• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir uyarı: Dövizle balayı sona eriyor ERKİN USMAN

Bir uyarı: Dövizle balayı sona eriyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2013, 00:00
Piyasa beklentilerini değerlendiren İzmir Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demirci, yatırımlar konusunda vatandaşa önemli tüyolar veriyor.
Konut kredisi faizlerinin yükselmesi ancak gayrimenkul fiyatlarının düşmemesi yaz sonunda ev almayı ya da satmayı düşünen vatandaşı zora soktu.
İşte, Prof. Demirci'den uyarı demeti:
* 2000 yılından bu yana, Amerika'nın Avrupa'nın ve Japonya'nın piyasaya likit para sürmesi ile Türkiye balayı hayatı yaşadı. Türkiye'ye ait yapısal sorunlar bu süre içinde çözülebilirdi ama çözülmedi. Şimdi olay kapıya geldi dayandı. Türkiye 10 yılda 350 milyar dolar cari açık verdi. Türkiye'nin sanayisinin yüzde 70'i aramalı ve yatırım olarak ithal ediliyor. Türkiye'nin dövizi yok, dışarıdan gelenin de kesilmesi ile balayı sona erecek.
* Türkiye'nin dolar milyarderi 2002 yılında 14 iken bugün 44, Japonya'da ise 32... Gelir düzeyi Türkiye'den 4 kat fazla olan Japonya'dan fazla dolar milyarderimizin olması, büyümenin vatandaşa yansıtılamadığı anlamına gelir. Bu duruma karşılık yapılabilecek olan, Türkiye'nin ihracatta dünyaya kendini kanıtlamış markalarının teşviklerle desteklenmesidir. Desteklenen şirketlerin istihdamının artması, büyümenin halka yansıtılabilmesini sağlayacaktır.
* * *
İnşaat sektörünün durgunluk dönemlerinde ülkeyi harekete geçirdiğini ancak sanayi sektörü gibi ekonominin yeniden kalkınmasını sağlayamadığını ifade eden Demirci, yüksek faiz yüksek enflasyon kısır döngüsünün aşılamadığı söylüyor.

ege'den
Aliağa'da 22 bin çocuk trafik eğitimi aldı

Bayram tatili süresince 64 kişinin yaşamını yitirip, 511 kişi yaralandığı trafik kazaları, Türkiye'nin güvenli trafik için alt yapı kadar küçük yaştan eğitimimin de önemini ortaya koydu. İzmir'in Aliağa ilçesinde Aliağa Belediyesi tarafından 5 yıldan bu yana hizmet veren Çocuk Trafik Eğitim Okulu'nda bugüne kadar 22 bin öğrenci küçük yaşta trafik eğitimi aldı. "Bugünün küçükleri, yarının sürücüleri" sloganıyla hizmet veren okulda 6. dönem yaz kursları başladı. Kurslara miniklerin büyük ilgisi var.
5-12 yaş arasındaki çocuklar hafta içinde 3 grupta eğitim alacak. Eğitimlerde; bisiklet kullanmanın kuralları, uygulamalı ve teorik trafik bilgisi öğretilecek. Eğitimlerde küçük sürücü adaylarına, trafikle ilgili slayt ve resimler ile çizgi filmler izletilecek. Kursta; trafik dışında Türk Edebiyatı çocuk klasiklerinden kitaplar da okuma etkinliklerinde okutularak kendilerini geliştirmeleri sağlanacak.
* * *
Bugüne kadar Aliağa belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Okulu'nda 5 yılda yaklaşık 22 bin çocuk trafik eğitimi aldı. Kış döneminde okulların ana sınıfı ile 5. sınıfı arasındaki öğrenciler bir program dahilinde trafik eğitimi alırken, okulların tatil olduğu yaz aylarında ise yaz kursları ile eğitimler sürdürülüyor. Bu hafta başlayan 6. dönem yaz kursuna yaklaşık 122 öğrenci katılacak.

küpe
Başkalarının tarbiyesizliğine karşı en emin silah, bir insanın kendi terbiyesidir.
Chesterfield

günün fıkrası
Tam tersi

Bir erkek toplantısında, bir kadına çiçek yollama adeti övülüyordu. Erkeklerden biri söylenenleri dikkatle dinledikten sonra şöyle dedi:
"Bir bekar, bir kadına çiçek getirdiği zaman istediği bir şey var, demektir. Bir koca karısına çiçek getirdiği zaman ise, onun bilmemesini istediği bir şey var, demektir."

laflama
* Bana "Odunsun" deme sakın şekerim... Çünkü, beni randevularda beklete beklete ağaç oldum!
* Ferdi Tayfur'un "Huzurum kalmadı fani dünyada" şarkısını "Nakitim kalmadı fani dünyada" diye değiştirsek fena mı olur?
* Gökten üç elma düştü. Üçü de kurtlu çıktı be!
* Bence bülbüller dut yediği için susmaz, zılgıt yedikleri için susar hacım!
* Kim, hangi gerekçeyle yaparsa yapsın insanların hedef gösterildiği bir ülke, bir toplum önüne koyduğu hedefleri, idealleri gerçekleştiremez!
* Bazı sorular vardır yanıtını bulamazsınız... Aha böyle yanıtı olmayan bir soru soruyorum "Hülya Avşar ne iş yapar abilerim, ablalarım?"
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA