• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Norveç’te bir İzmirli ERKİN USMAN

Norveç'te bir İzmirli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2012, 00:00
Cem Güneş, 1966 Ağustos'unda İzmir'de dünyaya geldi. Çocukluğunda Anadolu'nun çeşitli bölge ve yörelerinde yaşadı. Lise yılları ise "dünyanın en güzel bozkır kenti" dediği Ankara'da geçti. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören Cem Güneş, 1987 yılında Norveç'e yerleşti ve o tarihten bu yana vatandaşı da olduğu Norveç'te yaşamını sürdürüyor.
Norveç dilini Trondheim'de kiliseye bağlı bir okulda öğrendi. 1988'de Oslo'da tiyatro, film makyajı ve cilt uzmanlığı üzerine eğitim veren bir meslek okulunu bitirdi sonra "yeminli çevirmen" oldu. Norveç Radyo Televizyon Kurumu'nda radyoculuk eğitimi gördü. Aynı kurumda 1993 yılından itibaren yedi yıl program yapımcılığı görevini yürüttü. 1995'ten bu yana TRT Norveç temsilciliği ve muhabirliği yaptı.
1988 yılından başlayarak Sabah Gazetesi'nin Avrupa baskılarında haber ve yorumlar yazdı.
Şimdilerde daha sade bir yaşam tarzını tercih eden yazar, çalışmalarına şiir ve öykü dallarında devam ediyor.
**
Türkçe'nin yanı sıra Norveç dilinde de şiirler yazan Cem Güneş'in şiirleri lirik bir duyarlılığı yahsıtan yoğunluklu içeriğiyle dikkati çekiyor.
Cem Güneş, yaşadığı dönemi ve coğrafyayı ironik bir dille ve temiz bir dil ustalığı ile işlemeyi başarıyor.
***
Cem Güney'in öyküleri için Mahmut Makal şunları yazıyor:
"Avrupa'nın kuzeyindeki soğuk ucunu, o ucun insanını, o uca kadar giden insanlarımızı sıcak bir anlatımla ve insancıl bir yürekle kucaklayarak bize getiriyor."
İşte Cem Güneş'in yapıtları:
Kutup Geceleri (Şiir-1997)
Camgöz (Şiir-1998)
Oslo'da olay var (Öykü-1999)
Fosna'da Lacivert Sular (Öykü-2009)
On Bin Yıllık Aşk Deneyimi (Şiir-2012)

hayattan
Sakin Şehir'e bir öğrenci çıkarması

İzmir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü birinci sınıf öğrencileri ile İİBF İşletme Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, Türkiye'de Cittaslow'un başkenti olan Seferihisar'da Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret etti. Sakin Kent'e bir öğrenci çıkarması gibi birşeydi bu.
Başkan Soyer, Türkiye'de Cittaslow olmaya uygun ilçeleri bir çatı altında toplayacak Türkiye Sakin Şehirler Federasyonu'nu kurmak üzere çalışmalar yaptıklarını ve İzmir'in EXPO 2020 hedefine destek vermek amacıyla 2013 yılında Cittaslow'lar Genel Kurulu'na ev sahipliği yapacaklarını söyledi.
Marka Yönetimi ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi dersleri kapsamında Dr. Turgay Bucak ve Yrd. Doç. Dr. Ahu Güzel eşliğinde Başkan Soyer ile bir araya gelen öğrenciler, Seferihisar'ın bir marka haline gelmesi ve yaşanan gelişimin ilçe halkına ve turizme katkıları konusunda başkana sorular yönelttiler. Türkiye'nin İtalya'dan sonra en fazla Cittaslow'a sahip ülke olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, Türkiye'deki Cittaslow olmaya uygun ilçeleri bir araya getirmek üzere bir federasyon kurmayı planladıklarını söyledi.

laflama
* "Baba bana koltuk çık" dedim. Beni mobilya mağazasına götürdü, "İstediğin koltuğu seç" dedi!
* Herşeyi taka taka, su alır denizde bu taka reis...
* Tavşan dağa küsmüş, paparazziler haber yapmış.
* Kadın tahrik olunca şeffaflaşan elbise yapılmış. Bence erkek tahrik olunca, kadınlara kaç diyen bir elbise yapmak gerek!
İbrahim Ormancı'dan

geçmişten
Lüzum kalmadı

Şair Nihat Bey, Mısır'a atanmış, Kahire'ye giderken hoşçakal demek ve teşekkür etmek amacıyla Yusuf Kamil Paşa'ya gitmişti. Paşa'ya şöyle dedi:
"Paşam, bir emriniz varsa söyleyin yerine getireyim."
Paşa:
"Şey... Bana bir Mısır eşeği gönder, ya da dönerken beraberinde getir."
Şair Nihat Bey Mısır'a gittikten sonra Paşa'nın siparişini unuttu. İstanbul dönüşünde Yusuf Kamil Paşa'yı ziyarete gitti.
"Nihat Bey, sizden bir eşek rica etmiştim, getirdiniz mi?"
"Paşam, çok affedersiniz ne yazık ki unuttum. Sizi görünce aklıma geldi."
"Neyse, siz geldiniz ya, lüzum da kalmadı."

küpe
Evlatlarınızı devriniz için değil, onların devri için yetiştiriniz.
Hz. Ali

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA