• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yurtdışı ve Merkez Bankası izlenecek BİLAL DOĞAN

Yurtdışı ve Merkez Bankası izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.10.2009, 00:00
İMKB Endeksi geçtiğimiz haftaya temkinli ve dar bir bant aralığında başladı. Daha sonra ABD'den gelen olumlu makro ekonomik verilerin piyasaları desteklemesinin yol açtığı iyimserlik ile yükseliş trendine giren dünya piyasalarına paralel hareket etti ve yönünü yukarı çevirdi.
Küresel likiditenin bolluğu, hisse senetlerinden emtialara, kredi piyasalarından gelişmekte olan ülke aktiflerine kadar tüm piyasalarda fiyatları yukarı çekti. ABD perakende sektöründeki satışların yükselmesi, haftalık işsizlik başvurularının, beklentilerden daha az olması dünya borsalarında ciddi yükselişlere yol açtı.
Küresel likiditedeki fazlalık global piyasalarda yeniden risk iştahını kabartınca dünya piyasaları yükselmeye başladı. Bu yükselişe paralel seyreden İMKB'nin çıkışında, Merkez Bankası'ndan faiz indirim beklentisi ve IMF anlaşması ile ilgili olumlu gelişmeler de etkeli oldu. Yükselişte ayrıca, Hazine ihalelerine gelen rekor talepler, güvenli limanlardan çıkan fonların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yatırıma gelmesi de etkili oldu. Hafta içerisinde defalarca 50 binli seviyeleri test eden İMKB Endeksi bu seviyelerde kar satışı ile karşılaşınca, 50 binli seviyeleri aşmada zorlandı. IMF ile yeni bir anlaşmaya yaklaşıldığı yönündeki haberler, faizlerdeki düşüş beklentisi ve yurtdışı borsaların olumlu seyrinin de desteği ile İMKB Endeksi haftayı 50 bin seviyesinin üstüne çıkmayı başararak 50.217 puan seviyesinde tamamladı. Yükselişte bankacılık hisselerinde yaşanan yoğun talep de etkili oldu. İçerde faizlerin düşük seyri yüzünden bankaların daha yüksek kar edebileceği beklentisi etkili oldu. Global piyasalardaki yükselişte ise, İstanbul'da yapılan IMF ve Dünya Bankası toplantılarından "Gevşek para politikasına devam" mesajının çıkması etkili oldu. Bu hafta ise, yurtdışı ve ABD verileri ve önemli şirketlerin bilançoları takip edilecek. İçerde, IMF anlaşması ile ilgili gelişmeler ve Merkez Bankası'nın toplantısında çıkacak faiz kararı endeksin seyri yönünde etkili olacak.

FAİZLER DÜŞÜYOR
İçerde, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği yönündeki açıklamaları ve IMF anlaşması ile ilgili olumlu gelişmeler iyimserliği artırınca Türkiye piyasasına da ilgi yükseldi.
Global piyasalarda tekrar etkili olan risk iştahı yüzünden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yeni ve güçlü para girişinin artması, Hazine'nin gerçekleştirdiği ihalelere gelen rekor taleple birlikte faizler yüzde 8'in altına indi. Haftanın son işlem gününde 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7.95'ten, yüzde 7.92'ye geriledi. Önümüzdeki hafta ise, IMF anlaşması ile ilgili gelişmeler ile birlikte, Merkez Bankası'nın 15 Ekim'de yapacağı toplantıdan çıkacak karar da önemli olacak.

DOLAR DÜŞTÜ

Geçtiğimiz hafta başında, Körfez ülkelerinin petrol ticaretinde dolar yerine 'yeni bir sepet para' oluşturacağı konusundaki açıklamalar uluslararası piyasalarda doların değer kaybetmesine neden oldu. Bu seyir
içerde de etkili oldu. Yurtdışı piyasalar, IMF konusundaki gelişmeler, faiz kararı ve alternatif piyasalar takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise, Körfez ülkelerinin petrol ticaretinde dolar yerine başka bir sepet kullanacağı haberinin yalanlanmasının ardından dolar parite bazında euro karşısında değer kazandı. Önümüzdeki hafta döviz piyasasının seyrinde, yurtdışında açıklanacak bilançoların yanısıra içerde, IMF anlaşması ile ilgili gelişmeler, ve Merkez Bankası'nın toplantısı etkili olacak. ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri yükselteceği beklentisi güç kazandı. Bu durumda dövizdeki hareketlilik artacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA