Büyük seferberlik başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, programdaki müjdeleri açıklarken, “Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna dek zam yapılmayacak. Firmalar en az yüzde 10 indirim uygulayacak. Bankalar kredi faizinde yüzde 10 indirim yapacak. Vatandaşlarımız indirim logosu taşıyan ürünleri tercih etmeli. Türkiye olarak bu suni süreci geride bırakacağız” dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nı açıkladı. Oluşturulmak istenen endişe havasına izin verilmediğini vurgulayan Albayrak, "Bugüne kadar takip edilen bu adımların bir sonraki adımı niteliğinde çok daha güçlü yapısal adımlarla güçlü koordinasyon içinde hayata geçirilecek politikalarla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız.
Tüm bu adımlarla birlikte Yeni Ekonomi Programı'nda ifade ettiğimiz üzere önümüzdeki sürecin ilk fazı olan dengelenme süreci başlamıştır" şeklinde konuştu.
KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL
Berat Albayrak, özellikle son dönemde kurdaki yukarı yönlü hareket ve oynaklığın yavaş yavaş geride bırakıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçoğumuz iş dünyasından burada... Bizim ekonomi anlayışımızda topyekun milletçe kazanmak var. Bugün spekülatif atakların etkisiyle fiyatlarda oluşan bu tablo hiç kimsenin çıkarına değil. Bu tabloda kimsenin kazanması mümkün değil." Albayrak, açıklayacakları programla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacaklarını belirterek, "Girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmalarımızı zarara sokmayacak ve işsizliği artırmayacak bir program üzerinde çalıştık" dedi.
Bakan Albayrak, holdinglerden, KOBİ'lere kadar tüm üretim, hizmet, tedarik ve perakende zincirleri içindeki firmalarla birebir görüşme yaptıklarını belirterek, "İş dünyamız ve birliklerle iletişime geçerek programın detaylarını anlattık. Bu görüşmelerde, birliklerimizden, iş dünyası temsilcilerimizden büyük bir samimiyetle destek ve sahiplenme gördük" diye konuştu.
MUTABIK KALDIK
Bu görüşmelerde, bu hareketin bir çıtasını belirledikleri bilgisini veren Albayrak, "Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekun bir mutabakata vardık. Bu bir gönüllü kampanya. Katılımlardan mutluluk duyuyoruz. Ama katılmayanlara da bir şey diyemeyiz. Zorunluluk yok" değerlendirmesinde bulundu.
BANKALAR FAİZLERİ YÜZDE 10 İNDİRECEK
Bakan Albayrak, "1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere, bankalarımız bu kapsamda yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacaklarını ifade etti. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOK
Mücadeleye ilişkin detayları paylaşan Albayrak, "Yıl sonuna kadar elektrik ve doğal gaza zam yapılmayacak" dedi.
İŞTE ALBAYRAK'IN VERDİĞİ MÜJDELER:
BELİRLENEN LOGO İLE KATILACAKLAR
Albayrak, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, BMD, üretici birlikleri ve sektörlerdeki firmalarla birlikte bu sürecin iletişimine başladıklarını dile getirerek, "Bu topyekun mücadeleye katılacak tüm firmalarımız, belirlenen logo ile birlikte asgari yüzde 10 kampanyasını uygulayacaklarını taahhüt ettiler" bilgisini verdi.
SEPETTEKİ TÜM MARKALAR VAR
Albayrak, yüzde 10 indirimin alt limit olduğuna dikkati çekerek, "Bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri de o kadar fazla olur, destekleri ne kadar fazla olursa milletimizin de teveccühü o oranda yüksek olur. Bu logo ile mücadele kapsamında yansıtılacak Bu indirimler, indirim kampanyalarına ek olacak.
Burada enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var. Bunun ötesinde bir çağrı yapıyoruz. Bu mücadeleye sahip çıkın. Bu mücadeleye omuz verin. Bu logo ile dükkanlarımızı, ürünlerimizi, caddelerimizi, AVM'lerimizi adeta süsleyeceğiz" diye konuştu.
SİTE KURULDU
Bu kapsamda bir internet sitesi kurduklarını da aktaran Albayrak, şu bilgileri verdi: "www. enflasyonlamucadele.org.tr" adını verdiğimiz bu site bugün itibarıyla binlerce rakamı buldu."
KDV İADELERİ ÖDEMELERİ HIZLANDI
Berat Albayrak, 2018 yılının son üç ayı için bekleyen KDV iadeleri ile ilgili bir çalışma yapıldığını belirterek, "KDV iade ödenme süreçlerini çok ciddi oranda hızlandırıp, bu yıl sonuna kadar başvuruların tamamını neticelendirme sürecini taahhüt ediyoruz" dedi.
HAL YASASI DEĞİŞECEK
Berat Albayrak, enflasyonla mücadele kapsamında hal yasasında değişiklik yapılacağını belirtti. Albayrak, "Spekülatif fiyat artışlarına sebep olan fırsatçılık, stokçuluk ile etkin mücadele edeceğiz" diye konuştu.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Bakan Albayrak, vatandaşlardan bu mücadeleye sahip çıkmalarını ve vatandaşların bu mücadelenin logosunun bulunduğu mağaza ve iş yerlerini tercih etmelerini istediklerini söyledi.
Albayrak, "Vatandaşımız AVM'ye, çarşıya çıktığı zaman bu kampanyaya katılan firmaları bence öncelikli tercih etmeli. Vatandaşın hassasiyeti başarıyı getirecek" mesajını iletti.
KİMSE ENGEL OLAMAYACAK
Bu topyekun mücadele kapsamında, 81 milyon Türkiye olarak bu suni sürecin de geride bırakılacağını vurgulayan Albayrak, "Kimsenin şüphesi olmasın. Büyük ve güçlü Türkiye yolculuğunda ok yaydan çıkmıştır ve hedefine ulaşmasına kimse engel olamayacaktır" dedi.
İŞTE ENFLASYON SEPETİNDE YER ALAN MADDELER:
Gıda ve içecekler
Pirinç, Buğday Unu, Bebek Maması (Toz Karışım), Bulgur, Ekmek, Bisküvi, Kraker, Gofret, Pasta, Kek, Baklava, Ekmek Hamuru (Yufka), Makarna, Şehriye, Tahıl GevreğiEt, Sakatat, Balık, Süt, Yoğurt, Peynir, Yumurta, Tereyağı (Kahvaltılık), Margarin, Zeytinyağı, Ayçiçek Yağı, Mısırözü Yağı, Meyve, Limon, Kuru yemiş, Sebze, Patates, Bakliyat, Konserveler, Zeytin, Cipsler, Şeker, Reçel, Bal, Pekmez, Tahin Helvası, Çikolata, Lokum, Dondurma, Baharat, Sirke, Ketçap, Mayonez, Tahin, Hazır Çorbalar, Hazır Pakette Toz Tatlılar (Puding), Kahve, Çay, Kakaolu İçecekler Toz, Su, Meyve suları, Ayran
Giyim ve Ayakkabı
Kadın, erkek ve çocuk elbiseleri, Kuru Temizleme Ücreti, Ayakkabı
Konut
Kiracı Tarafından Ödenen Gerçek Kira, Badana ve Boya Malzemeleri, Yer ve Duvar Döşemesi (Fayans), Pencere, Sıhhi Techizat Malzemeleri (Musluk), Su Faturası, Elektrik Ücreti, Doğalgaz, Doğalgaz Abonman Ücreti, Tüp Gaz, Kömür Ücreti, Odun Ücreti, Soba Aksesuar, Malzemeleri ve temizlik ürünleri, Ampul, Kapı Aksesuarlar
Beyaz eşya
Elektrikli Kesici vb. Aletler (Blender) Elektrikli Küçük Ev Aletleri, Pil
Sağlık
İlaçlar, Diğer Sağlık Ürünleri, Numaralı Gözlük Cam ve Çerçevesi, Kontakt Lens, Sağlık İle İlgili Araç Gereçler Uzman Doktor Muayene Ücreti, Hastane ve doktor giderleri
Ulaştırma
Tüm motorlu araçlar, yakıtları ve bakım ücretleri, Araba Kiralama Ücreti, Otopark Ücreti, Otoban ve köprü geçişleri, Sürücü Eğitim Kurs Ücreti, Tren Ücreti Banliyo, Metro Ücreti, Tramvay Ücreti, Tren Ücreti (Şehirlerarası), Belediye Otobüs Ücreti, Dolmuş Ücreti, Servis Ücreti, Taksi Ücreti, Şehirlerarası Otobüs Ücreti, Uçak Bileti Ücreti, Vapur Ücreti Şehir Hatları, Kargo ulaşım, Telefon Ekipmanları (Cep Telefonu), Telefon Yedek Parçaları, Telefon Aboneliğine İlişkin Hizmetler, İnternet Ücreti
Elektronik ürünler
Bilgisayar ve tüm yedek parça, fotoğraf makinesi
Eğitim
Tüm okul giderleri, Kreş ve Gündüz Bakım Evleri, tüm kırtasiye giderleri
Lokanta ve Oteller
Yiyecek ve içecekler
Kişisel Bakım Hizmetleri
Kadın ve erkek tüm bakım ürünleri, Tüm Bebek ürünleri, Mücevher (Altın), Seyahat Malzemeleri
Sigorta
Yangın, Hırsızlık ve Diğer Afetler İçin Sigorta, Sağlık Sigortası, Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası, Banka ile Para Havale Ücreti, Resmi Evraklarla İlgili Hizmetler, Ulaşım Araçları ile İlgili Hizmetler
Avukatlık Ücreti
Eğlence ve Kültür, Televizyon
Tüm Kültürel Faaliyetler (Internet Kafe) Şans Oyunları, Kitap, Gazete, Dergi ve Yurtiçi ve yurtdışı seyahatler
D&R'DAN ENFLASYON İLE MÜCADELEYE DESTEK
Kültür,sanat ve eğlenceyi tek çatı altında birleştiren, Türkiye'nin en önemli perakende markalarından D&R; Türkiye genelinde 200'ü aşkın mağazasında yüzlerce çeşit ürünle, enflasyon ile mücadele için yürütülen milli dayanışmaya destek veriyor. D&R'da hem mağazalarda hem de online satış kanalında, kitaptan müziğe, elektronikten oyuncağa yüzbinlerce çeşit ürün cazip indirimlerle satışa sunuluyor.
D&R Genel Müdürü Cem Eriç, hükümet, iş dünyası ve sivil toplum tarafından başlatılan enflasyonla mücadeleye D&R olarak destek verdiklerini belirterek, "Bu konuda milli bir dayanışma içine girmeye, hükümetimiz ve iş dünyasıyla birlikte elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bunun için iş ortaklarımızın katkısını da alarak, enflasyonla mücadele ortamında müşterilerimizin alım gücünü korumasını, müzik, kitap, film ve eğlence gibi hayatlarını zenginleştiren ürünlere ulaşmalarını önemsiyoruz. Özellikle kitap okuma oranlarının yükselmesi amacıyla başlattığımız kitap fuarımızda yüzbinlerce kitapta indirim veriyoruz. Ayrıca kitap dışı diğer kategorilerimizde de özel fiyatlar ve indirimlerimiz var. Kampanyalarımızın yanı sıra bankalarla işbirliğiyle ödeme kolaylıkları sağlıyoruz" dedi.
MARKETLERDEN İNDİRİM KARARI
Market zinciri sahibi firmalar 50 üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirim yapacak. Programın tanıtım toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanı sıra iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ET VE SÜTTE DÜŞÜŞ
Pakdemirli, Çaykur'un 2017'den beri zam yapmadığını, bundan sonra da zam yapmayacağını aktararak, sözlerine şöyle devam etti: "Gübretaş ile konuştuk, sıvı ve toz gübrelerde de 35 çeşit üründe yüzde 10 indirim daha uygulayacaklar. Yine bugünden geçerli olmak üzere TARKİM AŞ 30 çeşit bitki koruma ürünlerinde yüzde 10'a varan indirim olacak. Yıl sonuna kadar da Bereket Sigorta AŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çiftçi ortaklarına ilave yüzde 10 indirim yapacak. İMECE Plastik Tarım Ürünleri AŞ, sulama ürünleriyle ilgili olarak yüzde 10 indirime gitti." Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından pirinç çeşitlerinin piyasadaki perakende fiyatların yüzde 20-40 altında satıldığını, bunun devam edeceğini dile getirdi. Et ve Süt Kurumu'nca üretilen 10 kalem üründe bugünden itibaren geçerli yüzde 10 indirim yapıldığını anlatan Pakdemirli, "Atatürk Orman Çiftliği de üretilen 14 kalem üründe bugünden geçerli yüzde 10'luk indirim yaptı. Gıda piyasasından gelen bir arkadaşınız olarak tüm zincir mağazalarımızla birebir görüştüm. 50 kadar üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirime gitme kararı aldıklarını söylediler. Tüm firmalarımızı milli duruşlarından dolayı kutluyorum" şeklinde konuştu.
LİSTEDE NELER VAR?
- ESK'nin ısıl işlem görmüş sucuğunun kilogramı dünden itibaren 34,65 liradan, AOÇ'nin günlük pastörize sütü litresi 2,80 liradan satışa sunulacak.
- ESK'nin mağazalarında satılan 10 üründe dünden itibaren yüzde 10 indirim uygulanacak. Buna göre, ısıl işlem görmüş acılı ve acısız sucukların kilogramı 34,65 liradan, "Türk Sucuk" ürününün kilogramı 38,70 liradan, sosis 28,50 liradan, fıstıklı salam 29,25 liradan, Macar salam 28,35 liradan satılacak.
- Ayrıca tüketiciler ESK'nin "Yozgat kavurma" ve "Sığır EBK kavurma" ürünlerini kilogramı 36,45 liradan, "Sığır kıyma tipi kavurma"nın kilogramını 32,65 liradan ve "Bingöl kavurma"sını kilogramı 56,25 liradan alabilecek.
- AOÇ'nin günlük pastörize sütünün fabrika satış fiyatı da litre başına 3,15 liradan yüzde 12,5 indirimle 2,80 liraya geriledi.
- Kurumun geri dönüşümsüz şişe sütü 3,60 liradan, 100 mililitrelik sade, kakaolu ve damla sakızlı dondurması 1,60 liradan satılacak.
- Keçi dondurması da 2 lira yerine 1,80 liradan satışa sunulacak.
- Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de pirinç çeşitlerini yüzde 20-40 indirimle satmaya devam edecek.
- Carrefour, BİM, Şok, Migros ve Metro 50 üründe iki ay süreyle yüzde 10 indirim yapacak."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.