Pek çok fast food restoran açık büfe salata servisi yapıyor. Pizza, lahmacun veya hamburgerinizin yanında mutlaka bu açık büfelerden seçeceğiniz salataları ekleyin. Salatanızı da ağır soslarla değil; sirke, limon ve çok az zeytinyağı ile tatlandırın. Yoğurt bazlı soslar da fazla yüksek kalori içermediği için sağlıklı seçenekler arasında yer alıyor.
* Kola yerine taze sıkılmış meyve suyu veya ayran için
Diyet kola içseniz bile yalnızca kalori almamış oluyorsunuz ancak kolanın zararlarından yine vücudunuz nasibini alıyor. Kolalı içecekler başta genç yaşta kemik erimesi ve kansızlık olmak üzere vücuda pek çok zarar veriyor. İçerdiği asit, gastrit başta olmak üzere çeşitli mide problemlerine yol açıyor. Normal kolanın içindeki basit şeker vücutta doğrudan yağa dönüşürken, kan şekerini çok hızlı yükseltip düşürdüğü için kişinin kısa sürede tekrar acıkmasına neden oluyor. Ayranın içerdiği kalori, içindeki protein ve yağdan kaynaklanır. Ayran aynı zaman da çok değerli bir mineral olan kalsiyum da içerir. Kan şekerini yavaşça yükselttiğinden tokluk hissini uzun süre korur.
* Pişirme şeklini dikkate alın
Seçtiğiniz yiyeceğin sağlıklı ve düşük kalorili olmasını istiyorsanız pişirme şeklini de mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Örneğin kızarmış patates yerine kumpir, kızartılmış tavuk yerine ızgara tercih ederek önemli bir fark yaratabilirsiniz.
* Diğer öğünde sebze ve salata yiyin
Bu tür yerlerde et ve kanbonhidrat ağırlıklı beslendiğiniz için diğer öğünde lif ve posa yönünden zengin salata ve sebze yemeye çalışın. Ayrıca öğün aralarında meyve tüketmeye de özen gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA