• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Avrupa piyasalarına bağlı seyir sürecek BİLAL DOĞAN

Avrupa piyasalarına bağlı seyir sürecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2010, 00:00
Yurtdışı odaklı pozitif yönlü seyre giren İMKB Endeksi, geçtiğimiz hafta da yurtiçi ve yurtdışından verilerle olumlu görünümün desteklenmesi sonucunda yeni zirveler test etti. Geçen hafta AB cephesinde Yunanistan'a yardım konusunda anlaşmaya varıldığının açıklanması ve bu yardıma ilişkin içeriğin netleşmesi olumlu hava yarattı. ABD cephesinde piyasa beklentisi doğrultusunda açıklanan 1. çeyrek bilançolar ve FED Başkanı'nın faizlerin uzun bir süre düşük tutulacağını açıklaması, borsalarda yükseliş yönlü seyre ivme kazandırdı. Yurtiçinde de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmediği gibi, uzun bir süre düşük seviyede devam edeceği yönündeki açıklamaları ve yine Merkez Bankası'nın çıkış stratejisindeki faiz tedirginliğinin azalması da İMKB Endeksi'nin yükselişini destekledi. Global piyasalara paralel, kar satışları ile karşılaşan endeks, haftanın son işlem günü yatay setretti. ABD'den olumsuz açıklanan istihdam verisi, Yunanistan'a yardım konusu ile ilgili euro cephesinden tekrar endişelerin gündeme gelmesinin neden olduğu tedirginlik ile küresel piyasalarda yeniden
tedirginlik meydana geldi. Bu endişeler ile İMKB Endeksi de 59 bin 185 puandan başladığı haftayı 58 bin 223 puandan tamamladı.

FAİZ GERİLEDİ
Tahvil ve bono piyasası, Hazine ihaleleri, Merkez Bankası'nın faiz kararı ve çıkış stratejileri raporunun olumlu algılanması piyasayı olumlu etkiledi. Merkez Bankası'nın çıkış stratejisinden yumuşak bir geçiş dönemi olacağının algılanmasının olumlu etkisi ile gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.91 seviyesine kadar geriledi. Girişlerin devam ettiği piyasada gösterge niteliğinde bulunan 25 Ocak 2012 vadeli kağıt günü ve haftayı yüzde 8.91 bileşik seviyesinde tamamladı.

DÖVİZDEKİ DURUM
Yurtdışı ve paritedeki gelişmelerin etkili olduğu yurtiçi döviz piyasasında Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesi döviz piyasasına etki yaratmadı.
Yurtiçi döviz piyasasında, yurtdışı ile birlikte euro/dolar paritesindeki hareketler belirleyici oldu. Yunanistan'ı kurtarma planı doğrultusunda hazırlanan paket ile euro/dolar paritesi 1.3670 seviyelerine kadar euro lehine yükseldi. Yurtdışındaki gelişmelerle birlikte dolar/TL kurunda 1.48'li seviyelerine kadar düşüş yaşandı. Fakat haftanın son işlem günü euro cephesinde başlayan endişeler nedeni ile euroda değer kaybı oldu. Avrupa ekonomisi ile ilgili bilinmezlik ve netsizlik durumu euronun seyrinde kararsızlığa neden oluyor. Döviz kurunda gelinen son noktalar alım fırsatı olarak değerlendiriliyor.
Geçtiğimiz hafta, IMF ve AB tarafından Yunanistan'ı kurtarma planına Almanya'nın itiraz etmesi ve bu planın uygulanmasının zaman alacağı yönünde euro cephesinde tekrar başlayan endişeler piyasaların moralini bozdu. Avrupa durumunun belirleyiciliği ile birlikte ABD cephesinde açıklanmaya başlanan 1. çeyrek bilançolar ve yine bu cepheden gelecek veriler piyasaların seyrinde belirleyici olmaya devam edecek. Yurtiçinde ise, bu hafta yapılacak Hazine ihaleleri ve Anayasa değişikliği ile ilgili siyasi gelişmeler takip edilecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA