• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Hayvanların sır dolu dünyası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.07.2012, 00:00
En uzun süre annesinden süt emen hayvanın fil yavrusu olduğunu biliyor muydunuz? Tüm dört yıl boyunca, iki saatte bir anne süt içerek büyüyorlar. Hem de gece gündüz demeden.
Peki, ya güvercinlerin yavrularını kusarak beslediğini. Göğüslerindeki kesede, çorbayı andıran bir besin biriktiriyorlar. Buna "güvercin sütü" deniyor. Güvercinlerin göğüsleri bu nedenle hep şişkinmiş.
Bu bilgiler yazar Necati Güngör'ün "Hayvanların Sır Dünyası" adlı kitabından. Yaz ayında çocuklarınıza hediye edeceğiniz en güzel kitap. Onun bilgi dağarcığını geliştirecek, arkadaşları arasında iletişim kurmasını geliştirecek. Sizin için de. Plajda güneşlenirken keyifle okunabilecek bir kitap. İçinde öyle bilgiler var ki, hem evde beslediğimiz hayvanları daha iyi tanımamızı sağlıyor hem de doğadaki tüm hayvanlar hakkında bilgi edinmemizi.

TAM 669 BİLGİ
Mesela kediler. Kedilerin insanlara sürtünmesi, dostluk ve saygı gösterisi. Bir başka bilgi de, yarı karanlık ortamda bile gün ışığındaymış gibi görmeleri. Ama koyu karanlıkta görmüyorlar. Sarı, mavi, yeşil rengi biraz ayırt edebiliyorlar ama diğer renkleri görmüyorlar.
Orangutanlar ise yalnız yaşamayı severler. Onlar ormanın en akıllı hayvanları. Hayatlarını kolaylaştıracak aletler kullanıyorlar. Örneğin, yağmurdan korunmak için yapraktan şemsiye bile yapıyorlar.
Bir bilgi de kurtlar hakkında. Her kurt sürüsünün ayrı seslerle uluyormuş. Böylece karışıklık çıkması önleniyormuş.
Dişi impalalar ise doğum yapmak için yağmur yağmasını beklermiş. Yağmur gecikirse, doğumu bir kadar bile ertelerlermiş. Çünkü yağmur olmazsa doğacak yavrunun hayatta kalma şansı olmazmış. Yağmur yavruyu korurmuş.

ANİMAL PLANET
Yavru çitalar da on sekiz aylık olunca bir sabah uyanırlarmış ki, anneleri çekip gitmiş! Bir hafta boyunca ağlayarak annelerini çağırırlarmış. Ama boşuna. Anneleri bir daha dönmezmiş. Bir daha asla dönmezmiş. Ondan sonrasında yavrular yaşamak için başlarının çaresine bakmak zorundalar.
Böyle tam 669 bilgi var kitapta. Bence hemen alın. Hayvanların dünyasına meraklıysanız Animal Planet'i de izlememezlik etmeyin. Bir sürü belgeselin yanı sıra keyifli görüntüler de yer alıyor; En komik hayvanlar, en çirkin hayvanlar, en sevimli hayvanlar gibi. Kediler, köpekler, kuşlar gibi birçok hayvanın komik videoları izlenmeye değer. Mesela televizyon seyreden kedi. Boks varsa, o da boks yapıyor. Musluktan su içenler, tuvalete çişini yapanlar, ardından sifonu çekenler vs...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI