• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda Euro Bölgesi rahatsızlığı BİLAL DOĞAN

Piyasalarda Euro Bölgesi rahatsızlığı

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.05.2011, 00:00
Yurtiçi ve yurtdışında kaygı dolu bir haftayı geride bıraktık. Yurtdışında, Euro Bölgesi sorunlu ülkeler kaynaklı euro/dolar paritesinin aşağı yönlü seyri neticesinde euro değer kaybetti, dolar güç kazandı. Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan artırırken, Çin zorunlu karşılıklarda artışa gitti ve ekonomiyi soğutmaya yönelik, önümüzdeki dönemde karşılık oranlarında artışa gidebileceği yönünde öngörüde bulundu. İngiltere Merkez Bankası da büyüme tahminini aşağı düşürdü. Bu, emtia fiyatları üzerinde baskı kurarken, emtiaya dayalı varlıklarda da satışın artmasına yol açtı. Bu da yurtdışı borsalarda satış yönlü seyre neden oldu. Yurtiçinde ise, Bankacçılık Düzenleme Denetleme Kurumu Başkanı'nın kurallara uymayan bankaların konut kredisi lisansının iptal edilebileceği yönündeki açıklamaları, banka hisseleri üzerinde satış baskısı yarattı. Yüksek açıklanan cari açık, beklenti altında kalan banka karlılıkları, Garanti Bankası hisse senetlerinin elden çıkarılması haberi, ekonomiyi soğutmak için bankacılık sektörü üzerinden yeni tedbirlerin alınabileceği yönündeki beklentilerle piyasalardaki mevcut kaygılar daha da arttı. Yurtiçinde, özellikle beklenti üstünde açıklanan cari açık verisinin ardından İMKB dış piyasalardan ayrıştı ve satış yönlü seyre girdi. Bu olumsuzluklar risk iştahında azalışa neden olmakla birlikte, küresel borsalarda da satış yönlü seyre neden oldu. Haftanın son işlem gününde, Portekiz ve Yunanistan'ın borçlarına yönelik endişelerle satış yönlü seyreden yurtdışı piyasalara paralel, İMKB Endeksi de satış yönlü seyir izleyerek haftayı 64 bin 585 puandan kapattı. Oynak seyreden emtia fiyatlarının yatırımcıda risk iştahında azalışa yol açması ve bunun sürebileceği beklentisinin güçlenmesi ile zayıf yönlü seyir bu hafta da etkili olabilir. Bu olumsuzluk, ülkelerin cari açıklarındaki riski artırırken merkez bankalarını da yeni tedbirler alma yönünde zorluyor. Merkez bankalarının alacağı yeni önlemler bankacılık sektörünün karlılığına olumsuz yansıyor.

FAİZ YÜKSELDİ

Yüksek cari açık verileri, bileşik faizleri yukarı taşıdı. Yüzde 8.46 seyreden faiz, cari açıktan sonra yüzde 8.77'lere çıktı. Haftanın son işlem gününde gelen tepki alımları ile bileşikler haftayı yüzde 8.65 seviyesinde bitirdi. Bono piyasasında kurlardaki dalgalanma ve merkez bankalarının atacağı adımlar izlenecek. Bu hafta, Şubat işsizlik verisi ile Nisan ayı bütçe dengesi açıklanacak.

DOLAR GÜÇLENDİ
AB Bölgesi'ndeki sorunlu ülkelerin ekonomilerinin bozulmaları, euro/dolar paritesine değer kaybettirdi. Euro zayıf görünüm sergilerken dolar güçlendi. Yurtiçinde beklentilerin üstünde açıklanan cari açıktan sonra yabancı yatırımcı dolar alarak piyasalarımızdan çıktı. Yurtiçinde, Merkez Bankası'nın aldığı tüm tedbirlere rağmen cari açığın yüksek çıkması piyasaları tedirgin etti. Yabancıların döviz, özellikle de dolar alması içerde döviz/TL kurunun yükselmesine neden oldu. Haftanın son işlem gününde, Portekiz ve Yunanistan'a yönelik olumsuz haberler ve ABD TÜFE verisinin beklentiler seviyesinde gelmesi euro/dolar paritesini zayıflatırken, dolar/TL'yi yükseltti. Serbest piyasada dolar/TL 1.590, euro/TL ise 2.260 seviyelerinde. Piyasaların seyrinde bu hafta, Euro Bölgesi ile ilgili gelişmeler, euro/dolar paritesi ve emtia fiyatları belirleyici olacak. Yurtiçinde ise, Şubat ayı işsizlik verileri, Nisan ayı bütçe dengesi açıklanacak. Oynak seyreden emtia fiyatları nedeniyle piyasalarda da oynaklığın sürebileceği beklentisi güçlendi. Bono piyasasında, kurlardaki yükseliş ve Merkez Bankası'nın atacağı adımlar izlenecek. Kurlarda, yüksek cari açık, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve euro/dolar paritesindeki seyir belirleyici olacak.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA