• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

"Tüyleri ile başa çıkamıyorum"

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2012, 00:00
Tüm düzenli taramalara rağmen yine de kedinizin tüy dökmesi devam edebilir. Özellikle İran, Ankara gibi uzun tüylü kedilerde tüyler çok fazla dökülebilir ve düzenli taranmazsa çok kolay keçeleşebilir. Keçeleşen tüyler de kedide ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Kedinizin tüylerini çok düzenli tararken bile 3- 4 gün veya 1 hafta ihmal ederseniz tüm emeğiniz boşa gider ve açılması güç keçeler oluşur. Bu keçelerin oluşması durumunda bir veteriner kliniğinde profesyonel tarama ile keçelerin açılması veya tıraşının yapılması söz konusudur.
Kedilerin tıraşı genelde sakinleştirici, veya anestezi altında yapılır. Kediler tıraş sırasında uslu durmazlar, hem kendilerini yorabilir hem de tıraş uzun sürüp hatta yarım kalabilir.
Tıraş sonrası sakinleştirici almış kediler kullanılan ilaca bağlı olarak belli sürelerde uyanırlar. Bazı ilaç uygulamalarından sonra uzun süre kendine gelemezken, yeni çıkan bazı ilaçların kullanımında hemen uyandırılabilir. Böylece kediler için tıraş daha sorunsuz geçer.

Tasmasına çıngırak takın

Sokağa çıkan kediler avlanma içgüdüleri ile kuş v.b. her türlü küçük canlıyı avlayabilirler. Genelde tok oldukları zaman avlanma içgüdüleri azalırsa da yine de bu avlanmayacaklar demek değildir. Kedinizin küçük bir canlıyı yaban hayvanları gibi ihtiyacı olmadığı halde avlamasından rahatsız oluyorsanız veya bu yakaladığı hayvanlardan hastalık alacağını veya evinize size taşıyacağından endişeliyseniz kedinizin avlanmasını engellemek için çok basit bir yöntem önereceğim. Kedinizin boynundaki tasmaya bir çıngırak takın. Bu çıngırak sayesinde kediniz bir hayvanı avlamak üzere hareket ettiğinde küçük canlı sesten uyarılacak ve kaçması için bir fırsatı olacaktır. Her ne kadar kediniz avlarını kaçırma üzüntüsünü yaşayacaksa da gereksiz yere öldürülen avlar olmayacaktır.

Su kaplumbağaları fanusta
Minicik aldığınız su kaplumbağası belli bir zamanda büyümeye başlayacak ve içinde bulunduğu dar kaba sığmayacaktır. Kaplumbağanız büyüdükçe içinde bulunduğu barınağı da büyütmelisiniz. Doğada özgürce dolaşabilen bir hayvanı çok dar bir kapta yaşatmak o hayvana eziyettir. Ayrıca dar alanda beslenen kaplumbağalar suyun içindeki dışkı ve yem artıkları nedeniyle hastalanabilirler. En iyisi yüksekliği fazla olmayan mümkün olduğunca büyük bir akvaryum almak veya yaptırmaktır. Bu akvaryumun düzenini kurarken kaçmaması için ortaya üzerine çıkabileceği kayalar koyulabilir. Kış için suyun ısısını sabitlemek için ısıtıcı termostat kullanılmalıdır. Ayrıca tam taşların üzerine denk gelen yere güneş ışığına yakın ışık veren İnfrared spot ile 30 cm yükseklikten aydınlatma ve ısıtma yapılabilir. Sık sık temizleyeceğiniz motorlu bir filtreyi akvaryuma koyarak suyun değiştirilmesi derdinden de kurtulabilirsiniz. Bu dediklerimi yaparsanız doğala yakın bir ortamda yaşayan sağlıklı bir kaplumbağanız olur.

Haftanın isimleri
Köpek: Miffy- Puck- Jed- Lily
Kedi: Mugs- Pettie- Ricki- Tatlış


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA