• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

66 aylık çocuk okulda!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.09.2012, 00:00
Eğitimdeki yöne dönemle ilgili eleştirileri Milli Eğitim Bakanlığı ne kadar dikkate aldı, göreceğiz ama biz önerilerimizi anne-babalara yapmaya devam edelim. Uzmanların birleştiği hususlardan biri, 66 ay döneminde okula başlayan çocukların, sınıfta daha huzursuz, daha disiplinsiz davranacağı. Bu, kaçınılmaz bir gerçek. Çünkü bir çocuğun okul gibi daha disiplinli bir sosyal kuruma uyum sağlaması, kurallara uyması ancak 72 aydan sonra başlar. Ya da o yaşta daha iyi randıman alınabilir diyelim. O yüzden bu yıl herkes için zorlu geçecek. Anne-babalar, öğretmenler ve de çocuklar için.
Uzmanlar diyor ki; "İç disiplini, iç denetim mekanizması gelişmemiş bir çocuğu idare etmek zordur. Hele bunların yetmiş tanesi bir arada olacaksa daha zordur."

ÖĞRETMENLERİN İŞİ ZOR!
Dolayısıyla bu yıl, veliler ve öğretmenler birbirlerine karşı daha toleranslı olacaklar. Olmak zorundalar. Hiç kimsenin alışkın olmadığı, detaylarını eğitimcilerin, bakanlık yetkililerinin bile bilmediği bir sistem geliyor çünkü. İlkokul öğretmenleri, okul yaşamına hazırlanmış çocuklarla ilgilenmeye alışıktılar düne kadar, şimdi onlardan daha küçük çocuklarla karşı karşıya kalacak, onlara hem eğitim hem disiplin vermeye çalışacaklar. Bir nevi ana sınıf öğretmeni olacaklar. Ki, sorun da burada. Ana okulu öğretmenliği ve ilkokul öğretmenliği farklı iki branş. Ayrı ber eğitimden geçmeleri gerekiyor ikisinin de. Gelelim anne-babalara. Onlar da çocuklarına ders yaptırmakta zorlanacaklar.
Psikolog Mehtap Kayaoğlu, "66 ay dönemindeki çocukta el-göz koordinasyonunun, ince motor becerilerin, işlemsel düşüncenin tam gelişmemiş olması, soyut düşüncenin yetersizliği ve dikkati sürdürmedeki güçlükler nedeniyle zorlanmalar görülecektir" diyor ve şu önerilerde bulunuyor:

VELİLERE ÖNERİLER
"Eğer ablası veya ağabeyi varsa, sakın onu onlarla kıyaslamayın ve "Abisi daha kolay okumaya geçmişti... Bu biraz zorlandı... Bunun dikkati dağınık..." gibi etiketlemeler yapmayın."
Yazmak istemeyecek, ödevlerini yapmayacak. Elleri hemen yorulacak. Azıcık yazı yazsa, yorulduğunu, bıktığını, istemediğini söyleyecek. Çünkü oyun oynamak isteyecek. Bu durumlarda araya oyunlar yerleştirerek, renkli kalemlerle yazılar yazarak, ödevi bittikten sonra onunla eğlenceli oyunlar oynayarak ders motivasyonunu geliştirmesine yardım edebilirsiniz. Uzmanların önerisi; kızıp bağırmak, azarlamak yerine, üniversite sınavına öğrenci hazırlıyormuş gibi davranmak. Bir diğer sorun da, bu yıl sınıfta farklı yaşlarda çocuklar, hem 60 aylık, hem 66 aylık, hem 72-78 aylık çocuklar olacağı için, hepsinin anlama/algılama/muhakeme etme yeteneği ciddi farklılıklar göstereceği için, performanslarında da farklılıklar olacağı. Kimi erken sökecek okuma yazmayı, kimi geç. Bu durumda ne öğretmenlerin ne de anne-babaların çocuğu diğerleriyle kıyaslamaması ve hırpalamaması gerekiyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA