Bu ne telaş İmamoğlu!

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, itiraz süreci devam etmesine ve YSK’nın henüz kesin seçim sonuçlarını açıklamamış olmasına rağmen ‘başkanlık’ taslamaya başladı. İmamoğlu, deyim yerindeyse dereyi görmeden paçayı sıvadı.

İstanbul'da usulsüzlük ve hile iddialarıyla seçim sonuçlarına yapılan itiraz nedeniyle YSK tarafından kesin sonuçlar açıklanmamış olmasına rağmen, Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu, önceki gün Ankara'ya giderek 'İstanbul Belediye Başkanı' sıfatıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri'ne de yine İstanbul Belediye Başkanı sıfatıyla imza attı. Bununla da yetinmeyen İmamoğlu, dün ise kesin sonuçlar sanki açıklanmış gibi mazbatasını istedi.

'HALK BULUŞMASI' DENDİ
Yaptığı bu hamlelerle hızını alamayan İmamoğlu'nun son bombası ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla bugün yapacağı İzmir ziyareti oldu. Henüz mazbatasını almayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer'in basın davetinde de İmamoğlu'nun İzmir ziyareti, "4 Nisan Perşembe günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte basın açıklaması yapacak. Açıklamanın ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Saat 18.00'de halk buluşması gerçekleştirilecektir" şeklinde duyuruldu. Yaşanan tüm bu gelişmeler "Bu ne telaş bu ne acele?" dedirtti.
CHP'NİN ADAYI NEDEN RAHATSIZ
BAŞTA Ekrem İmamoğlu olmak üzere CHP'lilerin oyların yeniden sayımı noktasındaki rahatsızlıklarının nedeni belirlenemezken, benzer bir açıklama da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'dan geldi. Ünal, Twitter hesabından CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarına ilişkin bir paylaşım yaptı.

'HUKUKA SAYGISIZLIK'
Ünal paylaşımında, "Sayın Ekrem İmamoğlu, devam eden hukuki süreçten neden rahatsız? Kendini başkan ilan edip, bu sürecin durdurulmasını neye dayanarak istiyor? Kendisi elinde belge sallayarak usulsüzlükten bahsediyor. 'YSK itirazları dikkate almasın ve hukuki süreç durdurulsun ve elim ayağa kaldırılsın' diyor. Bu tavır millet iradesine, hukuk devletine saygısızlıktır. Devlet adamlığı, hukuki süreci yok saymak, şaibe oluşturmak, 'Ben başkanım' diyerek meseleyi oldubittiye getirmemektir" ifadelerine yer verdi.
'FARK 20 BİNİN ALTINA İNDİ'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, AK Parti'nin yasal itiraz sürecini işletmesine 'Hadsizlik' diyen ve halka sokağı işaret edecek imalarda bulunan Ekrem İmamoğlu'na sert çıktı. Her sandık açıldığında aradaki farkın eridiğini ifade eden Yavuz, "Fark 29 binden şimdiden 20 bin altına inmiştir. Bu fark erimeye devam edecek. CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı bir an önce yasal süreçlerin durdurulup kendisinin başkan ilan edilmesini istiyor. Kendisine soruyoruz, sen seçildiğine nereden inanıyorsun? Nasıl kanaat getiriyorsun?" ifadelerini kullandı.
BUNLAR YARGI SÜRECİ
Bu işin bir işleyişi olduğunu aktaran AK Partili Yavuz, "Sandıktaki işlem biter, seçim kurulu iş ve işlemleri üzerine önce ilçeden başlayarak itiraz süreçleri işler. Beğenilmiyorsa üst olan il seçim kuruluna, olmuyorsa Yüksek Seçim Kurulu'na giderek orada kesinleşir ve sonuç ortaya çıkar. Bunların tamamı yargı süreçleridir. Hangi hakla bizim işlettiğimiz süreçleri hadsizlik olarak görüyorsun? Kamu vicdanı rahatlasın diye gelin hep birlikte sayım yapalım. Bunu isterseniz son derece de aleni yapalım diyoruz" açıklamasını yaptı.
İLÇELER BELLİ OLDU
Öte yandan, Silivri ve Kartal İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları, bütün oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Böylelikle; 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerinin ardından itirazlar üzerine İstanbul'da 16 ilçede geçersiz oylar, 3 ilçede de tüm oylar yeniden sayılıyor. Bu arada, Ankarada da itirazlar neticeye bağlandı ve 11 ilçede yeniden sayıma karar verildi.
NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRDILAR
AK Parti ilçe teşkilatlarınca ilçe seçim kurullarına yapılan geçersiz oyların sayılması yönündeki itirazlar değerlendirildi. İlçe seçim kurulları, Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Beykoz, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Silivri, Tuzla ve Ümraniye'de geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Çatalca'da ise tüm oyların yeniden sayılması, Çekmeköy'de de oy cetvellerinin incelenmesine karar verildi. Bu karar üzerine CHP avukatları, İstanbul İl Seçim Kurulu'na başvurarak ilçe seçim kurulları kararlarının kaldırılmasını istedi. Oyların sayılması kararına da itiraz edilen dilekçede, bu kararın da kaldırılması istendi. CHP'lilerin yeniden oy sayımı konusunda neden bu kadar endişeli oldukları da merak konusu oldu.
ZİLLET İTTİFAKI
İSTANBUL'UN ilçelerindeki yeniden sayım kararının ardından, ilçe seçim kurullarında HDP, CHP ve SP'li üyelerin ittifak yaparak yeniden sayımı engelleme çalıştıkları ifade edildi. İlçe seçim kurulunda görevli CHP, HDP ve SP'li üyelerin hepbir ağızdan karara muhalefet ettiği öğrenildi. Ancak bu engellemelere rağmen ilçede geçersiz oyların sayılması kararı 4'e karşı 3 oyla kabul edildi.

BİR DE ÜSTÜNE MAZBATA İSTİYOR
Kesin sonuç belli olmadan kendini da boş durmadı ve Twitter'dan bir açıklama yaptı. İstanbul halkının tercihini yaptığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının bir an önce verilmesi gerektiğini hatırlatıyor ve bu sürecin sona erdirilmesinin, İstanbul'un ve ülkemizin yararına olacağının bilinmesini istiyorum" dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasına sosyal medyada çok sayıda tepki yağdı. 'başkan' ilan edip Anıtkabir'e giden İmamoğlu, şimdi de mazbata istedi.
İstanbul'da yaşanan usulsüzlükler ve yanlışların tespiti kanıtlanırken, Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun kışkırtıcı hamleleri de devam ediyor. Ortada büyük bir belirsizlik bulunmasına rağmen kendini başkan ilan eden ve Anıtkabir'e giden İmamoğlu, dün yaptığı açıklamada da provokatif tutumunu sürdürdü. Mağdur rolü oynayan İmamoğlu, mazbatasını talep ederken, süreci sükunetle takip eden Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslendi ve bu belirsizliğin içine çekmeye çalıştı.
SOSYAL MEDYA TEPKİSİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kesin sonuç belli olmadan kendini da boş durmadı ve Twitter'dan bir açıklama yaptı. İstanbul halkının tercihini yaptığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının bir an önce verilmesi gerektiğini hatırlatıyor ve bu sürecin sona erdirilmesinin, İstanbul'un ve ülkemizin yararına olacağının bilinmesini istiyorum" dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasına sosyal medyada çok sayıda tepki yağdı.
CHP'LİLER İLÇE SEÇİM KURULUNU TEHDİT ETMİŞ
İSTANBUL İl Seçim Kurulu'nun 7 ilçede oy sayımlarının durdurulmasına yönelik tedbir kararı öncesi kurulda ilginç gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı. CHP İstanbul İl Başkanlığı görevlileri ve iki milletvekilinden oluşan bir grubun akşam saatlerinde Seçim Kurulu'na gelerek "Ataşehir'de oylar yeniden sayılıyor, siz durdurmazsanız teşkilatımız müdahale edip durduracak" şeklinde tehditte bulundukları ileri sürüldü. CHP'lilerin, oyların yeniden sayımına yönelik karar isteyen AK Parti yöneticileri hakkında da para cezası uygulanmasını talep ettikleri öğrenildi. Fakat İl Seçim Kurulu bu talebe olumsuz cevap verdi.
OYLAR İŞLENMEDİ VE KAYDIRILDI
CUMHUR İttifakı'nın AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın, İstanbul'un birçok ilçesinde oylarının seçim sandık tutanağına yazılmadığı veya eksik yazıldığı belirlenmesi ve sonrasında yaşanan süreçte her geçen gün o belgelere yenileri eklendi. Bazı sandıklarda Binali Yıldırım'ın oylarının tamamı CHP-HDP-İP adayı Ekrem İmamoğlu'na kaydırılmış. İstanbul'un çeşitli ilçelerinde bulunan 33 sandığın seçim sayım döküm cetvelinde Binali Yıldırım'a ait olduğu tespit edilen 5 bin 213 oyun seçim sandık tutanağına işlenmediği bildirildi. Oyların bazıları da YSK sistemine eksik yazıldı. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı silinen oylarının hangi sandıklarda olduğunu teker teker tespit etti. AK Parti'nin oylarının silindiği sandıklarda CHP'ye fazladan yüzlerce oy yazıldığı saptandı. Usulsüzlüğün belgelendiği ilçeler arasında Esenler, Küçükçekmece, Ümraniye, Üsküdar, Gaziosmanpaşa, Beykoz, Kartal ve Bağcılar bulunuyor.


'SOKAĞI HAREKETLENDİRECEĞİZ' İMASINDAN VAZGEÇİN
AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, yerel seçim sonuçları ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Seçimin konuşulmaya devam etmesinin normal bir durum olduğunu ifade eden Binali Yıldırım, "Seçimin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yapılması, yönetilmesiyle ilgili bütün işleri yapma, yaptırma görevi YSK'ya aittir. Seçim tamamlandıktan sonra yolsuzlukları, şikayetleri dinleyip karara bağlamak YSK'nındır. Birçok ilde olduğu gibi İstanbul'da da itiraz süreci devam ediyor. Seçimin patronu YSK'dır. Seçimin sahibi ne Ekrem İmamoğlu ne de Binali Yıldırım'dır. Sanki benim iki katım oy almış, seçimi kazanmış da biz zaman kazanmak için pozisyon alıyoruz. Şiddetle kınıyorum. İmamoğlu'nun sabırsız tavrını şiddetle kınıyorum. Türk halkının sinirlerini bozmayın. Sokağı hareketlendireceğiz iması yapmaktan vazgeçin. Sürecin sonuçlanmasını sükunetle bekleyin" diye konuştu.

'AKLA ZİYAN İŞLER'
İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamalara tepki gösteren Yıldırım, "Madem YSK'ya güveniyorsun, onun kararını bekleyeceksin. YSK'nın mazbatayı vermesini bekleyeceksin. Hukuk devleti herkese lazım. Kılıçdaroğlu da 'neden bu süreç bu kadar uzadı' diye anlamsız laflar etmektedir. Bu da yadırganacak bir durumdur. Mazbatasını alırsa ilk olarak tebrik edecek kişi benim. Anıtkabir'de deftere Başkan yazmak akla ziyan. Yaptığı işler talip olduğu göreve yakışmıyor" açıklamasını yaptı.


YENİDEN OY SAYIMI KAMERADA
YAPILAN itirazlar sonucu YSK oyların yeniden sayımına karar verdi. İstanbul Bayrampaşa'da yeniden sayılan oyların hakim ve tüm parti temsilcileri huzurunda nasıl sayıldığı ise kameralara yansıdı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.