• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Büyük köpek kadınlar için zor

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.01.2012, 00:00
Köpek ırkını seçerken tüylerinin uzunluğundan, huyuna ve gereksindiği yaşam alanına kadar bir çok faktörü göz önüne almalısınız. Özellikle kadınlar köpek sahibi olmayı düşündükleri zaman çok daha dikkatli düşünmelidirler. Genelde büyük ırkları almayı düşünüyorsanız minicik yavrunun çok kısa sürede kocaman bir köpek olacağını unutmamalısınız.
Rotweiler, Labrador Retriever, German Shepherd, Boxer vb ırklar kaslı, güçlü yapılı ve enerjik köpek ırklarıdır. Bu ırkların bahçe veya teras veya geniş ev gibi gereksinimlerini düşündüğünüz gibi bu büyük köpeklerin mutlaka gezdirilmeleri gerektiğini de düşünmelisiniz. Büyük ve güçlü köpekler ne kadar sakin huylu olurlarsa olsunlar çevrelerindeki diğer köpekler, kediler vb diğer uyaranlara ani reaksiyon gösterebilirler ve aniden hızla sizi de sertçe çekerek ilgi duydukları objeye doğru atak yapabilirler.

ZARAR VEREBİLİR

Böyle bir durumda kadınlar köpeklerini tutmakta güçlük çekerler, düşebilir, yaralanabilir, hatta sakatlanabilirler. Köpeğin bu tip hareketleri genelde aniden gelişir ve bir erkek için bile zaptetmek çok kolay değildir.
Sizi çeken köpeğiniz sizi düşürdüğü gibi elinizde kurtulup başka bir köpeğe zarar verebilir veya kavgaya neden olabilir ya da caddeye çıkıp trafik kazasına uğrayabilir. Tüm bu nedenlerle ben eğer gücüne güvenmiyorsa kadınların büyük ve güçlü köpek ırklarını seçmelerine sıcak bakmıyorum. Tüm bunlara rağmen ille de ben büyük köpek alacağım ve çok seviyorum diyorsanız o zamanda mutlaka sizi de birlikte eğiten profesyonel köpek eğitmenlerinden yardım almalısınız.

Papağanlar da depresyona girer
Öncelikle Jako ve Kakadu gibi büyük ırk papağanlarda olmak üzere bir çok papağan türünde vücut tüylerinin yolunduğu gözlemlenebilir. Genelde kuş sahipleri papağanlarında oluşan bu sorunun tüylerin kendiliğinden dökülmesi ile olduğunu düşünürler. Oysa ki papağanlar strese bağlı olarak tüylerini kendileri yolarlar. Hatta kendilerini yaralayabilirler.
Kuşunuzun kendini yolduğunu anlamanın en basit yolu başındaki tüylerin kalması sadece vücudundaki tüylerde problem olmasıdır. Kuşunuzun stresine bağlı başlayan tüy yolma alışkanlığı insanlarda olan tırnak yeme alışkanlığına benzer ve stres yaratan durumlar iyileştirilmediği sürece bir aşama kaydedilemez. Stres yaratan durumları iyileştirmemize rağmen hala devam eden tüy yolma sorunu için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeğinizi arada yalnız bırakın

Köpeğinizi belli sürelerde yalnız bırakmak sanıldığının aksine onları depresyona sokmaz. Tam tersine yapıları gereği sabah ve akşam yoğun faaliyetler dışında serilip yatmak ve derin uyku uyumak eğilimindedirler. Ben yavru köpeklerin eğitimine en baştan başlarken ilk tavsiyelerim içinde köpeğinizle birlikte olma ve yalnız kalma sürelerini ve nedenlerini anlatıyorum. Sürekli birlikte yaşadığınız köpekler kişilik kazanamazlar, zaten insana aşırı bağımlı olma eğilimleri nedeniyle sizin onların yanınızda olmadığınız durumlarda düşünemeyeceğiniz kadar mutsuz olurlar. Ama baştan itibaren onları doğaları gereği yalnız kalabilecekleri zamanlar verip, sizle oldukları zamanları da oyun, eğitim, uzun yürüyüş ve koşularla geçirirseniz o dillerini dışarıya çıkarıp ağızlarına yayılan köpek gülüşü ile ödüllendirilirsiniz.

İguanalarda parazit sorunu

İguanalarınızı kışın sıcak terraryumunda barındırdığınız için havaların soğuması onun ortamına fazla etki etmez ve derisi üzerinde akar dediğimiz gözle güçlükle görülebilen parazitler oluşabilir. Bu akarlar genelde alındığında zaten üzerinde vardır ve uygun ortam bulduklarında çoğalırlar. Ya da petshoptan alıp barınağına sonradan koyduğunuz, kütük, taş vb aksesuarlarla da taşınabilir. Daha çok baş ve boyun bölgesine yerleşen kırmızımsı renkteki bu küçük böcekçikler, iguananın vücudunda irritasyon oluşturup oluşan akıntı ve kepeklenmelerle beslenirler. İguanamızı uykusuz bırakır, aşırı strese girmesine neden olup zayıflamasına, iştahsızlığına ve diğer hastalıklara karşı direncinin düşmesine neden olabilirler. Bu şekilde derisinde parazite benzer şüpheli durumlar gördüğünüz iguananızı vakit geçirmeden veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz size hem iguana hem de barınağı için uygun ilaçlarını verecek ve dostunuz zayıf düşmeden onu bu parazitlerden kurtaracaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA