• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Karşılıksız çekler uykuları kaçırtıyor ERKİN USMAN

Karşılıksız çekler uykuları kaçırtıyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2015, 00:00
İş yaşamındaki batık alacak korkusuna bir çare de Gediz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İşletme Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin'den..
Bu genç ilim adamı:
"Hemen hemen her sektördeki en büyük risk, alacakların tahsil edilememesi. Karşılıksız çıkan çeklerin artması ve iflaslar bu korkuyu körüklüyor, uykuları kaçırıyor" diyor ve ekliyor:
"Alacaklar sigortayla teminat altına alınabiliyor. Yurtdışında 100 yıldır uygulanan ticari alacak sigortası 2007'den bu yana ülkemizde de var ve önemi her geçen gün daha çok anlaşılıyor."
***
Şahin, iş dünyasına rahat nefes aldıran bu sigortanın, alıcılar için belirlenen kredi limitleri kapsamında, yurtiçinde 120 güne, yurtdışında ise 180 güne kadar yapılan peşin ve banka teminatı dışında kalan açık hesap satışlarını kapsadığını kaydetti ve şu bilgileri verdi:
"Bu sigorta hizmetini sunan kuruluşlar, başvuran firmanın öncelikle müşterilerini, cirosunu, bazı mali belgelerini inceliyor. Müşterilerin her birine risk puanı veriliyor. Sigorta yaptıranın alacağını tahsil edememesi halinde sistem otomatik olarak devreye giriyor. Maruz kalınan ticari zararın etkisini azaltabilmek için öncelikle tazminat ödeniyor. Bu arada sigorta sağlayıcı tahsilat işlemleri başlatıyor. Sigorta kuruluşu, çok riskli gördüğü müşterileri teminat dışı bırakabiliyor ve 'Bu şirketle iş yaparsan çekin karşılıksız çıkabilir, ödemeni alamayabilirsin' diye de uyarıyor. Bu mali analiz ve uyarı, özellikle yurtdışı satışlarda ihracatçıları rahatlatıyor, önlerini görmelerini sağlıyor. Bu yolla iyi niyetlileri koruyan ticari alacak sigortası, kötü niyetli kişilerin piyasada iş yaparak zarara yol açmasını da önlemiş oluyor."
siyasetten
Tevfik Diker sahnede
Manisa'nın yıllanmış siyasetçisi Tevfik Diker on gündür, tek başına kenti ve ilçeleri turluyor.
İki dönem milletvekilliği yapan Diker, siyasete bir dönem ara verdi ve şimdi yeniden dönmüş havasında.
Diker "Seçilirsem, Üzüm Şura'sı toplayacağım" diyor ve ekliyor:
"100 bin üzüm üreticisi aile için; katılımcı, demokrat, çağdaş ve tabanın sözünün etkili olduğu bir Tariş Üzüm Birliği için TBMM'ye yasal düzenleme sunacağım."

hayattan
Bu konser kaçmaz!
İzmir Kültür ve Sanat Derneği Türk Musıkısi Korosu bugün 20.30'da Tepekule Kongre Merkezi'nde; müstesna bir konser sunacak.
Konserin ilk bölümünde; musıkimizde iz bırakmış kadın bestekarlarımıza ait eserler, beraber ve solo şarkılar yer alıyor.
İkinci bölümde ise Türk musıkisinin çok büyük bir sesi var. Dernek Başkanı İsmail Özçeltik, "Devlet sanatçısı İnci Çayırlı konserini sunacağız. Bu şahane konsere İzmirlileri bekliyoruz" diyor.
***
İsmail Özçeltik'ten bir mini açıklama:
"İzmir Kültür ve Musıki Derneği 2004 yılında; gitgide daha dejenere bir halde, gürültülü ve çok bayağı bir şekilde icra edilen Türk San'at Musıkisinin gerçek hüviyeti ile doğru ve kaliteli olarak icra edilmesi için kuruldu. Bugüne dek 50'yi aşkın konser icra edildi. Her yıl verdiğimiz 4 konserin yanı sıra, talep edildiğinde; okullar-huzurevleri ve sivil toplum kuruluşları yararına da konserler vermekteyiz."
küpe
Çok çalışmaktan ölen pek azdır. Çalışma Tanrı ilacıdır.
Mac Arthur

günün fıkrası
Alışacaksın
Falcı, kendisine başvuran genç adama şöyle dedi:
"Gördüğüme ve anladığıma göre, siz kırk yaşına kadar pek öyle zengin bir kimse olamayacaksınız."
Genç merakla sordu:
"Peki sonra?"
Falcı sözlerine şöyle devam etti:
"Sonra bu yaşantınıza alışıp gideceksiniz."

laflama
* Ben seni sevdiğimi dünyalara bildiremedim....İnternetim borcumdan dolayı kesik!
* Bilmemek ayıp değil, çamura yatmak ayıp!..
* Evdeki hesap AVM'ye uymaz!...
* Büyük aşklar kavgayla başlar doğru ama karakolda da biter!
* Paşaya kelle yetiştirmek için koşup dururken birden atlet oldum!..
* İti an, kuduz aşısını hazırla!...
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI