ÖZGE ÖNDER(HABER MERKEZİ)
İki yıldır kalp nakli olmayı bekleyen ve 90 gündür hastanede yapay kalple yaşayan İzmirli gazeteci Çağatay Çağlar'a önceki gece yapılan
kalp nakli ameliyatı başarılı geçti. Dün öğle saatlerinde gözlerini açan ve solunum cihazından çıkarılan Çağatay'ın durumunun iyi olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi (EÜ) Kalp Nakli Ekibi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran, "Bir hafta içinde kalbin uyum sağlayıp sağlamayacağı kesinleşir. Üç hafta sonra da Çağatay buradan yürüyerek çıkıp hayatına kaldığı yerden devam edecek" dedi. Çağlar da kendisine destek olan herkese teşekkür ettiğini belirterek, "Çocuklarıma kavuşmak için gün sayıyorum" diye konuştu.
SIRA BEKLİYORDU
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 2006 yılında grip şikayetiyle giden İzmirli gazeteci Çağatay Çağlar'a kalp yetmezliği tanısı konmuş ve ilaç tedavisi başlanmıştı. 2 yıl boyunca ilaç tedavisiyle hayatta kalan 41 yaşındaki Çağlar, 2008 yılında evinde aniden fenalaşınca eşi Hülya Çağlar tarafından EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Kalp yetmezliği olduğu için Kardiyoloji Yoğun Bakım Ünitesi'nde bir hafta tedavi edilen Çağlar, 2008 yılından beri acil kalp nakil listesinde bekliyordu. Boyu uzun olduğu için bedenine uygun kalp bulunamayan Çağatay Çağlar'a hayatta kalabilmesi için 12 Kasım 2009'da EÜ Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özbaran ve ekibi tarafından yapay kalp takıldı. 90 gündür Kalp Damar Cerrahisi servisinde tedavisi süren Çağlar'a müjdeli haber önceki gün öğlen saatlerinde Denizli'den geldi.
Aydın'da yaşayan ve geçtiğimiz günlerde ani beyin kanaması geçiren 24 yaşındaki Orhan Şadıl, Aydın Devlet Hastanesi'nde solunum cihazı olmadığı için Denizli Seryer Gazi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Şadıl'ın ailesi çocuklarının organını bağışlama kararı aldı. Ulusal Organ Koordinasyon Merkezi'ne bildirilen Şadıl'ın kalbi 2 yıldır kalp nakli olmayı bekleyen İzmirli gazeteci Çağatay Çağlar'a getirildi. Önceki gece 23.30'da Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil, Doç. Dr. Tahir Yağdı, Doç. Dr. Çağatay Engin, Dr. Serkan Ertugay tarafından ameliyata alınan Çağlar, operasyondan sabaha karşı 04.30'da çıktı. Dün de öğlen saatlerinde anestezinin etkisinden kurtularak gözlerini açan ve hayata ikinci defa merhaba diyen Çağlar, "İnanılmaz mutluyum. Asıl şimdi doğdum. Başımdan bir an olsun ayrılmayan Prof. Dr. Mustafa Özbaran ve ekibine çok teşekkür ederim. Çocuklarıma kavuşmak için gün sayıyorum" diye konuştu.
Artık son evredeydi
Çağatay'ın kalp yetmezliğinin son evresinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özbaran, "Yapay kalp takılmasaydı bir hafta içinde kaybedecektik. Hemen yapay kalbi takarak Çağatay'ı nakil olana kadar hayatta tutmaya çalıştık. Önceki gün Denizli'den kalp çıkmasıyla 3 hastamızı değerlendirmeye aldık. Bunların içinden en uygunu Çağatay'dı. Organ da Çağatay'ı taşıyabilecek büyüklükte olunca nakli gerçekleştirdik. Çağatay, kliniğimizde yapılan 130'uncu kalp nakilli hasta oldu. Yapay kalpten kurtulan ise 6'ncı hastamız" dedi.
