• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Evlerimizin, işyerlerimizin kapı önlerine su kaplarını bırakma zamanı geldi

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.06.2011, 00:00
Sıcaklar başladı. Bizler evlerimizde buzdolaplarımızdan buz gibi serin meşrubat ve sularımıza rahatça ulaşabiliyoruz. Onlar sıcakla baş başalar ve ulaşabildikleri tek içme su kaynağı sizin koyduğunuz kaptaki olabilir.
Şehir yaşamını paylaştığımız tüm hayvanlar için uygun yerlere içinde taze su bulunan su kaplarını bırakma zamanı geldi. Kediler ve köpekler için bahçemize iş yerimizin önüne, kuşlar için balkonlarımıza uygun boyutta su kaplarını geceden koyalım ve daha biz uyanmadan dost hayvanların susuzluklarını giderebildiklerini bilmenin huzurunu yaşayalım.
Biz hem kliniğimiz hem de petshop'umuzun önündeki mama kaplarının yanında ayrıca sürekli taze ve serin su bulunduruyoruz ve o kadar çok sokak hayvanı gelip su içiyor ki görseniz şaşırırsınız!

Köpekler ve kediler nasıl serinler?
Köpekler ve kediler sıcağa karşı çok duyarlı hayvanlardır. Herhangi bir ortamda ısının yükselmesi ile kolayca ısı çarpması sonucu ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirler.
Köpekler ve kediler vücutlarında çok kısıtlı belli bölgeler haricinde ter bezleri olmadığı için terleyerek serinleyemezler.
Terleme ile serinlemeyi başaramayan köpekler dillerini dışarıya çıkarıp sıcaklığın artışıyla bağlantılı artan bir sıklıkla solurlar. Böylece dillerinden buharlaşan tükürüğün serinletici etkisini akciğerlerine çekerek ciddi anlamda serinlerler. Köpeklerin bu ilginç klima sistemini kullanması dışında serinlemekte güçlük çektiğiniz her an çok soğuk olmayan suyla başını ve vücudunu ıslatabilirsiniz.
Kediler ise sık sık vücutlarını yalayarak dilleri ile vücutlarına sürdükleri tükürüğün buharlaşması ile serinlerler. O yüzden kedileri çok sıcak havalarda nemli bezlerle silmek onların serinlemesine yardımcı olur.
Tabiki tüm hayvanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde sıcaklarda önlerinde sürekli ve taze su bulunması serinlemek için en gerekli şarttır.

Sıcakta petinizi arabada bırakmayın!

Köpekler ve kediler insanlardan farklı olarak terleyemezler. Bizim şikayet ettiğimiz terleme aslında sıcaktan korunma için vücudun bir korunma yöntemidir.
Köpekler dillerini dışarıya çıkarıp soluklanırken dilin üzerindeki tükürüğün buharlaşması ile akciğerlerinden serinlemeye çalışırlar. Kediler ise vücutlarını yalayarak buharlaşan tükürükleri ile serinlerler.
Sıcak havada araba içinde bırakılan bir kedi veya köpek terleyemediği için çok kısa sürede ısı çarpması dediğimiz hipertermi sonucu hayatını kaybedebilir. Aynı şekilde güneş altında kalırsa güneş çarpması veya ısı çarpması sonucu aynı sonuçla karşılaşabilir.
Tüm dikkatimize rağmen böyle bir olayla karşılaştığımızda yapılacak acil ve hayat kurtaran uygulama öncelikle baş bölgesine olmak üzere tüm vücuda bol soğuk su tutmaktır.

Haftanın isimleri

Köpek: Bart- Chevy- Dafoe- Tatlım- Zillim
Kedi: Cliff- Dribbles- Lilly- Pisik- Sim


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA