İncirde yüksek verimlilik için "ilekleme telaşı" başladı!
Türkiye'nin başlıca ihracat kaynaklarından biri olan incir için kalite ve verimlilik çalışmaları başladı. Buldanlı incir üreticileri, ilekleme işlemi ile birlikte incirlerin olgunlaşması, verimliliğn artması ve tadının iyileşmesini hedefliyor.
- Denizli
- İHA
- 4.7.2022 14:31:21
İlekleme incirde lezzeti ve kaliteyi yükseltiyor. İncir üreticilerinin ilekleme telaşı devam ediyor. Türkiye'nin gıda sektöründe başlıca ihracat kalemlerinden olan incir yetiştiriciliğinde, Buldanlı üreticilerin kalite ve verimi artırmak için ilekleme çalışmaları devam ediyor. Denizli'nin Buldan ilçesince başlıca gelir kaynakları arasında yer alan incirde, yeni sezon heyecanı başladı. İncir üreticilerinin rekolte ve kaliteyi attırmak için gerçekleştirdiği ilekleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
"İLEK ASILMASI BİZİM ATALARIMIZDAN GELEN BİR GELENEĞİMİZDİR"
Buldan'da aynı zamanda incir üretimi de yapan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, incir ağaçlarına asılan İlekle verimin arttığını ve kalitenin yüksek olduğunu ifade etti. Bez torbada bir gün bekleyen erkek incirlerin içinde sinek oluşmaya başladığını ifade eden Al, "Beşer adet erkek inciri iplere dizerek incir ağaçlarına asıyoruz. Daha sonra ileklerden oluşan sinekler yerlerinden çıkarak asıldığı ağaçlarda bulunan incirlerin döllenmesini sağlıyor. Böylelikle incirlerin tadı ve aroması daha da arttığı gibi meyvenin dalından düşmesi önleniyor. İlek asılması bizim atalarımızdan gelen bir geleneğimizdir. Büyüklerimiz boşuna incir ağaçlarına ilek asmamışlar. Bizler de öğrendiğimiz bu metodu incir ağaçlarımıza uyguluyoruz. Ağacın büyüklüğüne göre iki veya dört dizi ilek asarak incilerimizin olgunlaşmasını bekliyoruz" dedi.