• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Kesin çözüm yeni Anayasa

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.01.2015, 00:00
"Dün dünde kaldı cancağızım, bugün artık yeni şeyler söylemek lazım" diyerek başlayalım yazımıza ve 4 eski bakana Yüce Divan yolunu açacak süreçle ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan çıkan "red" kararı sonrasında neler olur veya olmalı, onları konuşalım. Öncelikle, "Mesele Yüce Divan değil, hala anlamadınız mı?" demiştik dünkü yazımızda, bu görüşümüzü tekrarlıyor ve Komisyon'dan çıkan kararla bunun çok iyi algılandığının görüldüğünü söylemek istiyoruz. Bu karar şüphesiz çok tartışılacak. Çok boyutlu ve her yönüyle de tartışılacak. Ama hadi gelin, sizinle komplekssiz ve berrak bir zihinle düşünelim...
Dün, TBMM Soruşturma Komisyonu'ndaki karar, her parti temsilcisinin kendi pozisyonları doğrultusunda çıktı. Ama şunu hiç sakınmadan söylemeliyim ki; Meclis, bu kararla birlikte kendi onuruna sahip çıkmıştır. Diğer bir ifadeyle; TBMM'nin Anayasal bir organı siyaseti; son dönemde aldığı pek çok karar ve Başkanı'nın yaptığı siyasi açıklamalar doğrultusunda artık tartışmalı hale gelen atanmış bir yargı bürokrasisine kurban etmedi. Siyasetin kaderini, tartışmalı bir yargı organına teslim etmedi. Bu kararla bir şey daha yaptı Komisyon. Haklarında türlü türlü iddialar olan bakanların tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde doğru düzgün bir mahkemede, örneğin Yargıtay Ceza Dairesi'nde yargılanmalarını sağlayacak sürecin ilk fitilini de ateşlemiştir.

2015 MİLAT OLSUN
Yakın siyasi tarihimizin benzer olaylarına hayli yakından tanıklık etmiş bir eski Ankara gazetecisi olarak (1994-2002 yılları arasındaki koalisyon dönemlerini hatırlayın) şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki; siyasal hukukumuzun, siyasetçi-yargı ilişkilerinin her zaman sorun olduğu bir gerçek. Ve bu gerçeğin de kaynağı maalesef bizzat Anayasa'nın kendisidir. Siyasetçi için yargılama usullerinin yeniden belirlenmesi ve siyasetçinin siyasi bir yargılamadan çok hukuki yargılama ortamının yaratılması gerekmektedir. Buna ihtiyaç olduğu dün itibariyle bir kez daha görülmüştür.
Dün, bugün ve hatta yarın yapılacak tartışmaları ortadan kaldıracak olan kesin çözüm; Anayasa'nın değiştirilmesinden başka bir şey değildir. Bunun için herkesin; 2015 genel seçimlerinden sonra tüm bunları içerecek ve günümüz koşullarına uyum sağlayıp tüm kesimlerin rızasını alacak yeni bir Anayasa üzerinde kafa yorması zorunludur.
Ve; seçmen olarak bizlere düşen görev de; bu değişikliği yapabileceğine inandığımız parti veya partilere oy vermektir.
Bundan başka yol yok.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA