• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşsizlik ve bütçe rakamlarında iyi haber BİLAL DOĞAN

İşsizlik ve bütçe rakamlarında iyi haber

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.07.2011, 00:00
TÜİK, işsizlik oranın, Mart-Nisan-Mayıs aylarını kapsayan "Nisan 2011" döneminde yüzde 9.9'a indiğini açıkladı. Böylece, işsizlik oranı global kriz öncesi Temmuz 2008'de tek haneli düzeydeydi. Krizin etkisiyle hızlı artan işsizlik Şubat 2009'da yüzde 16.1'le yüksek düzeyi gördükten sonra, dalgalı bir seyirle gerilemişti. Son dönem, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 puanlık düşüşle birlikte tekrar tek haneye indi.
Nisan'da, geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 434 bin kişi azalarak 2 milyon 637 bin kişiye geriledi. Böylece işsiz sayısı da son 31 ayın en düşük düzeyini gördü.
Önceki aya kıyasla işsiz sayısı olan 179 bin kişi, işsizlik oranını 0.9 puan azalttı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre Nisan'da istihdam edilenlerin sayısında, bir önceki döneme göre 63 bin kişilik artış oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüze 10 olarak gerçekleşti.

BÜTÇE HEDEFİ TUTACAK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin yılın ilk yarısında yeniden yapılandırmadan gelen gelirlerle birlikte 2.9 milyar TL fazla verdiğini, yıl sonu itibariyle hedeflerin çok kolay tutturulacağının ortaya çıktığını söyledi. 2011'in ilk 6 ayında faiz dışı fazlanın yüzde 108.5 oranında artarak, 25.3 milyar liraya çıktığını söyleyebiliriz. Faiz dışı fazlamız neredeyse milli gelirin yüzde 2.5 düzeyine çıktı. 2010 yılı Haziran ayında 5.4 milyar liralık açık veren bütçenin, bu yılın aynı ayında 3.1 milyar lira fazla verdiğini, geçen senenin Haziran ayına göre yaklaşık 8.5 liralık bir iyileşmenin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Geçen senenin Haziran ayında faiz dışı açık 2.1 milyar lirayken, 2011'in Haziran ayında faiz dışı fazla 4.7 milyar liraydı. Yani geçen sene faiz dışı açık verirken, bu sene nerdeyse 5 milyar liraya yakın bir faiz dışı fazla vermişiz.

İMKB DIŞA DUYARLI

Avrupa borsaları açıklanacak stres testlerini bekledi. İMKB de buna paralel sıkışık hareket etti. Güne satışla başladıktan sonra yatay ve sıkışık seyrini sürdüren endeks, günü ve haftayı 109 puanlık kayıpla 62 bin 635 puandan tamamladı. Dış kaynaklı kaygıların piyasa üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini söyleyebilirim. İçeride de önemli bir ekonomik gündem bugün için yok. Daha çok dışarıya duyarlı bir piyasa var. Endeks, sıkışık bir bantta hareket ediyor.
Haftaya Avrupa borç krizinin yeni bir boyut kazanabileceği korkusuyla satıcılı başlayan tahvil piyasası, Avrupa'dan gelen olumlu haberler ve FED Başkanı Bernanke'nin, gerekirse üçüncü bir gevşeme paketini devreye sokabileceğinin sinyali vermesiyle pozitif alana geçiş yaptı. Önceki gün 8.86 ile son bir ayın en düşük seviyesini gören bileşikler, dün de yabancı alımlarının sürdürmesiyle aşağı yönlü seyrini sürdürdü. Bileşikler günü yüzde 8.87'den tamamladı.

DOLAR DEĞERLENDİ
Piyasalar Avrupa'da açıklanacak olan stres testlerinin sonuçlarına odaklandı. Haftanın son gününde Bernanke'nin son sunumunda nicel gevşeme için henüz erken olması belirtmesiyle dolar tekrar tüm para birimlerine karşı değerlendi. Ancak Standart&Poor's'un, ABD'nin notunu indirebileceğine ilişkin uyarısı ve Avrupa'da açıklanacak stres testleri bu kazanımı sınırladı. Cuma günü itibariyle euro/dolar paritesi 1.41.25, dolar/yen paritesi 79.18 düzeyindeydi. Dolar kuru günü 1.65 liradan tamamladı. Gelecek hafta AB ve ABD'deki gelişmeler dövizin seyrini yakından etkileyecek. Dolar /TL paritesinin ise 1.63- 1.66 bandında seyretmesini bekliyoruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA