• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Evimize yeni bir dost geliyor

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.04.2012, 00:00
Guinea pigler bildiğiniz gibi otçul hayvanlardır. Evlerde evcil hayvan olarak beslenen guinea piglerimize sadece yeşillik, sebze ve meyve verirsek onların ishal olmalarına neden olabiliriz. Guinea pigler için ishal, birden oluşması, hızlı seyretmesi ve ölüme kadar giden riskler yaratması açısından çok ciddi bir hastalıktır.
Guinea piglerimizin veya tavşanlarımızın ishal olmaması için kuru gıdaların her zaman bolca ve sınırsız olarak tüketmelerini sağlamalıyız.
Guinea piginizin her zaman önünde kuru uzun otlar, ot, saman, yonca, buğday, mısır, arpa gibi tahıllarla, bezelye, bakla gibi baklagiller bulunmalı.
Patates ve kabuğu, pancar ve yaprağı, kırmızı ve yeşil lahana ise asla verilmemesi gereken gıdalardır.

Eyvah! Arı var

Genelde sıcak havalarla birlikte arı ve böceklerin faaliyetleri artar. Arılar daha çok yemek kaplarında bırakılan yaş veya kuru gıdalara meraklıdırlar. Bal arıları rastlantısal olarak evlere girdikleri zaman sorun olabilirken, eşek arısı dediğimiz bir çok arı türü et ve organik artıklarla beslendiği için evimizdeki ve çevresindeki her türlü gıda onlar için besin kaynağı teşkil eder. Hayvanlarımız arıyı veya böceği yemeğinden uzaklaştırmak için ağzıyla veya patileri ile yakalama eğilimindedirler. Hatta bazı köpekler sinek ve arıları çok seri ve ustaca hareketlerle ağzıyla kapıp yiyebilirler. Kediler ise eve giren her canlıyla oynama eğilimindedirler. Bu yakalama işlemi sırasında eğer yakalanan bir arı veya zehirli bir başka böcekse ciddi sorunlar çıkabilir, bu nedenle zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekiyor.

Onu hava değişimine karşı koruyun

Havaların aniden değişmesi ile birlikte muhabbet kuşları, papağanlar ve kanaryalarda solunum sistemi hastalığı riski artar. Bu dönemlerde kuşlarınızın bulunduğu odaları havalandırırken cereyanda kalmamalarına dikkat etmeliyiz. Kafeslerinin üzeri ince bir örtü ile örtülebilir veya her seferinde havalandırılan odadan başka bir odaya koyabiliriz. Bu arada bu dönemlerde tüy değişimine de girebilecek olan kuşlarınızın en küçük bir keyifsizliğinde hemen veteriner hekiminize başvurunuz.

Kemik vermek zararlıysa köpeğim ne kemirecek

Köpekler doğaları gereği çenelerinin kuvvetlenmesi için dişlerinin çıkmaya başladığı ilk yavruluk dönemlerinden itibaren sürekli bir şeyleri kemirmek zorundadırlar. Köpeğin bu kemirme ve ısırma ihtiyacını karşılamak için gerçek kemik vermek sonradan üretilen safkan köpek ırklarında sindirim sisteminde yaralanmalara kadar varan ciddi problemlere veya sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca kemiklerin yağ vb oranları proteine göre çok daha fazla olduğu için köpeklerde beslenmede dengenin bozulmasına ve aşırı enerji yüklenmesi ile kilo alma veya kilo verme gibi sorunlara neden olabilir. Köpeğimizin kemirme ihtiyacını karşılamak için preslenmiş deriden oluşan sahte kemikler verilebilir. Bu kemikleri köpeklerimize verirken çerez gibi kolayca yiyebileceği büyüklükte olanlarını değil kemirirken zorlanacağı ve böylece asıl amacına hizmet edeceği her köpek ırkına göre uygun boyutta deri kemikler kullanılmalıdır.

Haftanın isimleri
Köpek: Alya, Spark, Diba, Aris
Kedi: Kezban, Nimbus, Sophie, Sütoş


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA