• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Elektrik faturaları nasıl yarılanır? ERKİN USMAN

Elektrik faturaları nasıl yarılanır?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2015, 00:00
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir, basit önlemlerle elektrik faturalarında yüzde 50 oranında tasarruf etmenin mümkün olabileceğini belirtiyor.
Selen Çekinir şöyle devam ediyor:
"İşsizlik oranının yüksekliği ve düşük gelir seviyesi dolayısıyla, özellikle doğu kentlerinde yüksek olan elektrik kaçak oranını azaltmak için gelir seviyesi düşük olan insanların elektrik faturasının bir bölümü devlet tarafından karşılanabilir. Devlet, gelir seviyesi düşük olan insanlara nasıl sağlık yardımında bulunuyorsa günümüzde hayatımızın bir parçası haline gelmiş olan elektrik için de benzer yardım yapılabilir."
***
Selen Çekinir, "Enerji yerinde üretilip yerinde tüketilirse elektrik iletiminde oluşan kayıplar en aza indirilebilir. Bununla birlikte Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı da azalabilir. Örneğin, çatıda ve bahçede elektrik üretmek mümkün. Ayrıca akıllı sayaç kullanımının yaygınlaşması ile de kaçak elektrik kullanımı azalacaktır. Akıllı sayaçlar ile enerji dağıtım, iletim ve üretiminde anlık veri iletimi sağlanarak enerjide kayıp ve kaçaklar azaltılabilir" diye konuşuyor.
***
Çekinir, elektrikte kayıp-kaçağı önlemek, daha az enerji harcamak için ise şu önerileri sunuyor:
*Üreticiler, ürettikleri cihazların enerji tüketimlerini azaltmaları yönünde teşvik edilmeli.
*Tüketiciler, enerji verimi yüksek cihazlar kullanmaları konusunda teşvik edilmeli.
* A sınıfı cihazlar kullanılmalı.
*Verimi yüksek (lümen/Watt oranı yüksek) ampuller kullanılmalı, kullanılmayan lambalar kapatılmalı.
* Güneş ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanılmalı.
* Televizyon gibi elektronik cihazlar çalışmadıkları zaman stand-by'da bırakılmamalı.
*Buzdolabı ihtiyaca uygun büyüklükte alınmalı, kapağı sık sık açılıp kapatılmamalı.
* Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu iken ve düşük sıcaklıklarda, ön yıkamasız çalıştırılmalı, kurutma makinesi yerine, asarak güneşte kurutma tercih edilmeli.
*Yemek pişirmek için fırın yerine ocak tercih edilmeli.
*Uzun sürede pişen yemekler için düdüklü tencere kullanılmalı.
*Elektrikli sıcak su ısıtıcılarında kullanılacak miktar kadar su ısıtılmalı.
***
Selen Çekinir, belli şartları yerine getirdikten sonra vatandaşların evlerinin çatılarında kuracakları düzeneklerle elektrik üretebileceklerini ve bunun da faturaları oldukça düşürülebileceğini sözlerine ekledi.
EPDK'nın 2013 verilerine göre, kayıp - kaçak oranı, Dicle Elektrik firmasının sorumluluk bölgesinde yüzde 75.41, Van Gölü Elektrik bölgesinde ise yüzde 65.84 oranında gerçekleşti. Bu bölgeleri elektrik dağıtım firmalarına göre, Aras yüzde 27.58, Toroslar yüzde 15.24 Yeşilırmak yüzde 11.47 ile izledi.
* * *
Ege'de ise İzmir ve Manisa'ya hizmet veren Gediz'de yüzde 9.73, Denizli, Aydın ve Muğla'ya hizmet veren Aydem'de yüzde 7.61, Kütahya, Afyon ile Uşak'ın içinde bulunduğu 5 ile hizmet veren Osmangazi'de yüzde 7.86 kayıp - kaçak oranı gerçekleşti. En az kayıp - kaçak oranı ise yüzde 6.14 ile Trakya Elektrik Dağıtım bölgesinde tespit edildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA