• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Romantizmin geldiği nokta

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.02.2015, 00:00
Seksenlerde genç olanlar için 'Endless Love-Sonsuz Aşk' filminin hatırası büyük olmalı; dönemin en güzel oyuncusu Brooke Shields'in başrolünde oynadığı, seyredenlerin ağlamaktan helak olduğu bir filmdi. Annemden gizli gitmiştim, yaşım tutmadığı için yollamak istememişti. Kuzenim ve arkadaşlarını kafalayarak araya kaynamıştım. Pek bir şey anladığım söylenemezdi, sadece şömine başındaki öpüşme sahnelerini hatırlıyorum o güne ait, bir de koca koca kızların deli gibi ağladığını. Aşk böyle bir şeyse asla kendimi kaptırmayacaktım diye düşünmüş ve hatta en yakın arkadaşım Zeynep'le, "Bizi ağlatacak birine asla aşık olmayacağız diye yemin etmiştik. Benden birkaç yaş büyük kuzenlerim için en muhteşem aşk John Travolta ve Olivia Newton John arasında yaşanandı. 'Grease'te liseli iki gencin aşkı müzikal bir diller anlatılıyor ve aşkın insanın ayağını yerden kesebileceğinin altı çiziliyordu. Filmi VHS kasette islemiştik, aşkla falan işim olmazdı ama Travolta çok yakışıklıydı. Zeynep'le birlikte fotoğraflarını defterlerimize kaplamıştık. İkimiz de bu adamla evlenebilirdik, romantizmi keşfetmeye çalışıyorduk. Müziklerin de büyük etkisi vardı; 80'lerin sonu ve 90'lar muhteşemdi, aşkla alakalı yüzlerce şarkı vardı, İngilizce'yi şarkılardan öğrenmiştik. Herkes birkaç şiir bilirdi ezbere, mutlaka basketbol maçlarına gider; hafta sonu CSO orkestrası konserlerinde fink atardık. 'İki bin'lerin aşk teması biraz kanlı oldu; 'Alacakaranlık'ta vampir ve bahtsız bir çocuğun, ölümlü bir genç kıza aşık olması fikri dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, gençleri etkiledi. İmkansız aşkın gerçekleşmesi fikri çok cazipti; kusursuz olmayan ama farklı özelliklere sahip erkeklerden birini seçmesi gerekiyordu ölümlü kızın. Aşk takla atmıştı ama hala vardı, çok şükür.
2015'in Sevgililer Günü'nde aşkı, seks oyunlarından hoşlanan ve bakire bir kıza aşık olan Christian Grey'den 'öğrenecek' gençler. 'Grinin Elli Tonu' filminde yaş sınırlaması var ama 80'lerde olduğu gibi sinemaya küçük yaştakilerin gizlice girmesine gerek kalmayacak, birkaç gün sonra film internetten izlenebilecek. Aşk, sekssiz hayal edilemeyecek. Filmi bugüne denk getirmek çok akıllıca bir hamle olsa da bence rezaletin daniskası. "Böyle bir ilişki de var, hayatta neler neler oluyor" diyebilirsiniz elbette ama yine de benim kalpleri karşı cins için henüz atmaya başlamış yüreklere filmin 'aşk' diye yutturulmasına gönlüm razı olmuyor. Acaba 80'lerde biz 'Sonsuz Aşk'ı seyrederken, 'yaşlılar' ne düşünüyordu? Onlara göre Brooke Shields'in bekaretini bir şömine önünde, gözyaşları içinde kaybetmesi ahlaksızlığın ta kendisi miydi?

Kadınlar günü

8 Mart kapıda... www.internationalwomensday.com sitesini inceledim, dünyadaki hemen her ülkenin Kadınlar Günü için yapacağı organizasyonlar bir bir sıralanmış. Yüzlerce etkinlik var, İngiltere'de 112 Avustralya'da 102, Kanada'da 62 etkinlik kayıtlı. Elbette bizden bir şey ekleyen olmamış. Böyle platformlarda ses duyurmak çok önemli, aklınızda olsun. Yapılacak her şeyi bahsettiğim siteye ekleyebilirsiniz, en azından 'görüntüde' bir kadın dayanışması sergilemiş oluruz. Yoksa biliyorum birçok plan vardır... En azından kağıt üzerinde.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI