• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Güneş ve ısı çarpması

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.05.2012, 00:00
Tüm evcil hayvanlarda güneşin ısısına karşı belli toleranslar vardır. Örneğin bir su kaplumbağası ve iguana uzun saatler boyunca güneşin en yüksek olduğu durumlarda keyifle güneşlenebilirken bir kuş, iguananın dayanabildiği sıcaklık ve şiddette güneş ışınlarına uzun süre maruz kaldığı zaman güneş çarpması sonucu ölebilir. Güneş çarpması güneşin altında kalma ile olurken bir de sıcak ortamda uzun süre kalma sonucu ısı çarpması dediğimiz olay söz konusu olabilir. Hem güneş çarpması hem de ısı çarpması aynı etki mekanizmalarına sahiptir ve evcil hayvanlarımızı öldürebilir.
Örneğin köpekler ve kediler ısıya karşı çok duyarlıdır. Arabada kısa süreli sıcakta kalma durumunda bile çok ciddi sorunlar yaşayabilirler. Camları açmış bile olsanız güneşin altındaki veya havanın sıcaklığına bağlı olarak araba içindeki sıcaklığın evcil hayvanınızın hayatını tehdit edebilecek düzeye gelip gelmeyeceğinden hiçbir zaman emin olamazsınız. O yüzden evcil hayvanlarınızı özellikle yazın hiçbir zaman ve diğer mevsimlerde de güneş altındaki arabanızda bırakmayınız.
İguana, kaplumbağa gibi hayvanların güneşten hoşlandığını ve daha fazla güneşte kalabileceğini söylerken onların da bu ortamlarda kalması için sınırları olduğunu unutmamalıyız.
Kafes kuşlarının hemen her zaman güneşlendirilmesini tavsiye ederken asla balkonda kafesini bırakıp gitmeyin diye uyarıyorum. Siz kafesini koyduğunuzda güneş olmayan bir bölge biraz sonra tamamen güneş altında kalabilir ve kuşunuzu kafesin dibinde yatar vaziyette bulabilirsiniz. Unutmayın siz sıcağa dayanabiliyorsanız o da dayanır. Siz bunaldıysanız o da tehlike altındadır.
Güneş veya ısı çarpmasına uğramış bir evcil hayvana yapılabilecek ilk şey öncelikle başına olmak üzere sonra da tüm vücuduna soğuğa yakın serin su tutmaktır. Köpek kedilerde hatta kuşlarda yapabilirseniz ön ve arka ayak koltukaltlarına ıslak bez veya pamuk koyarak hayatını kurtarabilirsiniz.

Küflü ekmek çok tehlikelidir
Küflü ekmek yemek insanlarda olduğu kadar tüm hayvanlar içinde çok tehlikelidir. Ekmekte veya diğer besinlerde küfü oluşturan mikroorganizmaların artıkları olan maddeler canlıların vücudunda toksik etki yapar. Küflerin, özellikle de aflatoksin yapan küflerin (Aspergilius flavus) uygun şartlarda ekmek ve benzeri tüm besinlerde üreyebileceğini ve çok düşükmiktarlarının bile hayvanlarda ölğme neden olabileceğini unutmamalısınız.
Hayvanların yanında insanı örnek verirsek; Bir insanın sağlığını da bozan bu etkiyi, aflatoksinin gıda maddesi içerisindeki çok düşük miktarları yapabilmektedir. Sonuç olarak bizim yememiz için tehlikeli olan küflü ekmek vb gıdalar hayvanlar içinde tehlikelidir. Sokak köpeklerine, kuşlara küflü ekmek verirseniz onlara iyilik yapayım derken zarar verebilirsiniz.

Kuşlarda görülen tümörler

Tüm evcil hayvanlarda aynı insanlarda olduğu gibi ilerleyen yaşı ile birlikte tümörlerin oluşma ihtimali de artar. Bilinçli köpek ve kedi sahipleri özellikle 5-6 yaşından sonra veteriner hekimin uyarısı veya kendi düşüncesi ile evcil hayvanının vücudunun her yerini belli aralıklarla muayene ediyorsa aynı işlemi muhabbetkuşundan papağana kadar tüm kuşlarda da yapmalısınız. Kendiniz kontrol edemiyorsanız veya emin olamıyorsanız yaşı ilerleyen kuşlarınızı belli aralarla hastalanmamış da olsa veteriner hekiminize genel muayene için götürmelisiniz ve o muayenelerde hekimden tümörler açısından da etraflıca muayene etmesini rica etmelisiniz.

Köpek ve kedilerde tüy dökülmesi
Havaların ısınması ile birlikte nasıl biz kışlık kıyafetlerimizi değiştirip daha ince yapıda kıyafetler giyiyorsak. Köpek ve kediler de soğuklara uygun yapıdaki kalın ve sık tüyleri döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar.
İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar. Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Mevsim değişimi sırasında bir soğuk bir sıcak havaların birbirlerini takip eden periyotları evcil hayvanlarımızdaki tüy dökülme problemini uzatabilir.Hatta artırabilir.
Bu dönemlerde ayrıca deri direnci de çok düşeceği için deri hastalıkları çok daha fazla görülür. Özellikle ekzama dediğimiz, besinlere veya mevsim değişikliğine bağlı alerjik yara veya kaşıntılı lezyonlar, mantar enfeksiyonları sonucu oluşan kellikler, uyuz etmenlerinden köken alan geniş kırmızı kaşıntılı yaralar bu dönemde daha fazla görülür. Çünkü derinin direnci düşmüş ve hastalıklara karşı gücü azalmıştır. Bu dönemlerde tüylerde görülen en küçük bir kelleşme, kabuklanma veya kızarık kaşıntılı bölge veya yaralarda mutlaka köpek veya kedinizi muayeneye götürmelisiniz.

Haftanın isimleri
Köpek: Kömürcan-Kumkum-Patiş-
Kedi: Felis-Şıpıdık-Fanny-Fati


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA