• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sonra niye düşüyor demeyin CAHİT SÖNMEZ

Sonra niye düşüyor demeyin

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.04.2014, 00:00
Yine aynı film vizyona girdi. Detaylarına değineceğimiz nedenler öne sürülerek beklentiler satın alındığı için borsa da hızla yükseldi yani ralli yaptı. Bu gerekçelerin borsayı yükseltmek için kullanılan malzemeler mi olduğu ve bu çıkışın nereye kadar devam edebileceği sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız. Ama öncelikle şu gerçeği bir kez daha hatırlayalım... Anlamsız yükselişlerin ardından doğal olarak düşüşler gelir. Bu yüzden "borsa niye düşüyor" demek yerine "hayırdır borsa neden yükseliyor" sorusuna konsantre olursak bu mantıksal ilişkiyi kolay kabulleniriz.
Borsa geçen hafta özellikle de Çarşamba gününden itibaren hız kazanarak piyasa aktörlerinin deyimi ile neden coştu?

NELER ETKİLİ OLDU?
Sırayla gidelim...
* ABD'den gelen "Tüketici Güven Endeksi" beklentilerin üzerine çıktı.
* Yine ABD'den konut sektörünün durumunu gösteren veri geldi. Sonuç konut sektöründeki toparlama zayıf yönünde.
* Avrupa ülkeleri ılımlı da olsa toparlanıyor sinyali geliyor ilgili veriler sonrası.
* Rusya'nın Kırım'ı referandum kılıfı ile kendisine çekmesi doğal olarak Batı'yı kızdırmış ve Rusya'nın G-8 üyeliğini askıya almanın yanı sıra başta Almanya olmak üzere bazı ülkeler ekonomik yaptırımları kısmen de olsa uygulamaya başlamışlardı. Bu gelişmenin sonucunda risk algısı değişen yabancı sermayenin Rusya'dan Türkiye'ye geleceği öngörüsü de piyasaları olumlu etkileyen bir faktör olarak listede yer aldı.
İçeride de şu gelişmeler neden olarak gösteriliyor
* Merkez Bankası'nın mevduatlara yönelik bankaların yükümlülük niteliğindeki zorunlu karşılıklarına faiz uygulama olasılığını artırması piyasada faiz oranına göre yani belli bir likidite bırakacağı, diğer bir deyişle likidite miktarını birkaç milyar TL yükselteceği anlamına geliyor.
* Piyasaların rallisinde büyük paya sahip diğer bir faktör de, iktidar partisinin yerel seçimlerden fazla oy kaybına uğramadan çıkacağı beklentisi idi.
Yukarıda kısaca değindiğimiz iç ve dış ekonomik ve siyasi gelişmeler borsanın bir haftada yaklaşık yüzde 7'nin üzerinde yükselmesine ve kurların tabi ki faizlerin de hafifçe aşağı doğru gevşemesine neden oldu.

UZUN SÜRMEZ
Kritik sorumuza gelelim... Borsalardaki bahar havası devam eder mi?
Yükselme nedenlerinden hareket edersek gerekçelerin piyasaları biraz daha yukarı taşıyabileceği, sonrasında nefesinin tükeneceğini söyleyebiliriz. Şöyle ki... Rusya ile Batı restleşmesi her iki tarafında elindeki kozlara bağlı olarak daha öteye gitmeyecek. Çünkü tarafların birbirlerine olan ekonomik bağımlılıkları belli. Doğalgaz ve petrol Rusya'nın önemli silahı. Rusya'dan bizim piyasalara sıcak paranın geleceği beklentisi çok gerçeklerle bağdaşmıyor açıkçası.
Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara faiz uygulamaya başlarsa, TL yükümlülükleri ve verilecek faiz oranı ile basit bir hesap yaptığımızda bankaların sadece 1 ile 2 milyar TL'ye ancak ulaştığını görüyoruz. Piyasa aktörleri Merkez Bankası'nın bu kıyağı ile bankaların karlılıklarının ve dolayısıyla hisse senetlerinin piyasa değerinin artacağını düşünmüşler.
ABD ekonomisinde işlerin iyi gitmesi FED'in tahvil alım miktarını aşağı çekmesi ve faizleri artırması için uygun zemin oluşturmuyor muydu? Daha önce iyi gelen veriler yüzünden borsa düşmemiş miydi? Olsun... Bu sefer bu malzemeyi böyle kullanmak istiyoruz diyebilir piyasa aktörleri...
Teknik analiz 71 bin ve 71 bin 750'lerde direnç noktaları gösteriyor. Kısacası bahar havası biraz daha sürebilir. Sonrasına dikkat!...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA