• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Türkiye'nin ilk kemirgen derneği

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2013, 00:00
Türkiye'de ilk defa Guineapig ve Kemirgen Irkları Derneği kuruldu. Derneğin amaçları arasında:
* Hastalıkların önlenmesi ve sevgi ile konfor ortamının yaratılmasının sağlanması
* Yurt dışından kaçak getirilen ve sağlıksız ortamlarda yetiştirilen guineapig ve diğer kemirgenler için sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması adına gerekli kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa çalışarak yaptırımların oluşturulmasını ve gerekli uyarıların yapılarak koşulların iyileştirilmesini sağlamak.
* Hayvanlara karşı insani davranışların yayılması
* Safkan guineapig ve diğer kemirgen ırklarının uluslararası standartlara uygun olarak, Türkiye'de üretilmesine insanları teşvik etmek.
* Ülkemizde sokakta yaşayan hayvanlara yardımda bulunmak (kısırlaştırmak, sahiplendirmek, beslenmeleri konusunda mama yardımında bulunmak, onların yaşam haklarını korumak, şiddet ve diğer yaşam haklarına tecavüzlerde, suistimallerde bu yaşanılanları engellemek amaçlı oluşumlara destek ve yardım sağlamak).
* Ülkemizde öncelikle sincap ve benzeri kemirgen türleri olmak üzere yaban hayatında yaşayan hayvanların doğal yaşam şartlarının korunmasına katkı koymak. Doğal hayatlarından kopartılarak satılmalarını engellemek için gerekli kurum ve kuruluşlarla çalışmak.

Güzellik ve maydonoz yeme yarışması

Guineapig ve Kemirgen Irkları Derneği bu seneki Petshow fuarında Türkiye'de ilk defa uluslararası standarta guinea pig güzellik yarışması düzenledi. Yarışmada en güzel dişi, en yakışıklı erkek, en güzel yavru, en uzun tüylü en tombiş, en güzel renk desen kategorilerinde onlarca guinea pig yarıştı. Yarışmada Jüri Dernek Başkanı Veteriner Hekim Kutlu Dayıoğlu, Veteriner Hekim Uğur Dayıoğlu, Veteriner Hekim Berna Yeşilşiraz, Başkan Yardımcısı Serkan Bayri'den oluştu. Özellikle çocuklar ve fuar ziyaretçileri tarafından çok ilgi gören yarışmanın sonucunda guinea pig sahiplerine kupa, rozet ve birçok ödül dağıtıldı. 'Maydanoz Canavarı' yarışmasında guineapigler kıyasıya yarıştı ve en hızlı maydanoz yiyen 'Maydanoz Canavarı' seçilerek yine kupa rozet ve ödüllere hak kazandı.

Soğuk havalarda daha fazla yerler

Havaların serinlemesi ile tüm hayvanların yiyecek ihtiyaçları yükselir. Sıcak günlerde ısınma için enerji ihtiyacı düştüğünden hayvanlar daha az gıda ile idare edebilirler. Hatta köpekler çok sıcak günlerde çok az yerler hatta hiç yemek yemeyebilirler. Çünkü yedikleri az miktar hayatlarını devam ettirecek kadar ihtiyaçlarını gidermektedir. Havalar soğudukça ısınma için de gerekli olan ekstra enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla yiyecek tüketmeye başlarlar. O yüzden bu dönemler sokak kedilerinin veya köpeklerinin en fazla açlık hissettikleri dönemdir. Bugünlerde evinizde beslediğiniz evcil hayvanınızın daha fazla yiyecek tüketmeye başlamasına şaşırmayın. Ayrıca bugünlerde sokakta zayıf ve aç bir kedi yavrusu gördüğünüzde onun bir lokma yiyeceğe, sıcak günlere göre çok daha fazla ihtiyacı olduğunu da unutmayın.

Gürültüden onlar da rahatsız oluyor


Kedi, köpek, kuş, guineapig fark etmez, evcil hayvanların hepsi ve özellikle yavrular aşırı gürültüden rahatsız olurlar. Özellikle evinize yeni getirdiğiniz bir yavrunun bulunduğu ortamda aşırı ışık, gürültülü televizyon veya müzik sesi, bağıra çağıra konuşma, çamaşır makinesi veya elektrik süpürgesi seslerinin yüksek seviyede olması bu yavruları korkutur ve panikletir. Bunun sonucu olarak da strese girip dirençleri düşebilir ve hasta olabilirler. Bildiğiniz gibi ses hatta ışık her zaman fiziksel bir unsurdur. Yavruyu hırpalamak, vurmak veya canını yakmaya yakın bir etki oluşturabilir. Özellikle sessiz bir ortamda aniden yüksek seviyede yükselen bir ses bazen hamsterlarda kalp durmasına, guineapiglerde yavru düşürmeye kadar varacak korkulara neden olabilir.

Kedinize ismini öğretebilirsiniz


Kedilerin çoğu, köpekler gibi ismini bilmez. Bunun sebebi, kedilerin köpekler kadar zeki olmayışı değildir. Kedi sahipleri genellikle köpek sahiplerinin yaptığı gibi hayvanlarım, bir isme cevap vermesi için eğitmezler. Ama siz, kedinize ismini tanımayı ve bu isme cevap vermeyi öğretmelisiniz. Bu hem kedinizin zekasını geliştirecek hem de aranızdaki bağı güçlendirecektir. Ayrıca gelecekteki eğitiminin de başlangıcı olur çünkü kediyi şartlanmanın prensipleriyle, yani bir davranışına karşılık alacağı olumlu/ olumsuz tepkiyle tanıştırır. Nasıl mı öğreteceksiniz? Çok kolay: Kediniz yanınızda ya da kucağmızdayken ismini söyleyin ve hemen ardından onu okşayın. Her okşayışınızda ya da ona bir şey verdiğinizde adını tekrarlayın.

Kaplumbağa için teraryum şart


Kaplumbağanız bir teraryumda yaşayacak. Teraryum kısaca sürüngen akvaryumu gibi bir şey. Bir petshopa gidip kaplumbağanız için bir kap isterseniz muhtemelen size içinde birkaç plastik palmiye olan fanus verecektir. Asla diyoruz. Üzgünüz ama dostunuz bu hücrenin içinde er geç ölecek. Kaplumbağanız suda yaşıyorsa, içinde su ve kuruması için çıkabileceği bir kaya olan fanus, ilk bir ya da iki yıl yaşaması için uygun bir ortam olabilir. Ancak kaplumbağanızın boyu 10 santimi geçtiğinde er geç bir akvaryuma geçmeniz gerekecek, bu yüzden bizce baştan uygun bir teraryum hazırlamalısınız. Kaplumbağanız suda yaşıyorsa yarısına kadar su, kurumak için çıkabileceği bir kaya, günde beş saat kadar çalışacak bir filtre, zemine dökeceğiniz akvaryum kumu, günün 12 saati açık kalacak bir lamba ve kışın kaplumbağanızın hastalanmaması için teraryumu 26 dereceye ısıtmak üzere kullanacağınız bir ısıtıcı yeterli donanım olarak kabul edilebilir. 20 litre su koyduğunuzda yarısından çoğu dolmayacak kadar büyük bir teraryum seçmelisiniz. Suyunuzun yüksekliği, kaplumbağanızın dikine rahatlıkla yüzebileceği kadar olmalı. Yoksa ters dönerse doğrulamaz. Kaplumbağanızı en çok onlar için hazırlanmış özel yemlerle besleyin. Bir su kaplumbağasıysa kurutulmuş karides ve balık, küçük et parçaları, kuru solucan, midye içi, kara kaplumbağasıysa her türlü meyve ve sebze ile rejimini renklendirebilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA