SİNAN DOĞAN
Bir asırdır madencilik alanında faaliyet gösteren Atay Holding, Aydın'da eski kömür sahalarına diktiği bağlar ile Türkiye'nin en kaliteli şarabını yaratmayı başardı. Üzüm kırılırken çıkan kaliteli su anlamına gelen latince Prodom'u marka yapan Atay, en önemli yarışmalarda ödül almayı başardı. Atay Ailesi 17-21 Mayıs'ta Londra'da yapılan uluslararası şarap fuarında ürünlerini dünyaya tanıttı.
Atay Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Atay, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelen dünyanın en iyi şarap uzmanlarının düzenlediği tadımda Prodom 2006'nın 90 puan, Prodom 2007'nin de 91 puan aldığını söyledi. 90 puanın şarapçılıkta mükemmel anlamına geldiğini ifade eden Atay, şarap uzmanlarının daveti üzerine Londra Uluslararası Şarap Fuarı'na katıldıklarını söyledi. Atay, Türk şarapçılığını dünyaya tanıtmak anlamında önemli bir başlangıç yaptıklarını açıkladı.
MÜKEMMEL NOTU ALDI
Şaraba ilgisinin İsviçre'de Amerikan Koleji'nde okurken başladığını ifade eden Atay, bu ülkedeyken seyahatleri bile Fransa'daki bağların yerine göre planladığını söyledi. 18-19 yaşlarındayken şarap tadımıyla ilgili tecrübelere sahip olduğunu kaydeden Atay, daha sonra yerleştiği New York'ta farklı ürünleri tatma imkanı bulduğunu dile getirdi. Atay, "Türkiye'ye dönünce güzel bir şeyler yapalım istedim. Sevilen Şarapları'ndan dostum Enis Güner ile 2004-2005 yıllarında bağları oluşturmaya başladık. Şiraz, Cabernet Franc ve Petit Verdot tipi üzümler yetiştirdik. Bugün Aydın ve Denizli'de 160 dönüm bağımız var. Bu üzümlerin kupajından elde ettiğimiz Prodom, Gusto Dergisi tarafından yılın en iyi kırmızı şarabı seçildi. Geçen yıl Master of Wine (şarabın uzmanları) organizasyonunda da Prodom, mükemmel anlamına gelen notlar aldı" diye konuştu.
TESİS KURACAK
Aydın'da zeytinyağı fabrikasına yakın yerde 50 bin şişe üretim yapacak bir tesis kurmaya hazırlandıklarını açıklayan Atay, burada 5-10 bin adet Prodom markasıyla üretim yapacaklarını, diğer şişelerin kaliteli üzüm türlerinden oluşacağını söyledi. İsli, kömür renginde anlamına gelen Barudi markasıyla da üretim yapacaklarını belirten Atay, tesiste kendi ürettikleri üzümlerin yanı sıra yerli üzümleri deneyeceklerini ifade etti. Atay, eski kömür alanları üzerindeki bağlarını gören Fransız şarap uzmanlarının çok şaşırdıklarını vurguladı.
Grubun gıda firması olan Gıdatay aracılığıyla şarapları Ege'de otel ve restoranlara sattıklarını belirten Atay, Prodom'un İstanbul'daki seçkin mekanlarında yer aldığını kaydetti. Atay, "Şarap işinin başında çocuğumuz gibi titizlikle duruyoruz. Güzel şeyler yapmayı hedefliyoruz. Ege antik dönemde milyonlarca litre şarabın üretilip tüketildiği bir bölge. Çok büyük potansiyele sahip. Bunu kullanmalıyız. Bölgemizde butik şarapcılık öne çıkıyor. Arkas gibi firmalarla beraber kalite ve hacim artacak. Ege'nin bağcılık ve şarapçılıkta önü açık" şeklinde konuştu.
Prodom hangi ödülleri aldı?
Prodom 2006-Gusto Dergisi'nin en iyi kırmızı şarabı
Prodom 2007-Gusto Dergisi'nin en iyi kırmızı şarabı
Prodom 2006- Master of Wine Yarışmasında 90 puan
Prodom 2007- Master of Wine Yarışması'nda 91 puan
