Oruç tutmak kalbe de faydalı

Oruç tutmanın kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin sorulara açıklık getiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Öztürk, “Oruç, sağlıklı kişilerde kalp sağlığı üzerine olumlu etkiler gösteriyor” dedi

Ramazan ayında oruç tutan kişilerde iyi huylu kolesterol seviyelerinde artış, kötü huylu kolesterol seviyelerinde ise azalma görülüyor. Kalp sağlığını koruyarak oruç tutmada en önemli basamağın beslenme olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Uzm. Dr. Ali Öztürk, "Oruç tutulurken sıvı alımının azlığına bağlı düşük tansiyon ve bunun sonucunda organların kanlanmasında azalma riskini azaltmak için iftar ile sahur arası dönemde yeterli sıvı alımına azami dikkat etmek gerekir" dedi.

3 ÖĞÜN YEMEK YENMELİ
TER ve nefes yoluyla sıvı kaybını artırmamak için güneşli ve sıcak ortamlarda geçirilen süre kısıtlamasının yararlı olacağını belirten Öztürk, "Ramazan ayı boyunca iki öğün yemek yerine üç öğün yemek önerilir. Bu üç öğün iftar, iftardan 3 saat sonra ve sahur şeklinde düzenlenmelidir. Bu öğünlerin her birinde yavaş ve uzun sürede yemek tüketilmesi önerilir. Ağır yemeklerden kaçınılmalıdır" uyarılarında bulundu.

HEKİMİNİZE DANIŞIN
ORUÇ tutmanın sağlıklı kişilerin kalbine olumlu yansıdığını ifade eden Öztürk, Ramazan ayı sonunda bireylerin insülin direnç parametrelerinde düzelme izlendiğini belirtti. Kalp damar hastalarının ise oruç tutma kararını kesinlikle hekimleri ile birlikte vermesi ve hekimlerine danışmadan oruç tutmaması gerektiğini söyleyen Öztürk, "Hekimi tarafından oruç tutabileceği belirlenen hastalar bu süreçte kullanmakta olduğu ilaçları yine hekimlerinin önerisi ile ayarlamalı ve aksatmamalıdır" dedi.

EN BÜYÜK HATA KARBONHİDRAT
İFTAR sonrasında işlenmiş karbonhidrat ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerektiğine vurgu yapan Öztürk, aç kalma endişesi ile fazla kalori alımının ve buna bağlı olarak kolesterol tablosunda bozulmanın Ramazan'da en sık yapılan hata olduğunu belirtti. Öztürk, "Bu nedenle çok kalori alımı yerine yeterli ve dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler daha hafif olduğu için tercih edilmeli" diye konuştu.

BALIKTAKİ YAĞLAR KALBİNİZİN DOSTU
BALIKTA bulunan Omega 3 yağ asitlerinin kalp damar hastalıklarından ölümlerin azaltılmasında, kalp ritm bozukluklarının önlenip, giderilmesinde çok olumlu etkileri vardır. Balık ve balık yağı, damar içi tıkanıklarının azalmasına yardımcı olur. Öte yandan Omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir; gut hastalığınız, ürik asit yüksekliği veya böbreklerinizle ilgili her hangi bir rahatsızlığınız yoksa balığı, ızgara, buğulama şeklinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.