• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarca iyimserlik satın alınıyor BİLAL DOĞAN

Piyasalarca iyimserlik satın alınıyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.03.2011, 00:00
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan isyan hareketlerinin yarattığı kriz ile yükselen petrol ve altın fiyatlarının neden olduğu tedirginlik sonucunda, zaten enflasyon baskısı altında olan piyasalar iyice gerildi.
Bu olumsuzluklara İran'da da huzursuzluğun arttığı haberleri eklenince piyasaların tadı iyice kaçtı. Bu tedirginlik, yoğun para çıkışının başladığı gelişmekte olan ülke piyasalarını daha çok sarstı. Bu olumsuz görünüme, geçtiğimiz hafta başında Portekiz'in yaptığı 12 aylık tahvil ihalesinde faizlerin yükselmesi ve Avrupa Bölgesi enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi de eklenince, hisse senetleri piyasasındaki satıcılı seyir daha da arttı.
Yurtiçinde de, salı günü Rekabet Kurulu'nun soruşturması nedeni ile bankacılık hisselerine gelen sert satışlarla 59 binli seviyelere kadar düşen İMKB-100 Endeksi, çarşamba günü Rekabet Kurulu ve Hazine Bakanı Ali Babacan'dan yapılan açıklamalarla üzerindeki baskıyı hafifletti.
Ancak, yurtdışındaki belirsizlik etkisi ile sınırlı bir toparlanma yaşandı. Perşembe günü, Arap Birliği tarafından Ortadoğu'da anlaşma sağlanacağı yönünde gelen açıklamalar, petrol fiyatlarının gerilemesini sağlarken borsalara da alım getirdi.

BONO KEYİFSİZ

Bu olumlu havayı, Avrupa'da açıklanan perakende satış verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması, İspanya'da düzenlenen tahvil ihalesinin sorunsuz atlatılması ve şirket satın alma haberleri de destekledi.
Ayrıca, ABD'de de beklentilerin altında açıklanan işsizlik başvuruları ABD ve Avrupa borsalarında yükselişe yol açarken, Suudi Arabistan'ın atıl kapasiteyi kullanması, Libya'da Kaddafi ve muhalif güçler arasında barış sağlanacağı gibi olumlu haberler de yukarı yönlü seyri güçlendirdi.
Yurtiçinde Şubat ayı enflasyon verileri olumlu açıklandı. Global borsalarda yeniden oluşmaya başlayan iyimserlik desteği ile pozitif seyrin etkili olduğu borsalar içerisinde en iyi performansı gösteren İMKB-100 Endeksi, haftayı 61 bin 112 puandan kapattı.
Hafta ortalarından itibaren olumlu seyre dönen piyasalardaki pozitif havanın tahvil ve bono piyasasındaki etkisi zayıf kaldı. Ortadoğu'daki belirsizliğin oluşturduğu tedirginliğin yanında, bir de ticaret açığının yüksek gelmesi piyasadaki olumsuzluğu artırdı.
BDDK'nın kredi büyümesi ile ilgili kaygıları dile getirmesiyle birlikte, hafta sonuna doğru oluşan pozitif hava tahvil-bono piyasasına sınırlı yansıdı. Dolayısıyla piyasa Mart ayına keyifsiz girdi. Yatay seyreden piyasada faiz yüzde 8.98 bölgesinde işlem görüyor.

DÖVİZ YÜKSELDİ
Ortadoğu'daki tedirginliğinin yol açtığı yabancı çıkışı, yurtiçinde dövizin yukarı yönlü seyrine neden oldu. Yabancı yatırımcının TL'den çıkışının etkisi ile dolar 1.620, euro ise 2.230 seviyelerine yükseldi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika krizinin etkisi ile yükselen petrol ve altın fiyatlarının piyasaları rahatsız etmesi devam ediyor. Yatırımcılar da gelişmekte olan ülke piyasalarındaki çıkışını hızlandırdı.
Rekabet Kurulu'nun yaptığı inceleme ve banka yöneticilerinin açıklamalarından sonra, Türkiye piyasasından yabancı çıkışı arttı. Hafta sonuna doğru, Libya'da barışın sağlanacağı açıklamaları ve ABD ile Avrupa'dan gelen olumlu gelen veriler hisse senetleri piyasalarını destekleyince tekrar para girişi yaşandı. Böylelikle de TL döviz karşısında hafif de olsa değer kazandı. Önümüzdeki toplantısında faiz artışının işaretini veren Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamasından sonra, euro ABD doları karşısında güçlendi.
Euro/dolar paritesi 1.4283 seviyelerine kadar yükseldi. Serbest piyasada dolar 1.590, euro ise 2.200 seviyelerinde haftayı tamamladı. Bu hafta piyasaların seyrinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile İran'da yaşanan kriz, ABD ve AB'den gelecek veriler izlenecek. Yurtiçinde ise, seçim dönemine girilmesi nedeniyle bu konuda yaşanan gelişmeler ve Merkez Bankası'nın açıklamaları belirleyici olacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI