• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mehmet Güçlü unutulur mu? ERKİN USMAN

Mehmet Güçlü unutulur mu?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2014, 00:00
Gazino yaşamının en canlı olduğu yıllar...Bu alemde bir yıldız doğdu o dönemde...
Mehmet Güçlü aslen Urfa'lıydı...
Yıllarca futbol oynamış, tiyatro eğitimi görüp unutulmaz eserlerde sahne almış. Sonra da kendini İzmir'de bulmuş bir genç maceraperest.
Ankara'da terörün zirve yaptığı yıllarda gözaltına alınan bir arkadaşını ziyarete gittiğinde karşısında savcıyı bulmuş. "Burada ne arıyorsun?" demiş savcı ve o da dolmuşa atlayıp kaldığı yurda dönmüş.
Ertesi gün polisler gelip "Adliyeyi basmışsın, seni götüreceğiz" demişler.
Ve Mehmet Güçlü, "Adliyeyi basan adam" diye nam salmış o yıllarda; ki yaşı daha 20 bile değil.
***
"Baba" bilip önünde eğilmişler, elini öpmüşler. Babalığın yanından geçmiş; altın kalpli Mehmet Güçlü'nün başına gelenlere bakın bir hele.
Tiyatro yaparken, kekeme, gay ve yalaka rollerini öyle başarılı yapmış ki, gay rolünü başarıyla oynarken yönetmen "Mehmet'i kaybettiklerini" zannederek oyunu kaldırmış. Levent Kırca bile onun sarhoş rollerinde alkol aldığını sanmış.
İzmir'e geldiğinde Gazetecilik Yüksek Okulu'na giren Güçlü'nün buradaki sınıf arkadaşlarını sayalım: Rahmetli Sadık Narin, Sancar Maruflu, Elvan Feyzioğlu, Çeşmeli turizmci Osman Kabasakal ve bir zamanların milletvekili Yusuf Kırkpınar ile daha niceleri.
Adliyeyi bastığı sanılarak çıkarılan efsane, onun okulda "Reis" olarak çağrılmasına neden olmuş. İzmir'de Çerkez İbrahim, Bornovalı Nuri, Tino Mustafa, Ballıkuyulu Engin ve Celal Hancıoğlu gibi babalarla sıkı temasta olmuş.
Sonra da 1967'de sahne yılları başlamış Mehmet Güçlü'nün. Cemal Noyaner, 190 lira yevmiye ile onu Akasyalar'da sahneye çıkarmış. Hemen söyleyelim; diğer sanatçılar Öztürk Serengil, Sevim Tanürek, Nezahat Bayram ve Beyaz Kelebekler.
***
Mehmet Güçlü, daha sonraki yıl da Cemal Noyaner'i ikna edip Akasyalar'ı ücretsiz giriş sistemine sokmuş. Çay 15 iken 30 kuruş, kahve 30 kuruş iken 60 kuruş, bira 75 kuruş iken 150 kuruş olmuş. Bir de sahneye Mehmet Güçlü ile birlikte Pakize Suda, Gülistan Okan, Nevzat Güher ve oryantal olarak Muhterem Nur çıkınca bahçe ful dolmuş. Garsonlar, o gece 4 bin seyirciye semaver yetiştirememişler.
Mehmet Güçlü, bu arada önce Basmane, sonra da Alsancak'da kebap salonu açmış. Sonra da yolları İbrahim Tatlıses'le kesişmiş. Tamı tamına 17 yıl candan arkadaş olmuşlar. Güçlü, İbo'nun TV şovlarına Pişekar rolünde çıkarak destek verirken; sanatçının tüm işlerini de idare etmiş. Gazino işi bağlanmasından kıyafetine, otel satışından seyahatlerine tüm işleri o yapmış. İbrahim Tatlıses'in bütün sırlarına vakıf tek insan, bugün sadece o.
* * *
Sonra da ayrılmışlar. Güçlü'ye göre Tatlıses hata yapmış ama "Bu, onun sorunu" diyor ve başına gelenlerin İbo için ilahi bir ders olduğunu da vurgulamadan edemiyor.
Hayatı romanlara konu olacak kadar renkli geçen Mehmet Güçlü, şimdi İzzet Yıldızhan'ın danışmanı. En büyük özlemi de tiyatroda oynamak. "Bu sayede yani rol yapmam sayesinde adım kabadayı olarak bile anıldı" diyen Güçlü, iyi bir tiyatro oyununda hangi rol verilirse oynamayı öyle arzu ediyor ki...
Eğitimli, görmüş geçirmiş, hayatla dalga geçmesini bilen, yaşam dolu bir Mehmet Güçlü'yü yıllar sonra yeniden daha olgunlaşmış bir kimliğiyle görmek beni gerçekten çok mutlu etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI