150 yıllık tarihi ezmeci Bostanlı’da
Bir saray tatlısı olan ezme, ceviz, badem ve Antep fıstığı olmak üzere üç farklı çeşitte yapılıyor. 7 bin yıllık tarihe sahip Kemeraltı’nın ezmecisi ise 150 yıldır sadece bu lezzetleri üretiyordu. Şimdi Bostanlı şubesinde yeni lezzetleri tarihi tatlıya modern bir yorum katıyor...
- Cumartesi
- 1.4.2023 06:50:14
SARAY GELENEĞİ MARZİPAN
Elgani Ezmecizade, İzmir'le özdeşleşen lezzeti buradan tüm Türkiye'ye ve dünyaya gönderiyor. Elgani Ezmecizade'nin işi ezmedir ve sadece ezme üreten Türkiye'de tek yer olma özelliği taşımaktadır. Elgani ezmeler de İzmir kadar özeldir. Tamamen doğal ve vegan olarak üretilen el yapımı gerçek enfes ezme çeşitlerinin tadına mutlaka bakmalısınız. Elgani, elden gelen bolluk anlamına gelmektedir. "El" ve "Gani" Eli Zengin, yani "eli bol" anlamı taşımaktadır. Ezme kültürü Türk topraklarında ilk şeker ile bademin elde ezilerek bir araya getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Bakmayın İtalya'nın Almanya'nın veya Macaristan'ın marzipana sahip çıkmasına. Marzipanı ilk Türkler yapmış. Zaten kuruluşundan beri bir Osmanlı geleneği olması da bunu kanıtlar nitelikte.
EĞİTİMLİ 5. KUŞAK İŞİN BAŞINDA
Elgani Ezmecizade, aslında bir aile işletmesi. Yıllardır üretimi Erhan usta yapmış, iktisatçı olan eşi de finans ayağında yardımcı olmuş. İlk günden itibaren işin içinde olan, adeta ezme ile büyüyen Görkem Harmanda avukat, küçük oğlu Cenk Harmanda ise Ekonomi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'ni Tübitak bursu ile okumuş. Her ikisi de ezme işini devam ettirme kararı almış ve beşinci kuşak olarak kolları sıvamışlar. Cenk Harmanda, üretim alanında Görkem Harmanda ise satış ve pazarlama alanında işin başına geçmişler. Görkem bey hammadde teminini de yapıyor. Kuşaklar boyu bu lezzetin devam etmesinin sırrını sorduğum Görkem Harmanda, "Bu iş bir kültür, bilgi, gönül, sevgi ve aşk işi. Atalarımızdan dedelerimizden aldığımız eli, kültürü, lezzeti koruyor, devam ettiriyoruz. Bütün ürünler doğal ve organik. Organik süt ve organik sade yağ kullanıyoruz. Seferhisar'da 10 dönüm arazi üzerine kurulu çiftliğimizde 20 ineğimizin sütünü taze ve organik olarak kullanıyoruz. Ayrıca burada yetişen tavukların yumurtalarını ve meyve bahçemizde elde ettiğimiz meyveleri kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri kullanıyoruz. Hiçbir ürünümüz ithal değil. Yerli hammadde kullanıyoruz. Yerli fide, yerli toprak, yerli hammaddeyi savunuyoruz. Badem ezmesi yani evrensel adıyla marzipanı kendi topladığımız Datça'nın ak bademinden yapıyoruz. Ceviz ezmesini Aydın sınırından Isparta sınırına kadar tüm Toros köylerini gezip topladığımız yerli cevizlerden yapıyoruz. Antep fıstığı ezmesi için Gaziantep'e gidip sadece 1. kalite boz fıstık topluyoruz. Ürünlerin içerisinde yağ, glikoz şurubu veya herhangi bir katkı maddesi yok. Çeşme suyu dahi kullanmıyoruz. Doğal kaynak suyuyla yapıyoruz. Bu yüzden klor kokusu gelmez ve ürünler sert olmaz" diye konuştu. Bunun yanında çikolata olarak içleri dolgulu İsviçre ve callebaut Belçika çikolatası kullanıyorlar. 3. nesil kahve çeşitlerini de menülerinde bulabilirsiniz. Benim favorim badem ve Antep fıstığı ezmesi. Badem ezmesi kahve ile çok yakışıyor. Ceviz ezmeleri ise şekersiz çay ile muazzam bir keyif veriyor. Bostanlı şubesinde tattığım fıstık ezmeli browniye bayıldım mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Kendi damak zevkinize uyan enfes lezzetleri tadabilirsiniz. Önümüzdeki dönemde markalaşmak, şubeleşmek, tüm Türkiye'ye, dünyaya bu lezzeti tattırmak istiyorlar. Lezzetlerini korumak adına franchise tekliflerine olumlu cevap veremiyorlar.
SON SÖZ; Aile şirketlerinin en büyük sorunu nesilden nesle aktarılamama nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasıdır. Burada önemli olan, yöneticinin vizyonudur. Yeniliklere açık bir ulusal ve uluslararası marka olarak bu vizyonu kuşaklar boyu devam ettiren baştan Av. Görkem Harmanda ile birlikte Elgani Ezmecizade ailesini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
SEZER ALTAN/ LEZZET DURAKLARI