• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EKREM DURUL

Tarihten yapraklar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.08.2014, 00:00
23 AĞUSTOS 1974
DÜNYA
Mehmetçik çeteci avına başladı

Türk askeri Kıbrıs'ta büyük bir temizlik hareketine girişti. Bu temizlikte, hedef, varlıkları sivil Türkler için tehlike teşkil eden Rum çetecileri Rumlar Magosa'da bulunan büyük su deposunu hava uçurdular.

ŞEHİR
Ekmeğe zam kapıda

Emmek zammı kapıya dayandı. Buğday fiyatlarını bir ay öncesine oranla 50 kuruşluk bir artış kaydetmesi üzerine, un fiyatlarının da arttırılması istendi. Tariş çekirdeksiz kuru üzüme geçen yıldan yüzde 50 daha fazla para veriyor.

SPOR
Kulüplerden transfer haberleri

Fenerbahçe başkanı Emin Cankurtaran, Göztepe'li Özeri almak için dün İzmir'e geldi. Ancak Göztepeli yöneticilerle Fenerbahçeliler arasında yaklaşık beş sat süren görüşmelerde anlaşmaya varılamadı.

1927-1928 YILLARINDA ESKİ VE YENİ FOÇA
Foça'da 4239'u erkek 4677'si kadın olmak üzere 8916 kişi yaşamaktadır. Bu tarihlerde Foça'da Ticaret Odası yoktur. Yeni Foça'da Türk Anonim Şirketi ismiyle 9 Mart 1926 yılında faaliyete geçmiş olan değirmen taşı ve söve taşı ihracatı yapan bir şirket vardır. Foça'da Pazar kurulmamaktadır. Foça'da zeytinyağı işleyen 9 fabrika bulunmakta olup, 9 adet rüzgarla çalışan değirmen vardır. Foça'da bir adet fırın bulunmaktadır. Eski Foça sokakları, 80 adet adi gaz lambası ile aydınlatılmaktadır. İtfaiye teşkilatı olarak 1 tulumba ve 5 personeli vardır. Yeni Foça sokakları 28 adet adi gaz lambası ile aydınlatılmaktadır. Yeni Foça'daki itfaiye teşkilatında, birisi omuzda diğeri tekerlekli olmak üzere iki adet tulumba bulunmaktadır. Foça merkezde 1921 yılında faaliyete geçmiş 4 adet koğuşu ve 9 yataktan ibaret bir memleket hastanesi bulunmaktadır. Bu tarihlerde Foça Kaymakamı Cevdet Bey'dir. Jandarma Komutanı Teğmen Faik Bey'dir.

23 AĞUSTOS 1954
DÜNYA
Brüksel konferansı sona erdi

Avrupa ordusu mevzuunda 6 üye devletin anlaşmaya varmaması, Washington ve Londra'da endişe yarattı. Amerika ve İngiltere; Avrupa Birliği üzerinde tedbir alıyor. Alman basını Adenauer'in istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü.

ŞEHİR
Misket bağcıları müşkül durumda

Bornova nahiyesi dahilinde yetiştirilen şaraplık misket üzümleri mübayaasına tekel idaresi tarafından başlanmıştır. İnhisarların kilo başına 20 kuruş fiyat tayin etmesi, Bornova Misket bağcılarını endişeyle düşürdü.

SPOR
1954-1955 Futbol sezonu açıldı

Uzun bir ayrılık devresinden sonra Fenerbahçe stadında yapılan bu karşılaşma Spor severlerin futbola ne kadar susadıklarını gösterdi. Fenerbahçe Haccette'yi Nedim ve Lefterin golleriyle 2-0 mağlup etmeyi başardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI