Türkiye'ye ilk defa Yaşar Holding Onursal Başkanı Yaşar'ın getirdiği Angus, iyi bakıldığı zaman 600 kilograma kadar ulaşabiliyor
Aralarında Turgutlu Belediye Başkanı Orhan'ın da yer aldığı kimi yatırımcılar Uruguay ve ABD'den sığır ithal etmeye başladı
SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı kırmızı et sıkıntısı, hükümetin Ziraat Bankası kanalıyla 1 Ağustos'tan itibaren verdiği sıfır faizli kredi ile birleşince, Ege'de et hayvanı üretme çiftliği kurmak için çok sayıda yatırımcı harekete geçti. En büyük talep ise dünyanın en etçil sığır ırkı olan Angus'a oldu. Türkiye'ye ilk defa Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'ın getirdiği Angus, iyi bakıldığı zaman 600 kilograma kadar ulaşabiliyor. Aralarında Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan'ın da yer aldığı kimi yatırımcılar Uruguay ve ABD'den binlerce Angus cinsi sığır ithal etmeye başlarken, hayvan ithal etmeye gücü olmayan girişimciler ise iç piyasadan tedarik yoluna gidiyor. Artan talep üzerine gebe hayvan fiyatları 5 bin 500 liraya kadar çıktı.
ET AÇIĞI VAR
Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, yerli bir girişimci ile Turgutlu Urganlı'da 1200 başlık bir Angus çiftliği kurduklarını söyledi. Burada dünyanın et verimi en yüksek hayvan cinsi olan Angus cinsi sığırları üreteceklerini belirten Orhan, "Çiftlik için 3 milyon liralık yatırım yaptık. İlk etapta 400 adet Angus cinsi hayvan getiriyoruz. Hayvanlarımız Uruguay'dan yola çıktı. Gemi, kısa süre içinde İzmir Limanı'na ulaşacak. Türkiye'nin korkunç bir et açığı var. Hükümet bu açığı sadece ithal hayvan getirip kestirerek kapatamaz. Bu nedenle yatırıma karar verdik" dedi.
İthal ettikleri hayvanların tamamının gebe olduğunu vurgulayan Orhan, 24 hayvanın da gemide doğum yaptığını söyledi. Orhan, "Angus etinin şu an sosyeteye hitap ettiği düşüncesi var. Ancak bizim gibi yeni yatırımcılar bu alana girerse, bu düşünce ortadan kalkar. Hayvan sayısının artması ve yayılması ile fiyatlar aşağıya düşecek. 10 yıl içinde piyasada Angus eti, herkesin alabileceği bir et olacak" diye konuştu.
BÜYÜK ŞANS
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar, Türkiye'nin en büyük Angus çiftliklerinden birine sahip olduklarını söyledi. Koşar, "2007 yılında ilk hayvanları Güney Amerika'dan getirdik. O dönemde kimsenin göremediğini biz gördük. Hayvancılığın imalathanesinin gerektiğini dile getirdik. Türkiye'de hep süt hayvanlarından et sağlanmaya çalışıldı. Ancak bu doğru değildi. Angus et hayvancılığı için bir şans" dedi. Bugüne kadar yörede örnek olduklarını, binlerce girişimciye bilgi aktardıklarını dile getiren Koşar, şu an büyük bir çiftliğe ulaştıklarını vurguladı. Koşar, Angus cinsi hayvan yetiştirmenin Ege için bir fırsat yaratacağını kaydetti.
DİŞİSİ 5 BİN 500 LİRA
İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Halilbeyli Köyü'nde Angus çiftliği kuran Sargın Yem'in sahibi Salih Sargın, çevreden gelen yoğun talebe yetişemediğini belirterek, "Gebe Angus cinsi düve fiyatı 5 bin 500 liraya kadar çıktı" dedi.
Hayvanları 2008'de ABD'den ithal ettiklerini kaydeden Sargın, şu an 3'üncü nesil hayvanların doğmak üzere olduğunu söyledi. Sargın, "Şimdi 300 baş hayvanımız var. Bugüne kadar 150 baş hayvanı sattık. Yurtdışından 100 başdan daha az hayvan getirmek mümkün olmadığı için, yöreden bize büyük talep geliyor. Yoğun talep üzerine dişi hayvanları satıyoruz" diye konuştu. Sargın, hayvanların 17-18 ayda 450 kilogram ağırlığa ulaştığını da vurguladı. Sargın, "Angus et sorununa çözüm olur. Fakat geniş meralık alanlarda bu işi yapmak gerekiyor. Bu konuda devletin desteğine ihtiyaç var" diye konuştu.
Ziraat Bankası talebe yetişemiyor
Ziraat Bankası İzmir Tarımsal Şube Müdürü Hakan Dinler, 1 Ağustos'ta başlayan hayvancılığa yeni destek paketi sayesinde çok fazla talep aldıklarını belirterek, "Gelen talepleri kredilendirmek için çok yoğun çalışıyoruz" dedi. Verilen kredinin miktarının ve koşullarının yatırım projesine göre değiştiğini vurgulayan Dinler, "Kimi krediler 2 yıl geri ödemesiz, 7 yılda sıfır faizle ödenmek üzere veriliyor. Kredi vermemiz için girişimcilerin yeterli özkaynağa ve kredibiliteye sahip olması gerekiyor. 750 bin liranın üstündeki kredi talebini, KOBİ şubemizden karşılıyoruz. Yatırımcılar, herhangi bir şubemize başvurup, ayrıntılı bilgi alabilirler" diye konuştu.
Vestel'in CEO'su da yetiştiriyor
Angus cinsi damızlık hayvan yetiştiren İzmir'deki kuruluşlar arasında, ilk defa bu cinsi getiren Yaşar Holding'e bağlı Pınar Et bulunuyor. Pınar'ın İzmir'deki mağazalarında Angus eti satışı devam ediyor. 2003 yılında 100 adet Angus cinsi damızlık ithalatı ile işe başlayan Pınar Et, damızlık üretmeye devam ediyor. Öte yandan Vestel'in CEO'su Ömer Yüngül de Kemalpaşa-Halilbeyli'deki çiftliğinde Angus cinsi damızlık sığır yetiştiriyor.
En lezzetli et
Angus eti, diğer etçi ırklara göre daha kaliteli eti ile dikkat çekiyor. Diğer ırklarda yüzde 35 civarında olan yağ oranı, Angus etinde yüzde 6-7'ye düşüyor. Angus eti, rengi, kokusu, lezzeti ile tüm dünyada tüketicilerin tercihi. Erken dönemde doğurganlığa ulaşması, günlük ağırlık artışının 1.5 kilogram olması, 30 derece sıcaklığa uyum sağlayabilmesi, ileri yaşta bile damızlık olarak kullanılması, kolay doğum yapabilmesi de bu cinsin en büyük avantajı. Dünyada sadece Angus etinin satıldığı restoranlar bile bulunuyor. Kimi lokantalarda Angus bifteğinin tabağı 300 liraya satılıyor.
