• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gün boyu ellerini yoranlar dikkat! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Gün boyu ellerini yoranlar dikkat!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2011, 00:00
Ellerimize gelen üç sinir, çevre yapılardaki değişikliklerden dolayı hasar görebiliyor. Uzmanlara göre marangozlar, örgü örenler, bilgisayar ve daktilo kullananlar, yoğun iş yapan ev hanımları ve oto tamircileri özellikle risk altında. Bu durum başlangıçta belirti vermese de ilerledikçe ağrı, uyuşma ve hareket zorluğu ile kendini belli ediyor

Çıtakoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Merkezi'nden Uzman Dr. Kerime Çıtakoğlu, "Tuzak nöropatileri; omurilikten çıkan çevresel sinirlerin, kol ve bacaklara giderken çevresindeki anatomik yapılarda oluşan değişiklikler sırasındaki yaralanmalardır. Ele gelen üç sinirin de bu şekilde yaralanması olabilir. En sık görülen "Karpal Tünel Sendromu"dur. Median sinirin el bileği kemikleri, kas tendonları ve bilekte bulunan emire bandın arasında sıkışmasıdır. Sinirin geçtiği kanal "karpal tünel" diye bilinir. Kanalın herhangi bir nedenle daralması sinirin sıkşmasına neden olur" diyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kemire Çıtakoğlu, ellerdeki tuzak nöropatileri, türleri, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
-Ellerdeki tuzak nöropatileri en çok kimlerde görülür?
Tuzak nöropatileri sıklıkla el ve el bileğinin sürekli tekrarlayan hareketi, el bileğinin bükük veya gergin pozisyonda zorlanması sonucu görülür. Bunun dışında diyabet, romatoid artrit, gut gibi bazı sistemik hastalıklarda ve aşırı şişmanlıkta görülebilir. Gebelik sırasında da geçici olarak görülebilir.
Ayrıca ön kolda diyaliz şantı olan hastalarda da görülme olasılığı fazladır.
-Tuzak nöropatilerinin bazı mesleklerde daha sık görüldüğü söylenebilir mi?
Marangozlarda, daktilo-bilgisayar kullananlarda, örgü ören ve yoğun iş yapan ev hanımlarında, oto tamircileri gibi el bileğini çok sık kullanan kişilerde sık görülebilir. Başlangıç döneminde hiç muayene bulgusu olmayabilir, ancak EMG ile tanı konabilir. Daha sonra yanıcı tarzda ağrılar görülebilir.
Belirtileri:
Hastalar geceleri el uyuşması ile uyanırlar. Ellerini sallayarak, parmaklarını ovalayarak olayı hafifletmeye çalışırlar. Baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısını kapsayan uyuşmalar olur. Bu parmaklarla el bileği arasında kalan avuç içi bölgesinde duyu bozuklukları hissedilir. El sıkmada kuvvetsizlik olabilir. Geç dönemde bu bölgedeki kasta erime olabilir.
Tedavi:
Başlangıçta hastayı el bileğini zorlayıcı hareketlerden korumak amacı ile, 2 hafta süre ile atel takılması önerilir. Atel takılmasından bir sonuç alınamazsa ısrar etmemmek gerekir.
Antienflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Fizik tedavi, ağrı kesici akımlar, soğuk uygulama, sıcak uygulama, egzersiz gibi yöntemlerden yararlanılır. Bunlar da sonuç vermezse cerrahi girişim uygulanır. Sistemik hastalalıklarda ise tedavi nedene göre yapılır.

Cumartesi Gecesi Sendromu
Küçük parmak ve yüzük parmağında uyuşma yapan "Kubital Tünel Sendromu"na da oldukça sık rastlandığını dile getiren Uzman Doktor Kerime Çıtakoğlu, "Cumartesi Gecesi Sendromu da denilen olayda fazla içki tüketenlerin masada başını kolunun üzerine koyup sızdığında radial sinir sıkışır ve el bileği yukarı doğru bükülemez. 2-3 saatte bile gelişebilen bu sinir rahatsızlıklarının iyileşmesi için oldukça uzun bir süreye gereksinim vardır" diyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA