• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Risk iştahı piyasanın yükselişini destekliyor BİLAL DOĞAN

Risk iştahı piyasanın yükselişini destekliyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.04.2011, 00:00
Geçtiğimiz hafta başında, dünya borsalarında S&P'un ABD'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü "durağandan" "negatife" çevirmesi, Avrupa bölgesinde de Yunanistan'ın IMF ve AB'den borç yapılandırması için talepte bulunması sert satışlara neden oldu. Global borsalara paralel olarak İMKB'de de satış yönlü seyir etkili oldu. Sert satışların ardından dünya borsaları yine, ABD'de beklentilerden güçlü gelen şirket karları ve ekonomik verilerin desteğiyle yönünü yukarı çevirdi. İMKB de küresel piyasalardaki iyileşmeye paralel olarak yönünü yukarı çevirdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın munzam karşılık oranlarını artırması ise piyasaların moralini bozmadı. Emtia ve altın fiyatları da küresel büyüme beklentilerindeki iyileşmeye paralel olarak yükselişini sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik açıklamaları da global borsalardaki yükselişe güç kazandırdı.
Yurtiçinde ise, Merkez Bankası Başkanı'nın yeni atanması ve yaptığı ilk PPK toplantısı takip edildi. Merkez Bankası toplantıda faizleri sabit tuttu, zorunlu karşılıklarda hem yabancı para hem TL tarafından sınırlı da olsa artışa gitti. Bu kararın ardından, tahvil ve bono faiz oranları politika faizindeki artış beklentilerinin ertelenmesi ile hafif gerilerken, kurlarda önemli bir değişim yaşanmadı. Yurtdışı piyasalara endeksli seyir izleyen İMKB, Merkez Bankası toplantısına kadar yatay seyir etkili oldu. Endeks, toplantının ardından alımlarla karşılaştı.
Avrupa piyasalarının çoğunun Paskal'ya tatili nedeni kapalı olması İMKB'nin de hacimsiz seyrine yol açtı. Haftanın son işlem gününde düşük hacimli ve yatay seyrin etkili olduğu İMKB-100 Endeksi haftayı 68 bin 691 puandan tamamladı.

FAİZ DÜŞTÜ
Global piyasaların seyrini takip eden yurtiçi bono-tahvil piyasası da, ABD'nin kredi görünümünün negatife çevrilmesi ve Yunanistan'ın borç sorunlarının global piyasalarda yol açtığı tedirginlik ile haftaya yüzde 8.56 civarında başladı. Faiz yüzde 8.69 seviyelerine kadar yükseldi. ABD bilançoları ve olumluya dönen yurtdışı piyasalara bağlı olarak faizde de düşüş yaşandı. Merkez Bankası'nın toplantısının ardından, gelen yabancı alımların da desteği ile faiz son iki ayın en düşük seviyesi olan yüzde 8.26'ya indi. Haftanın son işlem günü yurtdışında Paskalya tatili nedeni ile piyasaya katılım da sınırlı kaldı.

DOLAR YÜKSELDİ
Euro/dolar paritesindeki harekete göre seyir izleyen yurtiçi döviz piyasasında, geçen hafta başında Yunanistan'ın borç sorunları ve ABD'nin kredi görünümü ile ilgili olumsuzluktan dolayı euro/dolar paritesi gerilerken, dolar/TL 1.52 seviyelerinden 1.54 seviyelerine kadar yükseldi. ABD bilançolarının ardından olumluya dönen yurtdışı piyasalara bağlı olarak dolar/TL 1.51 seviyelerine düşerken, euro ise 2.20 seviyelerinde seyretti. Doların zayıf seyri, ABD'nin dış ticaret açığının azalmasına yardımcı olması nedeni ile ABD tarafından da destekleniyor. Yunanistan'ın, IMF ve AB'den borç yapılandırması için talepte bulunması ile yükselen euro/dolar paritesine bağlı olarak euro güçlü görünüm sergiliyor. Haftanın son işlem günü Paskalya tatili nedeni ile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Brezilya piyasalarının kapalı olması euro/dolar paritesinin dar bant aralığında sakin seyretmesine, yurtiçinde de hacimsiz seyre neden oldu.
Merkez Bankası'nın kararının döviz piyasasında kalıcı bir etkisi olmadı. Serbest piyasada dolar 1.500 euro ise 2.220'li seviyelerde seyrediyor. Bu haftaki seyirde euro/dolar paritesindeki hareketler belirleyici olacak. Piyasaların seyrinde, yurtdışından ABD'den gelecek veriler ve FED toplantısı, Euro Bölgesi ve sorunlu AB ülkeleri ile ilgili haberler yurtiçinde ise, Nisan ayı kapasite kullanım oranları ve Mart ayı dış ticaret rakamları takip edilecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA