• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

İguanalar çiçekle beslenir

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.05.2012, 00:00
Kertenkele türlerinin hemen hepsi etçildir ve böcek ile beslenirler. İgauana türleri ise yeşillikle beslenir. Sadece doğada yavruluk dönemlerinde küçük böcekler, kelebek ve çekirge gibi böcekleri avlayarak yiyebilirler. Daha sonraki hayatlarında ise ömürlerinin sonuna kadar bitkisel beslenirler. Evlerde beslediğimiz iguanalara sadece bitkisel besinler vermeliyiz. İguanalara köpek ve kedi maması verdiğinizde yiyebilirler ve bu şekilde beslenen iguanalar daha parlak görünümlü bir deriye sahip olabilirler. Ama ilerleyen yaşlarıyla 6-7 yaş civarında böbreklerinde oluşan hasar sonucu çok ciddi sorunlar yaşar ve çoğu zamanda bu nedenle hayatları son bulur. Özellikle dut yaprağı, roka, dereotu, Japon gülü yaprağı ve çiçekleri, hatmi ağacı yaprak ve çiçekleri, kabak ve çiçeği, gelincik çiçeği, ebegümeci, hindiba yaprakları yiyebileceği büyüklükte doğranıp sebze ve meyvelerle karıştırılıp salata yapılarak iguanalara verilirse keyifle bolca yediklerini görebilirsiniz.

'Kedim kaşınıyor'

Kedilerde pire sorunu sadece yaz ayları ile sınırlı değildir. Kış döneminde de kedilerinizde pire olabilir. Pire dediğimiz parazitlerin yaşam döngüsünde kedilerin üzerinde yaşayıp kan emerek onlara beslenme konusunda bağımlı olmalarına rağmen, büyüdükçe kabuk değiştirmek için ve yumurtlamak için kediden ayrılarak evimiz içinde uygun kuytu ve nemli yerlerde geçici sürede bulunabilirler.
O yüzden kedilerde pire ile mücadelede bu dönemlerde dikkate alınarak veteriner hekiminiz uygun gördüğü ilaçlarla tedavi ve korunma sağlanmalıdır. Kedinin üzerindeki pireleri ilaçlarla öldürerek temizlememiz yeterli olmaz. Daha önce dişi pirelerin evin içine bırakmış olabileceği yumurtalardan yeniden çıkan yavrular veya ilaçlama sırasında kedinin üzerinde olmayan pireler tekrar kediye geçerek ona zarar vermeye devam eder. Kedi piresiz kalamaz.
Ayrıca pire kedilerde sadece kan emerek zarar vermez. Bazı hastalıkları da kan yoluyla bulaştırabilir.

Hata yapmayın!

Bir köpek veya kedi yavrusu aldığınızda eğitim ve sağlık konusundaki en önemli hatalar ilk günlerde yapılır. Bu nedenle yeni bir yavru aldığınızda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekimden randevu alıp, yavru daha evinize girmeden bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Ama ne yazık ki bir çok aile aldıkları köpek ve kedi yavrusu ile bir veya birkaç gün geçirdikten sonra veteriner hekime başvuruyor. Hatalar daha çok yavruyu yıkamak veya hatalı yiyecekler vermekten kaynaklanıyor. Her iki hatalı davranışta yavrunun direncini kırıp ishal olmasına ve sonrasında da kanlı ishal gibi tehlikeli hatalıklara yakalanmasına neden olabiliyor.

Haftanın isimleri;

Köpek: Laila- Pedro- Barney- Lara
Kedi: Kraker- Fabio- Şirine- Felix


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA