• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Bebek ve kedinin karşılaşmasında doğru davranmak önemli

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.11.2012, 00:00
Evde hakimiyeti kurmuş bir kedi varken aileye bir bebek katılacağı zaman bebek ve kedi birlikte yaşayabilir mi diye düşünmeye başlarsınız. Bu korkunuz yersizdir. Çünkü kediler ve tüm memeli gelişmiş evcil hayvanlar öncelikle evdeki kadının gebeliğini hissederler. Ona karşı saygılı ve dikkatli davranmaya başlar. Özellikle doğum sonrası annenin çok daha telaşlı ve korumacı olacağını bildikleri için anneye ve bebeğe karşı son derece dikkatli yaklaşırlar. Peki siz kedinizi bebekle nasıl tanıştırmalısınız? Her şeyden önce bebek beklerken kedinize olan ilginizi azaltmamalısınız. Eve bebeğin ilk gelişinde muhakkak bebeği kedinin koklamasına izin vermelisiniz. Daha sonra da kedinin bebeğe yaklaşmasına ve başını koklamasına dikkatli bir şekilde izin verebilirsiniz. Genelde kediler bebeğe ve annesine çok dikkatli davranırlar. Bebeği merak ederler, çevresinde gezinirler. Ağladığı zaman telaşlanabilirler. Asla bebeğe zarar vermezler. Sadece geceleri bebeğin üzerinde uyuma ihtimalini dikkate alarak ya kediyi ya da bebeğin olduğu kapıyı kapalı tutmalısınız.

Uyku vakti

Tüm hayvanların dinlenmek için uykuya ihtiyacı var. Ama hayvanlar bizden çok farklı ortamlarda çok değişik şekillerde uyuyabiliyorlar. Örneğin bir yaban ördeği karda, buzda tek ayağı üstünde, hatta suyun içindeyken üşümeden, donmadan gayet rahat uyuyabiliyor. Ya da kuşlar bir dala tüneyip düşmeden uykuya dalabiliyorlar. Böcekler bile uykuya ihtiyaç gösteriyorlar. Kelebekler kanatlarını kapatıp diğer böcekler ise kuytu bir köşede duyargalarını vücutlarına yapıştırıp hareketsiz kalarak uyuyorlar. Örneğin yunuslar hareket halindeyken uyuyabiliyorlar ve o sırada kaslarını dinlendirmek yerine yıpranan beyin sistemlerini yeniden düzenliyorlar. Kış uykusuna giren kurbağa, yılan vb soğukkanlı hayvanlar ise bütün bir kış mevsimini havalar ısınana kadar uykuda geçirebiliyorlar. Bizim asla dayanamayacağımız bu kadar uzun sürelerde, vücut metabolizmalarını en alt seviyeye düşürdükleri için açlık veya susuzluktan ölmüyorlar.

Yeni bir kafes kuşu alırken nelere dikkat etmelisiniz?

- Öncelikle çok küçük yavru kuşları almak uygun değildir.
- Tüylerini kabartmış, çevreye karşı ilgisiz ve yem yemeyen kuşlar
- Kuyruk altına veya tüylerine dışkı bulaşmış kuşlar
- Gagasında, gaga çevresinde veya ayaklarında kabuklanmalar olan ya da bu bölgeleri parlak renkli olmayan kuşlar
- Burun delikleri kapalı, tıkalı veya akıntılı olan kuşlar
- Gözlerinden birisi veya her ikisi kapalı veya göz kapaklarında şişlik ya da yara bulunan kuşlar
- Tüyleri mat, dökülmüş veya kırık olan kuşlar
Sağlık açısından problemli olabilecek kuşlardır. Bu tür kuşları satın almayınız ve bu tür kuşları satan iş yerlerini ilgili resmi kuruluşlara bildiriniz.

Haftanın isimleri

Köpek: Carlo- Gordy- Jimbo- Mickey
Kedi: Yumuk- Jedi- Jazzy- Mona

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA