• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpek doğruyu öğrenir

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.01.2013, 00:00
Köpekler genelde şartlanma ile öğrenen canlılardır. Köpeklerde öğrenme yemek, tuvalet, barınma, korunma, rekabet vb hayati konularda çok hızlı olabilir. Onun hayatını etkilemeyen diğer konularda ise bizim istediğimiz için öğreneceği için biraz daha fazla eksersiz ve planlama yapmanız gerekebilir. Köpek eğitimi dediğimiz konudaki otur, kalk, yat vb komutlar bu şekilde öğretilir.
Köpeğin beslenme, tuvalet konularında doğru davranışları edinmesi için ona her zaman dengeli ve aynı tepkileri vermeliyiz. Sahibinin sürekli davranış değiştirdiği veya ruh haline göre bazen sinirli, bağırarak bazen de fazlasıyla severek komutlar vermesi köpeğin aklını karıştırır ve bir zaman sonra sahibinin ne istediğini anlamadığı için yanlış ve sorunlu davranışlar göstermeye başlayabilir. Bu arada hiçbir zaman unutmayın köpek gösterileri, yarışmaları veya filmlerde gördüğünüz tüm köpekler aylar süren ve her gün düzenli eğitimlerden geçtikten sonra o kusursuz numaralarını yapabilirler. O yüzden köpeğinizden bir şey yapmasını veya yapmamasını istiyorsanız bunun için sabırlı ve sakin olmanız gerektiğini ve zaman alacağını dikkate alınız.

Ben bir kuşum insan değil
Muhabbet kuşları doğada tohumlar,filizlerle beslenirler. Ev yaşamında çok sevdiğiniz bir sürü kelimeyi konuşabilen muhabbet kuşunuzu insan gibi görüp, ekmek, kurabiye, çay hatta kola, pilav, peynir,cips vb ile besleyebilirsiniz. Bu tür doğada asla bulamayacağı ve yiyemeyeceği besinlerle beslenen kuşlarda bu besinlerin içindeki fazla yağ, tuz ve diğer katkı maddeleri nedeni ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Böbreklerinde hastalık oluşabilir ya da bazen lipom diyebileceğimiz yağ tümörleri ve diğer tümörler oluşabilir. Aşırı şişmanlayıp yaşam kalitesi düşebilir ve erkenden sevgili dostumuzdan ayrılmak zorunda kalabilirsiniz. Muhabbet kuşunuza güvenilir yerlerden aldığınız tohum karışımlarından oluşan yemlerin yanında, hindiba gibi vitamini yüksek otlardan, yemleri oluşturan tohumların çimlenmiş hallerini ve elma, havuç gibi ishal yapmayan meyve sebzelerden çok küçük miktarlarda vererek beslemelisiniz.

Dikkat yutabilirim
Kedinizin yanlışlıkla ve bilerek yutabileceği bazı eşya ve cisimler çok ciddi sorunlar oluşturabilir. Mide veya barsakları delinebilir, yine barsaklar tıkanabilir ve ölüm kaçınılmazdır. Kedilerde yutulabilen kliniklerde en fazla rastlanan tehlikeli cisim ve eşyalardan birkaç örnek vereceğim; Dikiş ipi, dikiş iğnesi, çeşitli boyda boncuklar, kumaş parçaları, kurdela, diş macunu kapağı, çocuk oyuncaklarının parçaları, poşet parçaları, çorap.
Bu verdiğim örneklere benzer her türlü plastik veya metal gibi cisim kediniz tarafından kolayca yutulabilir. Genelde yabancı bir cisim yutan kedilerde sindirim sistemi ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir.

Haftanın isimleri
Köpek: Biko- Karamel- Janus- Nick
Kedi: Kedicik- Pofuduk- Midas- Simba


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA