• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bu belediye binası İzmir’e dar geliyor ERKİN USMAN

Bu belediye binası İzmir'e dar geliyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.12.2012, 00:00
2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden sonra, tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de belediyelerin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları bir hayli değişecek.
Belediyecilik konusunda duayen biri olan, eski belediyeci, meslektaşımız Vecdi Altay, İzmir için önemli sayılacak bazı konulara dikkat çekiyor. Şöyle diyor Vecdi Altay:
"Eğer hafızamız bizi yanıltmıyor ve İzmir'in en "kıdemli" Meclis Üyesi Rıfat Özer de yanlış anımsamıyorsa, İzmir Büyükşehir Belediye Binası'nın temelleri, 1963-1973 yılları arası başkanlık yapan Osman Kibar döneminde atıldı ve kaba inşaatı da tamamlandı. Uzunca bir süre "karpuz sergi alanı" olarak kullanılan söz konusu bina, 1973-80 yılları arasında görev yapan İhsan Alyanak, 1980-83 yılları arasında görev yapan Cahit Günay ve 1983-84 yılları arasında görev yapan Ceyhan Demir dönemlerinde de, her nedense bir türlü tamamlanamadı.
1984 yılına gelindiğinde, başkanlık koltuğuna oturan Burhan Özfatura kolları sıvadı ve inşaatı tamamladı. Yani, yaklaşık 35-40 yıllık bir binadan bahsediyoruz. O yıllarda İzmir'in nüfusu 1.5 milyon iken şimdi 4 milyona yaklaşıyor."
* * *
Onaylanan yasaya göre 2014'ten sonra tüm belde belediyelerinin kapanacağını ve İzmir'in tüm ilçelerinin de il sınırına dahil edileceğini hatırlatan Vecdi Altay'ı dinlemeye devam ediyoruz:
"İzmir'in 30 ilçesi ve belediyesi var. Bunun 21'i metropol belediye sınırları içinde, 9'u ise bu sınırın dışında. Yani Büyükşehir Belediye Meclisi'ne katılmıyorlar. Meclis, 22 belediye başkanı ve 106 meclis üyesi ile birlikte toplam 128 kişiden oluşuyor. Şimdi bu yasa ile meclise katılması zorunlu hale gelecek olan, İzmir'e (geliş ve dönüş dahil olmak üzere) 204 km uzaklıktaki Bergama, 210 km uzaklıktaki Dikili, 282 km uzaklıktaki Beydağ, 214 km uzaklıktaki Karaburun, 176 km uzaklıktaki Çeşme, 238 km uzaklıktaki Kınık, 284 km uzaklıktaki Kiraz, 168 km uzaklıktaki Tire ve 226 km uzaklıktaki Ödemiş ilçe belediye başkanları ile meclis üyelerini de eklediğinizde meclis, yaklaşık 170-175 kişiden oluşacak. Bu sayıya, katılması zorunlu olan bürokratlar dahil değildir. Bu durumda, mevcut belediye binasının kapasitesi yetersiz kalacak."
* * *
Bu yasanın, Ege Bölgesi'ndeki diğer 6 ilde de yaratacağı aksaklıkları daha sonra yazma hakkımızı saklı tutalım ve bu ilk yazıda sayın Aziz Kocaoğlu'na bir önerimizi sunalım: Mevcut binanın, önümüzdeki yıllarda yetersiz kalacağı apaçık ortada. Yapacağınız tek şey, bugünden başlayarak İzmir'e yakışan, yeni, modern ve akıllı bir belediye binası için çalışmaları başlatmanızdır. Çünkü İzmir çok hızlı büyüyor ve gelişiyor.

kentten
Karşıyaka Lisesi Avrupa'da

Geçen yıl, hayat boyu öğrenme programı Comenius Projesi ile adını Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg, Norveç ve Romanya'da duyuran Karşıyaka Lisesi, bu yıl Robert Bosch Vakfı'nın desteklediği Türk-Alman Öğrenci Değişim Programı için İzmir'den kabul gören iki okuldan biri oldu.
İzmir'in ilk karma lisesi olan tarihi Karşıyaka Lisesi, "Türkiye, Almanya 2025-Bir Senaryo" başlığı altında Bielefeld Rudolf Rempel Berufskolleg okuluyla başlattıkları bu projede, iki ülkenin gelecek yıllardaki ilişkilerini değerlendirecekler.
Bu değişim programında öğrenciler, öncelikle Türkiye-Almanya arasındaki turizm ilişkilerinin nasıl gelişeceği konusunda umduklarını, kurduklarını bir simülasyon çalışmasıyla gerçekleştirilecekler.
Geçen ay başlayan bu çalışmalar, 2013 Kasım'ında sona erecek. Bu süre içinde önce Karşıyaka Lisesi Okul Müdürü Fikret Arıkel, proje koordinatör öğretmenleri, Yasemin Yardım Palamutlu, Naime Çıldır Emine Öyüke ile on iki öğrenci Almanya'ya giderek ürettikleri senaryoları sunacaklar daha sonra Alman öğretmenler ve öğrenciler Karşıyaka Lisesi'ne konuk olacak.

BESİAD da kentsel dönüşüm peşinde
BESİAD yeni yönetim kurulu tanışma yemeğinde, üyeleri ile 2012 yılının son toplantısında bir araya geldiler.
Geniş bir katılımın yaşandığı yemeğe katılarak onurlandıran eski milletvekilleri ve Danışma Kurulu Üyesi Veli Aksoy, Türkiye Muharip Gaziler Dernek Başkanı Halil Taşçı, işadamı Abdullah Yedikardeşler, Burhan İpek, Yurt Gazetesi'nden Cihad Taysi'ye ayrı ayrı teşekkür eden BESİAD Dernek Başkanı Feyyaz Sungur, Abdullah Yedikardeşler'e BESİAD Derneği'ne verdiği büyük desteklerden ötürü onur plaketi sundu. Feyyaz Sungur yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik içinde yeni yönetim olarak 2013 yılının projeler ile dolu dolu geçeceğini, Karşıyaka'da yaşayanların dile getirmek isteyip de kamuoyunda yer almayan birçok konunun içinde şu anda en önemlilerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu bildirdi.

fıkra

Acilden...

Adam yabancı. Kucağında hasta çocuğu ile doğruca yabancıların gittiği hastanenin aciline ulaşıyor. Kayıt için adama soruyor sekreter:
"Çocuğun adı ne?"
Yabancı bir şey anlamıyor.
Sekretere:
"Speak French" diyor. Çünkü bildiği tek dil Fransızca.
Sekreter, "Hımmm, anladım!" gibisinden karta yazıyor:
"Spik Frenç..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA