Özellikle iş dünyasının başarılı temsilcileri, poz verme konusunda çok da başarılı değiller. Peki doğal ve saygı uyandıran bir fotoğraf çektirmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Gazete ve dergilerde fotoğrafların önemi tartışılamaz. Öyle ki bir gazeteyi elimize aldığımızda gözümüze çarpan ilk yerler fotoğraflar oluyor... ıÜüUzun yıllar gazetecilik yapmış olanlar bilir. Bir röportajın en sıkıntı verici anları fotoğraf çekiminde yaşanır. Ekonomi sayfalarına giren insan fotoğraflarının iticilik konusunda haklı bir şöhrete sahip olmasının nedeni biraz da budur. Gri arka plan önünde, gri takım elbisesiyle ayakta duran, kollarını nasıl kavuşturacağını bilememiş, donuk yüz ifadeli veya kucağına şirketin sattığı ürünleri doluşturan işadamı görselleri herkesin gözünün önüne geliyordur sanırız. Bundan sadece fotoğrafçılar veya gazete editörleri suçlanamaz herhalde.
Böyle poz veren işadamlarının hiç mi suçu yok? Ekonomi gazetecileri iş ve siyaset dünyasının kelli felli işadamlarının, karizma sahibi ünlü iş kadınlarının saatler boyu süren sohbetin ardından sıra fotoğraf çekimine geldiğinde nasıl bir ruh hali değişikliği yaşadıklarına sık sık tanık olur. Kendi alanlarında söz sahibi, yılların iş tecrübesine ve binlerce insanı yönetmenin özgüvenine sahip bu üst düzey yöneticiler veya patronlar "Hadi bakalım, şimdi de çekim yapalım" dendiğinde geçtikleri duvarın önünde ellerini kollarını nereye koyacaklarını bilemez. Pek çoğu tebessüm etmekle, ciddi görünmek arasında karar veremez. Ceketin düğmelerini iliklemeyi, kayan kıravatı düzeltmeyi hatırlatmak, karşımızdaki kişiye elini nereye koyacağını, dizini nasıl kıracağını tarif etmek bize düşer.
Ama hep halledilmeyen bir sorun vardır; yüz ifadesine doğal bir hava vermek. Fotoğrafı çekilen kişi doğuştan gösteri sanatlarına yetenekli değilse, sonuç genelde her iki taraf için de tatmin edici olmaktan uzaktır. Poz vermenin de püf noktaları var. Oysa bir gazeteye ya da dergiye bakımlı, doğal ve saygı uyandıran bir fotoğraf vermenin de püf noktaları var. Binlerce kişinin okuyacağı o fotoğraftaki sizin olumlu bir imaj vermeniz biraz da buna bağlıdır...
Fark yaratın
Öncelikle bir gazete ya da dergiye vereceğiniz fotoğrafın daha önce binlerce kez verilmiş olanlara göre bir fark yaratması gerekir. Bugüne kadar hep yayınlandığı üzere koyu takım elbiseli işadamı veya saçları fönlü, makyajda biraz aşırıya kaçmış işkadını sınıfına dahil olup olmamak konusunda seçim yine de sizin. Ancak uzmanların önerisi kişiliğinizin yarattığı farklılığı yansıtmak konusunda size verilmiş bu fırsattan yararlanmanız yönünde. Bu nedenle, fotoğrafçının bir espri ya da bir enteresanlık yaratmasına kapalı olmayın.
Bunlara dikkat edin
İşadamları ya da yöneticilerin pek çoğu fotoğrafçıya poz verirken kollarını nasıl kavuşturacağını bilemez. Bu sorun sadece bize özgü de değil. Financial Times'ta bu konuda yayınlanan bir makalede de işadamlarının kollarını kavuşturma konusunda yapması ve yapmaması gerekenler şöyle sıralanıyor:
*Önce iki kolunuzu da serbest bırakın. Sağ elinizi sol koltukaltınıza sokun, sol elinizi de sağ pazınızın üzerine koyun. Ellerinizi birbirine kavuşturmayın ya da bileğinizi sakın kavramayın. Böyle çok garip duruyorsunuz. Ya da her iki elinizle her iki pazınızı kavramayın. Böyle de çok agresif imaj çizersiniz.
*Aşağıdan fotoğraf kesinlikle vermeyin. Çünkü bu şekilde verilen pozlarda bir çeneniz varken iki çeneniz varmış gibi görünüyor. Normal bir gıdı bile aşağıdan yapılan çekimlerde dikkat çeker.
