• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf sanatkarlara müjdeli haberler ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkarlara müjdeli haberler

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.06.2012, 00:00
6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 15 Haziran itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun esnaf muafiyeti ile basit usulde vergilendirme konusunda üyelerimizin lehine bazı değişiklikler getirmekte, aynı zamanda borç yapılandırması yapan ancak taksitlerini ödeyemeyen esnaf sanatkarlarımıza yeni bir fırsat tanımaktadır.
Buna göre:
1- Esnaf muaflığına alınan meslek kolları gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
Bu meslek kolları; kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere, el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan mesleklerden oluşmaktadır.
Gelir vergisinden muaf esnaf ve sanatkarlarımız, talep etmeleri halinde ilgili vergi dairelerinden 'Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi' alabileceklerdir.
2- Gerçek usulde vergilendirilen esnaf sanatkarlara tekrar basit usule dönüş imkanı tanınmaktadır.
Bilindiği üzere, daha önce gerçek usulde vergilendirilmiş olanlar ve herhangi bir nedenle basit usulden gerçek usule geçen esnaf sanatkarlar, hiçbir şekilde basit usule dönememekteydiler.
6322 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle, gerçek usulde vergilendirilen esnaf sanatkarın tekrar basit usule dönebilmelerine imkan sağlanmıştır. Buna göre, gerçek usulde vergilendirilen esnaf sanatkarlar, basit usule tabi olmanın şartlarını ark arkaya iki hesap dönemi boyunca taşıdıkları takdirde, yazılı talepte bulunabilecek ve yeniden basit usule dönebileceklerdir.
Uygulama yıl başından itibaren başlatılmıştır. 2012 ve 2013 yılları içinde basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan ancak gerçek usule tabi olan üyelerimiz, yazılı başvuruda bulunarak, 2014 yılından itibaren basit usulde vergilendirilebileceklerdir.
3- Borç yapılandırma taksitlerini ödeyemediği için hakkını kaybeden üyelerimize yeni bir imkan tanınmıştır. Daha önce 6111 sayılı (Torba) Kanun'dan yararlanarak kamuya olan vergi, prim ve benzeri borçlarını yeniden yapılandıran ancak ekonomik zorluklar nedeniyle yapılandırılmış borç taksitlerini süresinde ödeyemeyen esnaf sanatkarlarımız bulunmaktadır. Borç taksitlerini ödemeyen ve hakkını kaybeden esnaf sanatkarlarımız için şimdi bir fırsat doğmuştur. Bu durumdaki üyelerimiz, borçlu olduğu taksitleri 2012 Ekim ayının sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırmadan yararlanma hakkına yeniden sahip olabileceklerdir.
Yukarıda belirttiğimiz durumlarda bulunan esnaf sanatkarlarımızın, tanınan imkanlardan yararlanmaları menfaatleri icabı olacaktır.

HATIRLATMA
İş Kazaları ve meslek hastalıkları eğitimleri başladı
İESOB'nin iş sağlığı ve kültürünün güçlendirilmesini hedefleyen 'Jean Monnet Modülü' projesinin eğitimleri başlamıştır. Bu projede amaç, esnaf sanatkarların iş kazaları ve meslek hastalıkları durumunda kendi hakları ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirilmeleridir. Ayrıca üyelerimize bu konudaki AB mevzuatının öneminin daha iyi anlatılması da hedeflenmektedir.
Birliğimiz, Dokuz Eylül Üniversitesi ile 'AB'ye katılım sürecinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Güçlendirilmesi' başlıklı Jean Monnet Modülü çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu kapsamda, oda yöneticilerimiz için 42 saatlik eğitimler planlanmıştır. 3 grup halinde düzenlenecek eğitimler sonunda katılımcılara sertifika verilecektir.
Eğitimler;
- AB'nin tarihsel gelişimi ve kurumsal yapısı
- Genişleme sürecinde Türkiye-AB ilişkileri
- AB'nin sosyal yapısı
- AB'de sağlık yönetişimi
- AB ve Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin kavramsal ve hukuki çerçevesi
- AB ve Türkiye'de mesleki sağlık ve güvenlik sistemi,
- İş kazaları ve meslek hastalıklarını önleme ve koruma metodları
konu başlıkları altında düzenlenmektedir.
19 Haziran'da başlayan eğitimler, haftada iki gün, 17.00-20.00 saatleri arasında verilecek ve 2 Ağustos 2012 tarihinde sona erecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI