Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklamalarda bulundu.
Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları...
Kısa zamanda kalıcı barış anlaşması ile taçlandırılması en büyük temennimizdir. Bugün Afganistan'daki durumu da değerlendirme imkanımız oldu. Oradaki istikrar huzur bizim için önemli. Afganistan-Pakistan arasındaki son günlerdeki gerilimi de mercek altına aldık Türk Devlet Teşkilatı olarak. Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin on yıllardır maruz kaldığı insanlık dışı izolasyonun kaldırılması elzemdir. Bu yöndeki gayretlere destek verilmesinin ortak ve tarihi sorumluluğumuz olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz.
Bugünkü toplantımız TDT'nin sahip olduğumuz en değerli ortak çarı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Düzenli olarak bir araya gelerek iş birliğimizi geliştireceğiz. Hepinize gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.
"Üçüncü ülkeleri hedef alan saldırıları kınıyoruz"
Üçüncü ülkeleri hedef alan saldırıları da en güçlü biçimde kınadığımızı bir kez daha kınadığımızı belirtmek istiyorum. Bu hafta içinde ülkemizin ve Azerbaycan'ın hedef alınması riskin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha göstermiştir. Benzer hadiselerin tekrarlanmaması gerektiğini tekrar tekrar hatırlatıyoruz. "
Kendilerine bölgeden saldırı gelmediği sürece o ülkelere saldırı yaparak baskı üretme aracı stratejisinin doğru olmadığını, kendi stratejileri açısından da bölge açısından da doğru değil. Başından beri İran'a söylediğimiz, 'Madem ABD ile büyük problem içindesiniz, sizin hiç olmazsa komşularla iyi ilişkiyi esas alan, sorunları masaya yatırıp çözme iradesiyle hareket etmeniz gerekir' nasihatımız hep olmuştur. Hava sahasını başka ülkelere kullandırmayan, kendi ülkelerinde bulunan askeri üslerin kullanılmasına izin vermeyen ülkelerin sivil altyapılarına saldırmak doğru bir strateji değil. Bunun altını çiziyoruz. Bu bölgede cereyan etmekte olan İsrail yayılmacılığının da ekmeğine yağ sürmek olur.