* Gülümseyin. Elbette 'cheese' demek ve tüm dişlerinizi göstermek zorunda değilsiniz. Ama doğal gülüşünüzü yansıtmak sizi her zaman dikkat çekici ve sempatik kılar.
* Röportajla çekim arasında en azından 15 dakika mola verin. Sık rastlandığı şekliyle işadamından ya da işkadınından bir buçuk saat demeç vermesi beklenirken, fotoğraf çekimine geldiğinde oldu bittiye getirilir. Unutmayın herkes o röportajı okumayabilir ama o fotoğrafı mutlaka görecektir. Dolayısıyla rahatlamak, mekanda düzenleme yapmak, son bir kez aynaya bakmak için muhabirden zaman talep edin.
* Etrafta mesai arkadaşlarınızın ya da asistanlarınızın olmamasına özen gösterin. Fotoğrafta ifadelerin genelde doğallıktan uzak olmasında bunun etkisi büyüktür. Etrafınızda birileri sizi gözlüyorsa tedirginliğiniz daha da artar, doğallığınız kaybolur. Yakın çalışma arkadaşlarınızın varlığı kendinizi aptal gibi hissetmenize yol açar.
* Şirket kültürü oyunu oynamayın. Pek çok üst düzey yönetici ya da patron, finans direktörü, insan kaynakları müdürü veya çayları getiren hanım asistanıyla fotoğraf çektirmekte ısrar eder. Böylece aslında bir takım oyuncusu olduğunu göstermektir niyeti. Tüm bunlar, çıkacak görsel malzemenin 'güzelliği'ni bozma olasılığını artıracaktır. O kareye giren herkes doğuştan 'pozör' olamayacağına göre...
* Aşırı makyajdan kesinlikle kaçının. Ama bakımsız bir görüntü de sonuç itibariyle saygınlığınıza zarar verir.
* İçten bir gülümseme kadın yöneticilerin en büyük silahıdır, sakın unutmayın.
* Gazeteci gelmeden önce mutlaka istediğiniz mizanseni önceden hazırlamış olun. Odanızı düzenleyin, saksıdaki bir çiçek, soyut bir yağlıboya tablo, şirketinizin logosu her zaman önünde durup poz verdiğinizde iyi sonuç verir.
BİZİMKİLER NE DİYOR?Yeni Asır Gazetesi'nin deneyimli foto muhabirleri Kadir Kemaloğlu, Ercan Akgün ve İbrahim Evrim Ayral da başarılı fotoğraf çekimi konusunda görüşlerini paylaştılar.
Kadir Kemaloğlu "Kompozisyona müdahale ediyorlar"
İşadamları bazen fotoğrafı kendilerine göre yönlendirmeye çalışıyor. Halbuki foto muhabiri, haberle kişiyi bir kompozisyon çerçevesinde bir araya getirerek fotoğraf çekmek zorunda... Bazı kişiler poz veririken objektife bakmakta problem yaşıyorlar, bazıları da, çekim anında konuşarak fotoğrafın bütünlüğünü bozuyor. İyi fotoğraf için işi foto muhabirlerine bırakmak daha doğru.
Ercan Akgün "Fotoğraf, haberden önce göze çarpar"
İşadamlarından makamı dışında poz vermek istemeyenlerle sık karşılaşıyoruz, o nedenle bazen fotoğraftaki yaratıcılık eksik kalabiliyor. Çoğu gazetenin ekonomi sayfalarındaki fotoğraflar birbirinin aynıdır. Aslında, hareketli fotoğraf iyidir, ama bazıları sadece kitaptan okur gibi duruyor... Poz verirken yaratıcı olsunlar. Haberde ilk göze çarpan fotoğraftır.
İbrahim Evrim Ayral Emin duruş, içten gülümseme
İş çevresindeki çoğu insanın fotoğraf konusunda kendisini kısıtlayıp, farklı olmaktan çekindiğini görüyoruz. Fotoğraf angarya olarak görülüyor. Fotoğraf çekilen kişilerin foto muhabirinin yönlendirmesine açık olması çok önemli. Sıradanın dışına çıkabilirseniz, yayınlanacak fotoğrafınız onlarca fotoğraf arasından sıyrılıp, dikkat çeker. Kendinden emin bir duruş ve içten gülümseme iyi bir fotoğraf için en önemli şartlardır.
