• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda Merkez Bankası etkisi BİLAL DOĞAN

Piyasalarda Merkez Bankası etkisi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.10.2011, 00:00
Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yarım gün işlem gören İMKB, 425 puan artışla 57 bin 42 puandan kapandı. Euro Bölgesi liderlerinin, borç krizinin aşılması konusunda anlaşmaya varması ve ABD'nin geçtiğimiz çeyrekte yılın en hızlı büyümesini kaydetmesinin yarattığı olumlu hava,etkisini geçtiğimiz hafta da sürdürdü.
Avrupa'daki ralli Cuma günü hız keserek devam ederken, Asya borsaları da son dört yılın en büyük tırmanışını yaptı.
Cuma gününe 307 puan artışla 56 bin 924 puan seviyesinden başlayan Bileşik Endeks, 57 bin 446 puana kadar yükseldi. Borsa günü yüzde 0.75 primle 57 binin üzerinde tamamlarken, 754 milyon liralık işlem hacmi oluştu.
Yatırımcı, döviz ve faizdeki volatil seyrin azalmasına bağlı olarak yeniden hisse senedi piyasasına dönebilir. Endeks yurtdışı piyasalara paralel şekilde seyretmeye devam edecek. Kısa vadeli tepkinin yeterince güçlü olmadığını düşünüyorum. Yaşanan toparlanma sonrasında saatlik grafiklerde bir miktar olumluya dönüş hareketi olduğunu söyleyebilirim. 57 bin/500 500 bandının aşılamamış olması zayıflığa işaret. Kısa vadeli iyimserlik sağlanabilmesi için en azından bu seviyenin aşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu aşılmadığı sürece satış baskısının güçlenmesi beklenebilir.

PİYASA HACİMSİZ

Avrupa'daki liderlerin bölgesel bazda krizin çözümü için adım atmalarının ardından küresel piyasalarda başlayan risk iştahı eğilimi Cuma günü yarım günle sınırlı da olsa piyasalara yansıdı. Tahvil - bono piyasasında gösterge faiz alımlarda gevşedi. Gösterge tahvilde sadece 21 milyon TL hacim gerçekleşti. Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.80, valörlüde ve son işlemlerde yüzde 9.94 olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün de yüzde 9.76 bileşik seviyesine geriledi.
Piyasa hacimsiz. Bu hafta enflasyon ve Hazine'nin 2012 borçlanma stratejisi izlenecek. Merkez Bankası'nın son kararları çerçevesinde faizlerdeki yüksek seyrin sürüceğini söyleyebilirim. Bu çerçevede, gösterge bileşik faizin yüzde 10 bandında hareket edeceğini tahmin ediyorum. Bu hafta Ekim ayı enflasyon oranları açıklanacak. Son yapılan zamlar ve vergi artışlarının Ekim ayı enflasyonu üzerinde yukarı yönlü ciddi bir etkisi olmasını bekliyorum.

DÖVİZ HAREKETLİ
Döviz cephesinde de yarım günlük işlem gününde hacimsiz seyir izlendi. Haftanın genelinde hareketli seyreden döviz cephesinde parite belirleyici olmaya devam etti. Parite AB'deki olumlu ilerlemelerle euro yönlü güçlenmeye devam ediyor. Parite 1.4150 seviyelerinde. İçerde ise dolar /TL 1.75'in altında işlem görürken, euro 2.4750 liradan alıcı buldu. Bankalararası piyasada dolar /TL'de en iyi alış/satış 1.7490- 1.7520, euro /TL'de en iyi alış/satış 2.4765/2.4805 düzeyinde yer aldı. Doların 1.75 altında tutunmakta zorlandığı gözleniyor.
Bu hafta dövizde Merkez Bankası'nın son kararları çerçevesinde küresel piyasalardaki olumlu ortam sayesinde Türk Lirası'ndaki değerlenmenin sürebileceği öngörülüyor. Bu bağlamda dolar/TL paritesinin 1.70-1.75 arasındaki dalgalanmasına devam edileceğini tahmin ediyorum. Bu hafta euro /dolar paritesindeki yukarı yönlü hareket nedeniyle dolar/TL kurunun 1.7400 seviyesini aşağı yönde test edebileceğini düşünüyorum. Fakat AB'nin son kararlarını uygulamadaki tutumu cok önemli. Orada ciddi ilerleme olursa paritede euro ciddi hareket yaşabilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA