• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerden öğrendiğimiz 17 hayat dersi

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.08.2012, 00:00
1- Yaşadığın anın keyfini çıkaracaksın.
2- Oyun fırsatlarını kaçırmayacaksın.
3- Doyduğun kadar yiyeceksin.
4- Birisi sana iyilik yaptı diye sahibin olmayacak.
5- Yine de kıymet bileceksin.
6- Tehlikeli bulduğun şeye yaklaşmayacaksın.
7- Meraklı olacaksın ama tedbiri elden bırakmayacaksın.
8- Temizliğine ve bakımına özen göstereceksin
9- Sık sık gerineceksin.
10- İstediğini elde edene kadar ısrar edeceksin.
11- Özgürlüğünü kimseye kaptırmayacaksın.
12- Kafana koyduğunu yapacaksın.
13- Kendi isteklerini küçümsemeyeceksin.
14- Güzel bir masaja hayır demeyeceksin.
15- Numara yapmayacaksın.
16- Yaşadığın yeri sahipleneceksin.
17- Her zaman dingin ve huzurlu bir anı yakalamaya çalışacaksın ve en önemlisi kendini beğeneceksin.

Köpeğinizle gezmek keyiftir
Köpeğinizi özellikle ilk yavruluk dönemleri ve aşıları bittikten sonra düzenli ve uzun yürüyüşlere götürürseniz, köpeğinizin kas, iskelet gelişimi çok daha iyi olur, sizinle iletişimi artar, diğer köpekler ve insanlarla tanışıp sosyalleşir.
Özellikle Alman kurdu, Boxer, Golden, ırklarında düzenli ve aynı saatlerde gezdirilen köpekler ırk özelliklerinin olabileceği en güzel gelişmeye ulaşırlar. Bu geziler sırasında köpeğinizi motive edecek bazı sevdiği oyuncakların yanınıza alırsanız çok daha verimli eksersizler yaptırabilirsiniz.
Uygun geniş alanlarda çevreye rahatsızlık vermeden serbest bırakarak oyunlar oynamak, birlikte koşmak ve çimlerde yuvarlanmak, köpeğinizle sizi birbirinize yaklaştıracak ve dostluğunuzu sağlamlaştıracaktır.

Kedim obez
Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde şişmanlama eğilimi görülebilir. Ama bu kedimizi kısırlaştırmamıza engel değildir. Çünkü kısırlaştırma kedinizin ilerde çıkabilecek bir çok istenmeyen sağlık ve davranış problemini ortadan kaldırır. Kısırlaştırma sonrası şişmanlama olmaması için bu kedinizin beslenmesine dikkat etmelisiniz! Kilo almaya eğilimi artan kedinizi istediği miktarda ve sıklıkta ve normal mamalar ile beslerseniz ihtiyacı olmayan besin maddelerini depolamaya başlayacaktır. Bu depolama daha çok yağa dönüşerek kedinizin şişmanlamasına ve obez olmasına sebep olabilir.
Kedinizi obezlikten korumak için veteriner hekiminizin tavsiye edeceği uygun mama gibi gıdaları yine hekiminizin tavsiyesine uygun toplam günlük öğünü gün içine bölerek, yani fazla yemek yeme meraklısı hayvanınızı oyalayarak kilo almasını engelleyebilirsiniz.
Tabi en önemlisi de kedinizi de bol oyuncak ve oyunla eksersiz yaptırmalısınız. Kediler de şişmanlığı engellemek için ikinci bir kedi birlikte günün değişik zamanlarında yapacakları koşturma vb oyun sayesinde kilo almayı engelleme açısından iyi bir çözüm olabilir. Yani kediniz şişmanlamaya başladıysa depresyondan ve can sıkıntısından atıştırıyor olabilir. Yanına genç yeni bir kedi almanız onun dikkatini yiyeceklerden yeni kediye çekecek ve bir süre birbirlerine alıştıkları zaman bol bol oyunla eksersiz yapmış olacaklardır.

Haftanın isimleri
Köpek: Marshy- Porky- Larry- Ruby
Kedi: Peppy- Paprika- Slick- Pırtık


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA