• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mini tüp bebek tedavisi popülerliğini arttırıyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Mini tüp bebek tedavisi popülerliğini arttırıyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.10.2010, 00:00
Mini tüp bebek uygulamaları, özellikle erkek faktörü nedeni ile tüp bebek tedavisine başvuran kadınlar tarafından fazla tedavi, fazla ilaç ve tahlil içermediği için tercih ediliyor. Ama tek neden bu değil. Değişik etkenler, pek çok çifti bu yönteme yöneltiyor

Mini tüp bebek uygulamaları, pek çoğumuzun ismini yeni yeni duymaya başladığı bir kavram. Böyle olunca da "Klasik tüp bebek uygulamaları ile arasındaki temel farklılıklar neler?", "Yöntemi kimler tercih etmeli?", "Avantajları, dezavantajları neler?" gibi birçok soru geliyor akla. Özel İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi-Tüp Bebek Merkezi'nden Op. Dr. Dilek Aslan, konu ile ilgili merak edilenleri Yeni Asır okuyucuları için anlattı.
-Mini tüp bebek tedavisi yeni bir tedavi şekli midir?
Aslında tüp bebek tedavisinin ilk uygulandığı yıllarda tüm tedaviler "Mini Tüp Bebek" uygulaması idi. İlaçsız bir adet döngüsünde, doğal siklusta tüp bebek yapılıyordu. Tek yumurta ile gebelik sağlanmaya çalışılıyordu. Yeni bir tedavi şekli değil, ancak biz tüp bebek uzmanlarının tekrar ilgisini çekmeye başladı ve yeniden gündeme geldi diyebiliriz.
-Mini tüp bebek ile klasik tüp bebek tedavilerinin farkı nedir?
Klasik tüp bebek tedavilerinde amacımız 10 civarında yumurta alabilmektir. 1990-2000 yılları arasında alabildiğin kadar çok yumurta hedefleniyordu. Oysa günümüzde daha az ancak daha kaliteli yumurta esas alınıyor.
Birden fazla yumurta alabilmenin tek yolu yumurtlama arttırıcı ilaçlarla ön tedavi yapılmasıdır. Klasik tüp bebek tedavisinde adetin 3. gününden itibaren 10 gün süreyle yumurtlama arttırıcı ilaçlar kullanılır. Bu arada zamansız çatlamasını engellemek için 1-3 hafta süreyle yumurta koruyucu iğneler de kullanılır. Bu tedavi sırasında kişi kendisine en az 15 enjeksiyon uygulamaktadır. Ancak bu şekilde olgunlaşmasını tamamlayan ve döllenmeye hazır çok sayıda yumurta elde edilebilmektedir.
-Mini tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?
Adetin 3. günü ultrason ile kist olmadığı kontrol edilir. Sadece folik asit vitamini verilir. Herhangi bir iğne verilmeden 4 gün sonra tekrar ultrason ile yumurta büyümesi kontrol edilir. Kişinin kendiliğinden büyüyen doğal yumurtası izlenmektedir. Yumurta kistinin çapı 13 mm olunca yumurta koruyucu iğneler başlanır. Beraberinde yumurtanın büyümeye devam etmesini desteklemek için 1-2 ampul yumurtlama iğnesi ilave edilir. Toplam 5-6 enjeksiyon ile tedavi tamamlanır. Hafif bir anestezi ile tek yumurta alındıktan sonraki laboratuar aşamaları klasik tüp bebek ile benzerdir. Embriyo oluşumu izlenerek uygun zamanda embriyo transferi yapılır.
-Mini tüp bebek tedavisinin "Hasta Dostu" olduğunu söyleyebilir miyiz?
Aslında 20-30 yıl öncesine kıyasla günümüzdeki klasik tedavi şekli zaten "hasta dostu". Modern tüp bebek uygulamaları artık daha az ancak daha kaliteli yumurtayı hedefliyor. Kullanılan enjeksiyonlar kişinin kendi kendine uygulayabildiği, cilt altına yapılabilen küçük iğnelerden oluşuyor. Geçmişe oranla çok daha modern uygulamalar. Ancak hala mükemmel değiller ve iğneler dışında bu tedavilerin aynı başarıyı yakaladığı başka bir ilaç tedavisi şekli ne yazık ki yok. Mini tüp bebek tedavisi, uygulama şekli dikkate alınırsa gerçekten en "Hasta Dostu" tedavi programıdır.
-Klasik tüp bebek tedavisine göre mini tüp bebek tedavisinin dezavantajları var mı?
En önemli dezavantaj gebelik oranlarıdır. Mini tüp bebek uygulamasının bir denemede gebelik şansı yüzde 8-9 civarındadır. Oysa klasik tüp bebek uygulamasının bir defada yüzde 40-45 civarında gebelik şansı olduğunu hatırlayalım. Eğer kararlı bir şekilde üst üste 6 defa mini tüp bebek uygulanırsa gebelik şansı klasik tüp bebek yöntemi ile bir denemedeki gebelik oranına ancak yaklaşabiliyor.
Bu arada diğer önemli dezavantajlar yumurta ve embriyo gelişimi ile ilgili aksamalardır. Mini tüp bebek tedavisinde tek yumurta hedeflendiği için kötü kaliteli yumurta, boş yumurta gibi kötü sürprizlerin yanı sıra laboratuar aşamasında embriyo gelişmemesi ile de karşılaşılabilir.
-Mini tüp bebek klasik tüp bebek tedavisinin yerini alabilir mi?
Bir tedavinin uygulama kolaylığı kadar vaat ettiği başarı oranı da seçimde önem taşıyor. Mini tüp bebek kolaylığı çok çekici gelse de başarı oranlarının istenen düzeyde olmaması bizim ve hastalarımızın tereddüt etmesine yol açıyor. Çünkü tüp bebek tedavisinde fiziksel açıdan yıpranmayı göze alıyor çiftler ancak sonucunda güzel haber alma şansının yüksek olması şartıyla.
Bugün için klasik tüp bebek tedavisinin yerini ne mini tüp bebek, ne de ilaçsız tüp bebek tedavisi tutmuyor. Başarı oranları en yüksek olan hala klasik uygulamalar. Ancak klasik tedavilerin de hastaya daha az eziyet verecek yeni uygulamalar, yeni görüşlerle kolaylaştırıldığını unutmayalım.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA