• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faizde temkinli bekleyiş BİLAL DOĞAN

Faizde temkinli bekleyiş

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.09.2012, 00:00
ABD Merkez Bankası'nın (FED) ekonomiye yönelik yeni bir güçlü destek programı başlatılmasının ardından global piyasalardaki pozitif seyirle İMKB de yükseldi. Endekste ağırlığı olan yüksek banka hisseleri ise son haftalardaki görece zayıf seyrini sürdürdü. ABD Merkez Bankası'nın (FED) iki gün süren FOMC toplantısının ardından, açık uçlu parasal genişleme kararı alması ve Avrupa borsalarının güçlü bir seyirle cuma gününe başlayacağına dair beklentiler İMKB'nin açılışında da etkili oldu.
FED'in istihdamın artırılması ve büyümenin hızlandırılması için aldığı kararların, küresel ekonomide canlanmaya yardım edeceği beklentileri satın alındı. Endeks cuma gününü yüzde 1.32'lik artışla 68 bin 180 puandan tamamladı.
Bu hafta piyasalarda veriler ve yurtdışı piyasalar izlenecek. Bu gün Haziran ayı işsizlik oranı açıklanacak. Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 9 seviyesinden, yüzde 8.2 seviyesine gerilemişti. Bugün ayrıca saat 11.00'de Temmuz ayı bütçe dengesi açıklanacak. Maliye Bakanı, bu yıl bütçe hedeflerinin tutmayacağını belirmişti. Yurtiçinde Merkez Bankası'nın salı günü gerçekleştireceği faiz toplantısında alacağı karar bekleniyor. Bu ay faiz koridoru üst bandında 100 baz puan indirim olabilir.

FAİZ GERİLEDİ

ABD Hazinesi Getiri Eğrisi, QE3 (üçüncü parasal genişleme) açıklamasından sonra artan enflasyon beklentileriyle dikeyleşti. ABD getiri eğrisinde hareketin bir benzeri, Türkiye Hazine Kıymetleri Getiri Eğrisi'nde de gerçekleşti. Uzun vadelerde kıymetler günü yataya yakın negatif seviyelerden kapatırken, kısa vadelerde faizler geriledi ve kıymetler değer kazandı. İMKB'de gerçekleşen ağırlıklı ortalama gecelik repo oranları Merkez Bankası'nın borçlanma faizi olan yüzde 5 seviyesinin hafif üzerinde, yüzde 5.12 seviyesinde gerçekleşti. 2 yıl vadeli gösterge düşerek yüzde 7.20 seviyesine geldi.
Faizlerde aşağı yönlü eğilim devam edecek gibi görünüyor. Bu hafta yapılacak para piyasaları kurulu toplantısından çıkacak kararlar önem taşıyacak. Faiz koridoruna ilişkin olası bir daraltma kararının gösterge bileşik faizinin yüzde 7 ve aşağısına doğru hareket etmesine yol açabilir. FED'in son kararları sonrasında, Türkiye'ye sıcak para akışının artabileceği ve ekonomik dengelerin bundan olumsuz etkilenebileceğini söyleyebilirim. Özellikle petrol fiyatlarındaki artış bir yandan enflasyonu tetikleyerek Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda daha temkinli olmasına yol açabilir.

DOLAR DÜŞTÜ
Geçen hafta cuma günü dolar, FED'in istihdam yaratılması, yatırımlar ve tüketimi güçlendirmek amaçlı yeni tur parasal destek açıklamasının ardından, para birimleri sepeti karşısında 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. FED'in karanın ardından euro da dolar karşısında 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve euro/dolar paritesi 1.31 seviyesini aştı. Dolar, yen karşında Japon yatırımcıların alımları ile değer kazandı. Dolar / yen paritesi ise 78 düzeyine geldi. FED'in kararlarının Türkiye'ye etkisine gelince, öncelikle bu kararlar kurun hızla 1.80'in altına gelmesini sağladı. Cuma günü, gün içinde 1.79 TL'nin altını deneyen kurda temkinli hareketler gözlendi. Dolar günü 1.7910 TL'den, euro 2.3520 TL'den kapadı. Euro/dolar paritesi ise 1.3169 seviyelerini gördü.
Dolar/TL'de düşüşün sürebileceğini öngörebilirim. FED'in son parasal genişleme kararlarından sonra dolar /TL paritesinin 1.80'in altında kalma olasılığının yükseldiğini düşünmekteyim. Bu çerçevede dolar /TL paritesinin 1.77-1.82 arasındaki salınımının devam edeceğini tahmin ediyorum. Ancak hem Merkez Bankası'nın olası faiz indirim kararları hem de eurodaki güçlenme nedeniyle TL'nin sepet değerinin fazla düşmeyeceğini ve 2.05-2.08 aralığında dalgalanacağını öngörebilirim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA